Menu
Reply
AmMin
  • 41
  • 0
  • 1
Dialled in
507 Views
Message 21 of 45
Flag for a moderator

Re: Hub 4 1Gbps not delivering

The engineer visited today. Replaces the Hub 4 box twice and internal cabling once but despite multiple and valiant efforts he is unable to get a broadband connection. I have ZERO broadband. We are now waiting for a new visit tomorrow to replace the external cabling and to fix the broadband.    

My Hub 4 with 1Gbps has never worked properly. I have little stability and not much speed.  Here's the summary. ACTIONS for VM at the end.

During September

  • Lack of stability on the line characterised by frequent latency spikes in the BQM graphs which means the connection unstable so I lose internet connection when video conferencing or when doing remote access for IT support.
  • Speeds, even over ethernet cables, generally delivered half of the promised 1 Gbps and, over WiFi, completely rubbish. Speeds into hub were consistently slow and often below 500 Mbps over 3 consecutive days measured by Samknows. Speeds are consistently sub 500 Mbps even using an ethernet cable whilst testing different PC’s (both running W10 with all drivers up to date); using different ethernet cables from CAT 6 to 7 and across different browsers.
  • The dropped connections are clear from the router logs as the hub re-negotiates channels. The Uncorrectables (Post RS Errors) in the 3.1 downstream indicate a probable noise problem.
  • Lots of wasted time in resetting hubs and checking and waiting. And too many replies that are standard cookie cutter responses that do not address the issues.  PODS did not help.

Several engineer visits resulted in a cable re-pull by early October

  • Engineer 1: Virgin state there are downstream issues. Engineer states everything fine. Ignores BQM analysis
  • Engineer 2:  Virgin state there are no downstream issues. Engineer visits and states lots and lots of noise and cable needs to be repulled. Cannot understand engineer 1 conclusion.
  • Engineer 3: Cable repulled.

Re-pull not delivered. Service is pathetic

  • Consistent packet loss of between 0-20% throughout the day which means it is impossible to do a zoom meeting as there is little stability to the line. BQM also shows this ongoing daily packet loss stems from an issue in the core network rather than my home.
  • Latency spikes even when idle. The latency spikes are slightly better than before indicating less noise in the system but still showing noise.   
  • The router logs show multiple timeouts and significant uncorrectable Post R/S download errors

Engineer 4 as above. No internet.

Hub 4 is a useless modem/router that should never have been released. There is a well-known .ax vs .ac compatibility issue (also known as WiFi 6 vs WiFi 5) especially if your computer, like mine, has Intel Killer AX WiFi drivers that Virgin is unwilling to acknowledge even though it is written about on multiple forums including Virgin, other PC OEMs as well as Intel.  

Virgin, I no longer want to have a Hub 4 as it has failed to provide the service I am paying for. The Consumer Rights Act 2015 requires any consumer service to be provided with "reasonable skill and care", and second, the Ofcom Fairness Commitments, state that services should work as promised, reliably over time. I am not sure if VM can fix the systemic issues with the core services they have promised to deliver, and that I am paying for, within a reasonable period of time as we have given you the time and it is still broken.  

As the Hub 5 is now available please arrange for a Hub 5 which has to be better made and better suited to deliver your promises than the Hub 4 and more compatible with my PC.

Virgin, I cannot see the engineer that is meant to be booked for tomorrow. Please advise urgently as we have ZERO broadband connection. Suggest they arrive with a Hub 5 as this may alleviate some of the issues though will not solve  a network that is creaking at the seams.

0 Kudos
Reply
John_GS
  • 11.66K
  • 594
  • 1.08K
Forum Team
Forum Team
489 Views
Message 22 of 45
Flag for a moderator

Re: Hub 4 1Gbps not delivering

Hi @AmMin

Thanks for coming back to us. Apologies about that. I can see from checking, the engineer visit has been booked in. You can track this in your online account

Best,

John_GS
Forum Team


Need a helpful hand to show you how to make a payment? Check out our guide - How to pay my Virgin Media bill

0 Kudos
Reply
AmMin
  • 41
  • 0
  • 1
Dialled in
482 Views
Message 23 of 45
Flag for a moderator

Re: Hub 4 1Gbps not delivering

John

This is what has just happened.

