Menu
Reply
CaptainMustard
  • 6
  • 0
  • 0
Tuning in
427 Views
Message 1 of 12
Flag for a moderator

Volt 500 only getting ~300Mbps

Hi,

Any suggestions what might be limiting the speed?

Done various speed tests and only get just above 300 never near 500.

Tried the obvious wired/wireless, rebooted hub 3 (more than once)

 

Downstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) SNR (dB) Modulation Channel ID

11387500001.237256 qam1
21467500001.238256 qam2
3154750000137256 qam3
41627500000.737256 qam4
51707500000.537256 qam5
61787500000.437256 qam6
71867500000.237256 qam7
81947500000.237256 qam8
92027500000.438256 qam9
102107500000.537256 qam10
112187500000.937256 qam11
122267500001.237256 qam12
13234750000138256 qam13
142427500000.938256 qam14
152507500000.738256 qam15
162587500000.238256 qam16
17266750000038256 qam17
18274750000-0.238256 qam18
19282750000-0.238256 qam19
20290750000-0.237256 qam20
21298750000037256 qam21
223067500000.238256 qam22
233147500000.538256 qam23
243227500000.738256 qam24



Downstream bonded channels

Channel Locked Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors

1Locked37.6450
2Locked38.6300
3Locked37.6330
4Locked37.6510
5Locked37.61400
6Locked37.61520
7Locked37.62720
8Locked37.62140
9Locked38.6430
10Locked37.6400
11Locked37.6590
12Locked37.61330
13Locked38.6330
14Locked38.6360
15Locked38.6260
16Locked38.6180
17Locked38.6240
18Locked38.6160
19Locked38.6210
20Locked37.6500
21Locked37.6430
22Locked38.6240
23Locked38.6150
24Locked38.915

0

 

Upstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID

15369993241.3512032 qam6
23940000041512032 qam8
34620000041.3512032 qam7
46030022041.3512032 qam5

 

Upstream bonded channels

Channel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts

1ATDMA0020
2ATDMA0010
3ATDMA0000
4ATDMA0000

 

Network Log
Time Priority Description
25/01/2022 13:28:51 notice LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
25/01/2022 03:54:2 critical No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
24/01/2022 19:32:34 notice LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:01:39 critical No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
24/01/2022 17:21:55 Warning! RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
24/01/2022 12:39:18 notice LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
21/01/2022 20:57:52 critical No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
20/01/2022 21:03:4 Warning! LAN login FAILED : Incorrect Username / Password / ConnectionType;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
20/01/2022 20:57:53 notice LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
20/01/2022 20:57:30 Warning! LAN login FAILED : Incorrect Username / Password / ConnectionType;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
20/01/2022 20:47:36 notice LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:01:34 critical No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
20/01/2022 20:40:11 notice Unit has been restored to factory defaults from a software issued command;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
20/01/2022 20:39:3 notice LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
20/01/2022 20:38:49 Warning! LAN login FAILED : Incorrect Username / Password / ConnectionType;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
20/01/2022 12:22:59 notice LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
20/01/2022 12:22:51 Warning! LAN login FAILED : Incorrect Username / Password / ConnectionType;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:01:38 critical No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
20/01/2022 08:00:7 notice LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
20/01/2022 07:59:55 Warning! LAN login FAILED : Incorrect Username / Password / ConnectionType;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

0 Kudos
Reply
carl_pearce
  • 1.01K
  • 60
  • 230
Knows their stuff
399 Views
Message 2 of 12
Flag for a moderator

Re: Volt 500 only getting ~300Mbps

Looks like you have some noise on the line as your upstream channels are out of spec on QAM (Should be 64)

Upstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID

15369993241.3512032 qam6
23940000041512032 qam8
34620000041.3512032 qam7
46030022041.3512032 qam5

 

CaptainMustard
  • 6
  • 0
  • 0
Tuning in
356 Views
Message 3 of 12
Flag for a moderator

Re: Volt 500 only getting ~300Mbps

Thanks Carl. I've been checking it through the day and it has been a little faster at times but the QAM seems to vary between 32 to 64.

