Menu
Reply
dhairbus
  • 25
  • 2
  • 4
On our wavelength
14,993 Views
Message 1 of 12
Flag for a moderator

Speed Test - Sam Knows

If I use https://samknows.com/realspeed/  I get "Your SamKnows enabled device is offline", this worked previously and showed speed to hub and speed to device.

I've done full reboot of hub and full reset with same  Your SamKnows enabled device is offline

When I use https://speedtest.samknows.com the result for 1 gig package the speed is around 5-600 Mbps.

Is this a VM or SamKnows issue ?

Dark Knight
0 Kudos
Reply
jbrennand
  • 33.68K
  • 3.3K
  • 6.39K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
14,966 Views
Message 2 of 12
Flag for a moderator

Re: Speed Test - Sam Knows

I always use... https://speedtest.samknows.com/ too. Your other link doesn't work for me either.

And are you testing on a wifi or ethernet cable connection?

Wifi will never get more than 5-600Mbps as the Hub3/4 is only wifi5 - you need wifi6 to get faster speeds that way.

--------------------
John
--------------------

I do not work for VM. My services: HD TV on VIP (+ Sky Sports & Movies & BT sport), x3 V6 boxes (1 wired 2 WiFi,) SH2 in modem mode with Airport Extreme Router +2 Airport Express's. On VIVID200, Talk Anytime Phone, x2 Mobile SIM only iPhones.
0 Kudos
Reply
Tudor
  • 12.88K
  • 1K
  • 2.57K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
14,936 Views
Message 3 of 12
Flag for a moderator

Re: Speed Test - Sam Knows

It’s true you will not get more than 5/600Mbps on VM hubs, but it’s not the limit of WiFi 5. That’s the limit with a bandwidth of 40MHz, if you use equipment with 80MHz bandwidth you can get nearly 900Mbps and even more with a bandwidth of 160MHz, but there are very few devices that can use 160MHz. My access points give 886.7Mbps on WiFi 5.


Tudor
There are 10 types of people: those who understand binary and those who don't and F people out of 10 who do not understand hexadecimal c1a2a285948293859940d9a49385a2
dhairbus
  • 25
  • 2
  • 4
On our wavelength
14,892 Views
Message 4 of 12
Flag for a moderator

Re: Speed Test - Sam Knows

Always use ethernet cable (Cat 8 router to pc) for speed checks 

WiFi speed is fine to other devices <> 520 Mbps

The link https://samknows.com/realspeed/   worked fine until about 2 weeks ago and speed to hub was measured at 1049 Mbps  Router to PC was <>  995 Mbps.

I'm going to lodge ticket with Sam Knows, if they have not made any changes it looks like VM update may have changed something on the hub.

Dark Knight
0 Kudos
Reply
carl_pearce
  • 1.42K
  • 92
  • 314
Knows their stuff
14,868 Views
Message 5 of 12
Flag for a moderator

Re: Speed Test - Sam Knows

When I use https://speedtest.samknows.com/ I only get around 220Mbps on 1Gbps. This is on a wired connection.

If I use other sites like fast.com  I get expected speeds.

 

 

 

 

0 Kudos
Reply
DaveM0
  • 6
  • 0
  • 0
Tuning in
14,816 Views
Message 6 of 12
Flag for a moderator

Re: Speed Test - Sam Knows

Hi Carl, 

The correct speed test site if you have an H4 is RealSpeed - SamKnows This will only work if the H4 is in router mode, if you enable 'modem only' then you won't be able to run these tests, however, the hardware will still run a speed test every 6 hrs which can be viewed by field engineers. 

If you've a H3 you won't be able to access SamKnows RealSpeed, but the hardware will still run and report to SamKnows. 

 

Regards,
Dave 

----------
VM Field Operations Engineer
Any views expressed are those of my own and do not represent the views of Virgin Media o2.
0 Kudos
Reply
carl_pearce
  • 1.42K
  • 92
  • 314
Knows their stuff
14,812 Views
Message 7 of 12
Flag for a moderator

Re: Speed Test - Sam Knows


@DaveM0 wrote:

Hi Carl, 

The correct speed test site if you have an H4 is RealSpeed - SamKnows This will only work if the H4 is in router mode, if you enable 'modem only' then you won't be able to run these tests, however, the hardware will still run a speed test every 6 hrs which can be viewed by field engineers. 

If you've a H3 you won't be able to access SamKnows RealSpeed, but the hardware will still run and report to SamKnows. 

 

Regards,
Dave 


I know, I have a HUB 4 in modem mode.

I was just informing the OP that https://speedtest.samknows.com is not a realistic speed test site.

0 Kudos
Reply
GSA12riderVM
  • 6
  • 0
  • 0
Tuning in
13,720 Views
Message 8 of 12
Flag for a moderator

Re: Speed Test - Sam Knows

I am having the same problem as quite a few other people it seems.
https://www.samknows.com/realspeed/ is not working as expected, and now constantly reports "Your SamKnows enabled device is offline".

It worked fine before, when VM engineer was here using his laptop, and also when I was testing via my Android mobile.
https://speedtest.samknows.com/ seems to work fine.

My Hub 4 is in Router mode, NOT Modem mode (and has always been).
I have tried 4 different browsers (Chrome, Edge, Firefox, IE).

I have checked that Javascript is enabled.
I am using same devices, adapters & cables that I used before, and they have been re-checked and tested OK.

I have tried laptop on Ethernet/LAN & Wifi, and Mobile on Wifi.
We have tried powering off the Hub 4 for 3 mins, then switching it back on again.

I do not want to use another speed test service, as this has been recommended by Virgin Media engineers for my current Ofcom speed case, as it also tests speed from Hub to Virgin.

Why does this keep happening, and is seemingly affecting many people.

I look forward to hearing from VM soon.

0 Kudos
Reply
carl_pearce
  • 1.42K
  • 92
  • 314
Knows their stuff
13,718 Views
Message 9 of 12
Flag for a moderator

Re: Speed Test - Sam Knows


@GSA12riderVM wrote:

I am having the same problem as quite a few other people it seems.
https://www.samknows.com/realspeed/ is not working as expected, and now constantly reports "Your SamKnows enabled device is offline".

It worked fine before, when VM engineer was here using his laptop, and also when I was testing via my Android mobile.
https://speedtest.samknows.com/ seems to work fine.

My Hub 4 is in Router mode, NOT Modem mode (and has always been).
I have tried 4 different browsers (Chrome, Edge, Firefox, IE).

I have checked that Javascript is enabled.
I am using same devices, adapters & cables that I used before, and they have been re-checked and tested OK.

I have tried laptop on Ethernet/LAN & Wifi, and Mobile on Wifi.
We have tried powering off the Hub 4 for 3 mins, then switching it back on again.

I do not want to use another speed test service, as this has been recommended by Virgin Media engineers for my current Ofcom speed case, as it also tests speed from Hub to Virgin.

Why does this keep happening, and is seemingly affecting many people.

I look forward to hearing from VM soon.


There was a recent thread regarding this and it was fixed by VM, however required you to reboot the HUB.

0 Kudos
Reply
GSA12riderVM
  • 6
  • 0
  • 0
Tuning in
13,711 Views
Message 10 of 12
Flag for a moderator

Re: Speed Test - Sam Knows

Yes, I did a reset several times, ensuring I waited at least 3 mins after power off before switching it back on.
So this does not resolve the problem.

0 Kudos
Reply