Friday 10/12: Engineer came to the house. He replaced the Hub 4 unit (twice) and replaced the cabling to wall. Could not get it to work. No internet. He leaves and promises me that 2 engineers will arrive on Saturday - one to ensure there is just one cable, with no joins, running from your external box to the inside of my house and one engineer to try to get the Hub4 working.

Saturday 11/12: Nobody arrives. I call 150. After a long conversation I am told there will be 2 engineers arriving on Sunday 13th between 12pm and 4pm. The representative, who was a very nice lady, promises a call back after 4pm on Sunday to check on progress.

Sunday 12/12: No engineer arrives. I call 150. After another long conversation I am told that an external engineer was booked in for 6th January! This visit for next year is cancelled as completely useless and not as promised. Arrange for the internal engineer for Tuesday 14th. I am told only one engineer can be booked at a time and the external engineer can only be arranged after the Tuesday internal engineer visit. My mobile data plan is made unlimited as I am burning through my data plan. I am promised a call back on Tuesday. (Perhaps not surprisingly I have not heard from the lady from Saturday).    

Tuesday 14/12: Let's see what happens?

I am not happy. We are now entering the 3rd day of zero internet and the 4th month of seriously substandard service (since I started properly analysing what was or was not happening)  

 

 

0 Kudos
Reply
Ayisha_B
  • 2.86K
  • 100
  • 266
Forum Team
Forum Team
461 Views
Message 24 of 45
Flag for a moderator

Re: Hub 4 1Gbps not delivering

Hi @AmMin,

 

I am sorry you've not had the best experience with us. 

 

How did the visit go today?

 

 

Ayisha_B
Forum Team



New around here? To find out more about the Community check out our Getting Started guide


0 Kudos
Reply
AmMin
  • 41
  • 0
  • 1
Dialled in
444 Views
Message 25 of 45
Flag for a moderator

Re: Hub 4 1Gbps not delivering

Two things to report

  1. From the box on the outside of my house to the box on the inside is a cable run of roughly 2m. The last 2 engineers agreed this was part of the issue of noise and degradation of service especially as the internal 'box' connections were incorrect. There is a workaround fix for now and broadband restored. We have agreed a new date next week so he can re-do this section of cable and replace the internal box. We hope this may help improve the speed into the hub (SamKnows - and this has been consistently lower than 500Mbps) and speed out of the hub (over ether net and wifi) and we also hope this may help improve the stability of the service.   
  2. This still leaves a big network issue. My BQM logs show that the big outage in Virgin at end of October has, and is still impacting, my service with 0-20% packet loss on a pretty much continuous basis.

BEFORE the end October Virgin outage I was seeing multiple latency spikes that indicate noise in the system and some packet loss. The cable repull at the start of October did not noticeably improve things. AFTER the end October Virgin outage I am getting 0-20% packet loss. I have no idea how you are restoring your system, but it is terrible result for me as nothing is stable and VC almost impossible as I am dropped out of every call I did. This is NOT a service anyone should pay for

Here's the story in weekly snapshot BQM: 

7th Sept

AmMin_0-1639526766497.png

14th September

AmMin_1-1639526766540.png

21 September

AmMin_2-1639526766598.png

23 September

AmMin_3-1639526766665.png

12th October

AmMin_4-1639526766673.png

19th October

AmMin_5-1639526766681.png

26 October (less than 5 days before the Virgin outage)

AmMin_6-1639526766688.png

5 November

AmMin_7-1639526766696.png

9 November

AmMin_8-1639526766706.png

16th November

AmMin_9-1639526766715.png

23 November

AmMin_10-1639526766724.png

30 November

AmMin_11-1639526766732.png

The first week of December carried on like this with packet losses. The second week of December looks better but then my entire broadband went to ZERO so I have been unable to see what is happening and if the packet loss was a temporary issue or one that needs to flagged and urgently addressed

0 Kudos
Reply
AmMin
  • 41
  • 0
  • 1
Dialled in
420 Views
Message 26 of 45
Flag for a moderator

Re: Hub 4 1Gbps not delivering

Here are the weekly BQM graphs. Each graph is from the Tuesday of that month (a day picked at random)

September. Latency spikes showing utilization issues as spikes are absent in the early morning hours

AmMin_0-1639578758574.png

 

October: Cable re-pulled. Latency spikes and absent at night indicating ongoing utilization issues. And then the big outtage/network collapse at the end of the month.