 

0 Kudos
Reply
CaptainMustard
  • 6
  • 0
  • 0
Tuning in
315 Views
Message 4 of 12
Flag for a moderator

Re: Volt 500 only getting ~300Mbps

If the modulation at 32 not 64 QAM does indicate an issue, it's still there. Download stuck at between 120 and 250 Mbps.

 

Upstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID

15370000041.5512032 qam6
23940000041.3512064 qam8
34620000041.3512032 qam7
46030000041.5512032 qam5



Upstream bonded channels

Channel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts

1ATDMA0030
2ATDMA0000
3ATDMA0010
4ATDMA0010

 

Downstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) SNR (dB) Modulation Channel ID

11387500001.237256 qam1
21467500001.237256 qam2
3154750000137256 qam3
41627500000.537256 qam4
51707500000.537256 qam5
61787500000.437256 qam6
7186750000037256 qam7
81947500000.237256 qam8
92027500000.437256 qam9
102107500000.537256 qam10
112187500000.937256 qam11
12226750000137256 qam12
13234750000137256 qam13
142427500000.737256 qam14
152507500000.738256 qam15
162587500000.238256 qam16
17266750000038256 qam17
18274750000-0.238256 qam18
19282750000038256 qam19
20290750000037256 qam20
21298750000037256 qam21
223067500000.238256 qam22
233147500000.538256 qam23
243227500000.738256 qam24



Downstream bonded channels

Channel Locked Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors

1Locked37.31890
2Locked37.31220
3Locked37.31500
4Locked37.31360
5Locked37.63030
6Locked37.63630
7Locked37.310210
8Locked37.66420
9Locked37.61380
10Locked37.61080
11Locked37.61300
12Locked37.63130
13Locked37.6910
14Locked37.6940
15Locked38.6800
16Locked38.21190
17Locked38.6870
18Locked38.6940
19Locked38.6880
20Locked37.62000
21Locked37.61920
22Locked38.61220
23Locked38.6760
24Locked38.61000
0 Kudos
Reply
Zach_R
  • 3.32K
  • 106
  • 229
Forum Team
Forum Team
283 Views
Message 5 of 12
Flag for a moderator

Re: Volt 500 only getting ~300Mbps

Hi @CaptainMustard,

Thank you for your posts and welcome to our community forums. We're here to help.

I'm really sorry to hear you're facing some connection speed issues lately. If they're ongoing for you today, can you confirm what model of router you have along with what diagnostics and troubleshooting you've performed thus far?

Thanks,
 



Zach - Forum Team


New around here? To find out more about the Community check out our Getting Started guide


0 Kudos
Reply
CaptainMustard
  • 6
  • 0
  • 0
Tuning in
274 Views
Message 6 of 12
Flag for a moderator

Re: Volt 500 only getting ~300Mbps

Hi Zach,

Thanks!

It's a Hub 3.

I've rebooted the hub several times and done a couple of factory resets with no significant change.

I've been doing speed tests via the router both wired and wireless. The wired tests are using a couple of different laptops and different cables all with at least cat 6 and gigabit nics. The wireless tests via a Galaxy S10 are often slightly better but the wired connections never get much above 300Mbps.

I've rechecked the cables and everything seems ok except for a kink in the cable right next to the white box (the one that terminates the cable as it enters the house). This is on the start of cable that goes from the white box to the splitter and on to the hub. It's been like that since install - they didn't leave enough space next to the unused BT box really. Don't know if this is a factor. 

I've set up a BB monitor below.

https://www.thinkbroadband.com/broadband/monitoring/quality/share/8ba32ed22ee57c598560772c995e6bc282c74553

Recent hub stats below, there seems quite a few Downstream Post RS errors! 

