Menu
Reply
jem101
  • 4.25K
  • 436
  • 1.81K
Community elder
337 Views
Message 11 of 21
Flag for a moderator

Re: Broadband speed


@mahutchinson wrote:

Snip...

Do I have to put it back in router mode first ?

 

 


Yes you do, or disconnect your own router from the hub, connect your PC/laptop instead and then reboot the VM hub. Then see if your PC/laptop has an internet connection and the run a speedtest.

0 Kudos
Reply
mahutchinson
  • 32
  • 0
  • 1
Tuning in
322 Views
Message 12 of 21
Flag for a moderator

Re: Broadband speed

OK, so I managed to get a speed straight from the hub which seemed to be full speed (200mb/s+). Wi-fi speeds are around 10-17mb/s and my Powerline adaptor speeds (my house isn't cabled for ethernet) are even slower (around 10mb/s). Should these speeds not be faster, especially Powerline ? I did try to set the hub back to router mode to test speeds in different places and for different hardware but couldn't get any wifi from it.  

0 Kudos
Reply
Natalie_L
  • 5.92K
  • 219
  • 446
Forum Team
Forum Team
306 Views
Message 13 of 21
Flag for a moderator

Re: Broadband speed

Hi mahutchinson, 

Thank you for reaching out to us here on the Community.

I am sorry to hear you are experiencing slow speeds when using WiFi. 

We would recommend taking a look at our support page here for useful information on how to improve speeds within your home. 

Are the adapters you have from ourselves?

Thanks, 

 

Nat
0 Kudos
Reply
mahutchinson
  • 32
  • 0
  • 1
Tuning in
289 Views
Message 14 of 21
Flag for a moderator

Re: Broadband speed

The adapters are tp-link. My latest tests are that everything works fine using the hub as router. 2.5GHz speeds are pretty slow away from the router but that is presumably due to brick walls etc. in the way. Ethernet speeds through powerline adaptors are still slow, maybe my electrical mains cabling is not good ?

With the hub in router mode everything seems slowed to a crawl. All wi-fi is slow and ethernet is slow even directly connected to the tp-link router so perhaps a router issue if the hub is not slowing down in modem mode.

Doing some more reading on the forum and elsewhere this seems to be a common and ongoing problem for a number of years with this hub.

 

0 Kudos
Reply
Paul_DN
  • 9.83K
  • 506
  • 990
Forum Team
Forum Team
276 Views
Message 15 of 21
Flag for a moderator

Re: Broadband speed

Hi mahutchinson,

Thank you for reaching back out and for the update, I was able to locate you on our system with the details we have for you and it looks like you have now put our Router min Router mode, have you now removed your 3rd party Router?

Regards

Paul.

0 Kudos
Reply
mahutchinson
  • 32
  • 0
  • 1
Tuning in
268 Views
Message 16 of 21
Flag for a moderator

Re: Broadband speed

Yes, I have. Having read many posts on this issue spanning a number of years it is clearly a Hub 3 problem which has never been resolved. I have given up trying to sort the problem and will be moving to Community Fibre as their hardware is hopefully better and speeds are much higher for the price.  

0 Kudos
Reply
John_GS
  • 14.4K
  • 737
  • 1.34K
Forum Team
Forum Team
239 Views
Message 17 of 21
Flag for a moderator

Re: Broadband speed

Have you got the Connect App - https://www.virginmedia.com/broadband/connect-app - this will when set up, allow you to do a wireless scan in the property that should help with this. Hub would need to be in router mode as well to do this.

Let us know how you get on

Best,

John_GS
Forum Team


Need a helpful hand to show you how to make a payment? Check out our guide - How to pay my Virgin Media bill

0 Kudos
Reply
mahutchinson
  • 32
  • 0
  • 1
Tuning in
220 Views
Message 18 of 21
Flag for a moderator

Re: Broadband speed

Thanks, I have done scans already but not sure this is relevant if ethernet speeds are also affected by modem mode.

0 Kudos
Reply
Kain_W
  • 2.88K
  • 86
  • 193
Forum Team
Forum Team
194 Views
Message 19 of 21
Flag for a moderator

Re: Broadband speed

Thanks for the responses, 

With regards to the wired connection, is there any dropoff in speeds when in router mode?
Let us know,

Kain
0 Kudos
Reply
mahutchinson
  • 32
  • 0
  • 1
Tuning in
175 Views
Message 20 of 21
Flag for a moderator

Re: Broadband speed

The cabled speed in both modes through my powerline adaptors is very low, around 10-15 mbps. I have now also tested the speed through my router when connected to the hub in router mode and it's low speed again. This is quite confusing as I am getting similar low cabled speed through my router with the hub in either mode but also through the hub and powerline adaptors without my router. Only direct cable to the router mode hub gives full speed.   

0 Kudos
Reply