AmMin_1-1639578869230.png

November: 0-20% packet loss on a consistent basis on top of the latency spikes. Seen everyday in November and in first week December. Whatever was going on to restore the network had a detrimental impact on my service.

AmMin_2-1639578985433.png

I trust the system restore is finished and the packet loss issues resolved but i am unable to tell as my broadband was out for several days this month.

 

 

 

 

 

0 Kudos
Reply
Kain_W
  • 1.17K
  • 35
  • 79
Forum Team
Forum Team
403 Views
Message 27 of 45
Flag for a moderator

Re: Hub 4 1Gbps not delivering

Hi AmMin,

Thanks for your reply and I do apologise for the issues you are facing.

I can see you have spoken to the team on the 15th December 2021 and an appointment is in placed as agreed.

Let us know how the visit goes.

Thanks,

Kain
0 Kudos
Reply
AmMin
  • 41
  • 0
  • 1
Dialled in
274 Views
Message 28 of 45
Flag for a moderator

Re: Hub 4 1Gbps not delivering

So my months of hell with the virgin service - documented with SamKnow results and BQM - could have been sorted earlier. And the months prior to this when i ad asked for a better internet connection could have been averted. I had even flagged the probable issue and was told by virgin members on this forum that i was wrong. I highlighted the  complexity of the last few metres of cabling.

The external cabling to my house was better off replaced especially as a tree had recently come down and it had been there a long time.

However the real issue was in the last several metres of cable from the box to inside my house where there were several connections in the cable that were not required and were faulty and the socket that the cable was connected to inside the house was old and the conenctions were suspect and it was no longer fit for purpose. No engineer had properly checked this out until the last one. Everything was replaced and made good. 

I have more stable internet based on my zoom calls not freezing and dropping me out. Samknows shows a more consistent speed into the hub and a higher consistent speed into the hub. 

I have yet to check the speed out of the hub over ethernet cables with a PC with >1Gbps ports.  

The question remains: is it strange that Virgin have not talked to me about a credit on my bill for the well documented service outages and zero access to the internet and, at times, appalling customer service ?

 

 

 

0 Kudos
Reply
AmMin
  • 41
  • 0
  • 1
Dialled in
261 Views
Message 29 of 45
Flag for a moderator

Re: Hub 4 1Gbps not delivering

Wrote the above post too soon.

Took a new PC with a new windows install and +1Gbps capable ports and connected via cat 7 and cat 6 ethernet to hub and turned off wifi on PC. 

Got speeds into hub of just under 1Gbps but speeds out of hub over ethernet cable all sub 500Mbps and mainly 200-300 range. 

Download router stats: power range is within + 5.3 to +7 dBmV; SNR is 40.34 to 40.69 dB and modulation is 256 QAM for all channels. No post RS errors (thought plenty pre RS)

Upstream stats: power is 41.27 to 42.52 dBmV; 5120 KSym/sec; and modulation is 64 QAM except channel 4 which is 32 QAM. 

QUESTION:

What need to happen for Virgin to be able to deliver the near 1Gbps speed over ethernet cable as I want to connect a mesh router but will not that until I am confident the service works.

0 Kudos
Reply
jbrennand
  • 29.19K
  • 2.91K
  • 5.5K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
257 Views
Message 30 of 45
Flag for a moderator

Re: Hub 4 1Gbps not delivering

Boot the new PC into Safe+Networking mode and withe the Hub in modem mode plug the PC into the Hub and run the speedtests at https://speedtest.samknows.com/

See what that gets

--------------------
John
--------------------

I do not work for VM. My services: HD TV on VIP (+ Sky Sports & Movies & BT sport), x3 V6 boxes (1 wired 2 WiFi,) SH2 in modem mode with Airport Extreme Router +2 Airport Express's. On VIVID200, Talk Anytime Phone, x2 Mobile SIM only iPhones.
0 Kudos
Reply