 

Network Log

Time Priority Description

03/02/2022 08:29:34criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
03/02/2022 02:25:2criticalSYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
03/02/2022 02:00:51Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
02/02/2022 12:43:6noticeLAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
02/02/2022 12:42:50Warning!LAN login FAILED : Incorrect Username / Password / ConnectionType;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
02/02/2022 12:42:21noticeLAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:01:39criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
02/02/2022 12:34:38noticeLAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
02/02/2022 12:33:35Warning!LAN login FAILED : Incorrect Username / Password / ConnectionType;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

Upstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID

15370013241.8512064 qam6
23940016141.3512064 qam8
34620015341.3512064 qam7
46030000042512064 qam5



Upstream bonded channels

Channel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts

1ATDMA0030
2ATDMA0010
3ATDMA0010
4ATDMA0000


Downstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) SNR (dB) Modulation Channel ID

11387500001.537256 qam1
21467500001.537256 qam2
31547500001.237256 qam3
4162750000137256 qam4
5170750000137256 qam5
61787500000.737256 qam6
71867500000.536256 qam7
81947500000.537256 qam8
92027500000.737256 qam9
102107500000.937256 qam10
112187500001.237256 qam11
122267500001.537256 qam12
132347500001.237256 qam13
142427500001.237256 qam14
15250750000137256 qam15
162587500000.738256 qam16
172667500000.438256 qam17
182747500000.237256 qam18
192827500000.238256 qam19
202907500000.237256 qam20
212987500000.537256 qam21
223067500000.537256 qam22
233147500000.938256 qam23
243227500001.238256 qam24



Downstream bonded channels

Channel Locked Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors

1Locked3715845984
2Locked37.612296302
3Locked37.314704970
4Locked3721724367
5Locked3712795501
6Locked3718954387
7Locked36.820204690
8Locked37158212694
9Locked37.920973511
10Locked37.610936331
11Locked37.619474086
12Locked37.610696431
13Locked37.913334608
14Locked37.914693899
15Locked37.97615680
16Locked38.212114558
17Locked38.211195248
18Locked37.910954429
19Locked38.212384621
20Locked37.989410280
21Locked37.914945354
22Locked37.915924111
23Locked38.28184364
24Locked38.210974601
0 Kudos
Reply
Adduxi
  • 5.75K
  • 468
  • 1.45K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
256 Views
Message 7 of 12
Flag for a moderator

Re: Volt 500 only getting ~300Mbps

You should have zero PostRS errors.  This needs fixed by a VM technician.  You can check for loose connections in the meantime, as these can cause noise ingress on the line.

I'm a Very Insightful Person, I'm here to share knowledge, I don't work for Virgin Media. Learn more

Have I helped? Click Mark as Helpful Answer or use Kudos to say thanks

Serena_C
  • 2.19K
  • 91
  • 213
Forum Team (Retired)
Forum Team (Retired)
213 Views
Message 8 of 12
Flag for a moderator

Re: Volt 500 only getting ~300Mbps

Hi @CaptainMustard

Thank you for getting back to us and sharing your Hub stats. I'm sorry to see the Post RS errors on your account. I would like to book a technician appointment for you to get this fixed. I shall send you a private message now to obatin the details required and confirm your address.

Please look out for the purple envelope in the top right corner and get back to me when you can 🙂

Best wishes,

Serena

CaptainMustard
  • 6
  • 0
  • 0
Tuning in
188 Views
Message 9 of 12
Flag for a moderator

Re: Volt 500 only getting ~300Mbps

Thanks, Replied

0 Kudos
Reply
Serena_C
  • 2.19K
  • 91
  • 213
Forum Team (Retired)
Forum Team (Retired)
166 Views
Message 10 of 12
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: Volt 500 only getting ~300Mbps

Hi @CaptainMustard

Thanks for responding to my private message. I'm glad we could arrange a technician visit for you to get these connection issues resolved.

Please do pop back and keep us updated on how it goes!

Best wishes,

Serena

0 Kudos
Reply