Menu
Reply
gingerbones
  • 39
  • 0
  • 0
Joining in
539 Views
Message 1 of 11
Flag for a moderator

running at less than a quarter of what it should

I have tried reseting and power on and off several times but i'm only getting at best 45mbs instead of the 200mbs i am paying for .

I'm using a cat 6 ethernet cable from the router to the pc and it was working fine  so its either my router or something at your end 

 

0 Kudos
Reply
Adduxi
  • 6.08K
  • 511
  • 1.57K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
509 Views
Message 2 of 11
Flag for a moderator

Re: running at less than a quarter of what it should

Check with Area faults on 0800 561 0061 or if you have a VM landline 150 firstly.

Also post the Hubs power levels and network log for comment.   Setup a BQM here to monitor your circuit.  www.thinkbroadband,com/ping

You could also try a 60 second factory reset on the Hub, it's something VM will ask you to do anyway.

Remove any ethernet cables from the Hub and hold the pinhole reset switch for 60 seconds. Do NOT reboot the Hub, just let it do it's thing. Note you will need the passwords from the bottom of the Hub afterwards, so make sure they are legible.

 

I'm a Very Insightful Person, I'm here to share knowledge, I don't work for Virgin Media. Learn more

Have I helped? Click Mark as Helpful Answer or use Kudos to say thanks

0 Kudos
Reply
gingerbones
  • 39
  • 0
  • 0
Joining in
486 Views
Message 3 of 11
Flag for a moderator

Re: running at less than a quarter of what it should

Thanks,

However its made no difference I did some tests and it said that there was network interference !!!

I have also taken at how the router is doing and I have a whole host of wifi issues mostly weak signal.

I think it might be my router however I'm getting mixed messages because depending on where i run the test from eg from router or through the website I am getting conflicting answers one says there's no problem the other says there's an issue.

Meanwhile i'm still only getting 43mbps not the 200mbps that I should be.

0 Kudos
Reply
jbrennand
  • 33.55K
  • 3.29K
  • 6.37K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
481 Views
Message 4 of 11
Flag for a moderator

Re: running at less than a quarter of what it should

Can you test speeds like this first.
_______________________________

As you expect >100Mbps then connect a 1GB enabled computer/laptop, with up to date drivers, via a NEW and working Cat5e/6a ethernet cable, directly to the Hub which you have put into “modem mode”

(https://www.virginmedia.com/help/virgin-media-hub-modem-mode ).

This ensures that NO other devices are connected

Test speeds at https://speedtest.samknows.com/ - try on 2 different browsers.

If they are still low – boot your device into Windows safe+networking mode - to disable any potentially interfering software - and try again.

There are many posts on here (I have a list of ~30!) where QoS software, unknown/flaky software, old network card drivers, corrupted browsers, bad cables or other connected devices are limiting speeds on tests.

Report back what that gets.

--------------------
John
--------------------

I do not work for VM. My services: HD TV on VIP (+ Sky Sports & Movies & BT sport), x3 V6 boxes (1 wired 2 WiFi,) SH2 in modem mode with Airport Extreme Router +2 Airport Express's. On VIVID200, Talk Anytime Phone, x2 Mobile SIM only iPhones.
0 Kudos
Reply
gingerbones
  • 39
  • 0
  • 0
Joining in
433 Views
Message 5 of 11
Flag for a moderator

Re: running at less than a quarter of what it should

Hi,

thanks for the tips, however they made no difference 

I've tried 4 different cables all cat 6 2 different pc's  the only link is the router and cabling to the house.

Everything was ok until 2 days ago.

no software updates on either pc I will keep plugging away. But i'm convinced its a cabling or router problem

here's what my router is saying I have no idea what it means but i'm sure someone will.

 

Refresh data

Cable Modem Status

Item

Status

Comments

Acquired Downstream Channel (Hz)

299000000

Locked

Ranged Upstream Channel (Hz)

60299964

Locked

Provisioning State

Online



 

 

Refresh data

Downstream bonded channels

Channel

Frequency (Hz)

Power (dBmV)

SNR (dB)

Modulation

Channel ID

1

299000000

2.7

31

256 qam

21

2

187000000

0

25

256 qam

7

3

195000000

0.2

25

256 qam

8

4

203000000

1.4

25

256 qam

9

5

211000000

1.9

26

256 qam

10

6

219000000

2.2

26

256 qam

11

7

227000000

2.5

26

256 qam

12

8

235000000

2.7

29

256 qam

13

9

243000000

2.9

30

256 qam

14

10

251000000

2.5

30

256 qam

15

11

259000000

2.4

30

256 qam

16

12

267000000

2.9

30

256 qam

17

13

275000000

2.5

30

256 qam

18

14

283000000

2.4

30

256 qam

19

15

291000000

2.5

30

256 qam

20

16

307000000

2.5

31

256 qam

22

17

315000000

2.2

31

256 qam

23

18

323000000

2

31

256 qam

24




Downstream bonded channels

Channel

Locked Status

RxMER (dB)

Pre RS Errors

Post RS Errors

1

Locked

31.6

7184456

22

2

Locked

25.1

143549

29050717

3

Locked

25.3

2462859

82665564

4

Locked

25.8

30003093

55015003

5

Locked

26.9

64941136

19701753

6

Locked

26.9

68869124

14881324

7

Locked

26.6

56168903

28655313

8

Locked

29

55427025

59

9

Locked

30.5

11535028

24

10

Locked

30.6

9326682

0

11

Locked

30.5

11039253

0

12

Locked

30.5

12824566

4

13

Locked

30.1

18696236

0

14

Locked

30.1

20189981

0

15

Locked

30.6

19403870

0

16

Locked

31.9

4672557

17

17

Locked

31.6

7017571

0

18

Locked

31.3

6590958

5

 

 

Refresh data

Upstream bonded channels

Channel

Frequency (Hz)

Power (dBmV)

Symbol Rate (ksps)

Modulation

Channel ID

1

60299964

51

5120

64 qam

1

2

39400036

51

5120

64 qam

4

3

46200036

51

5120

64 qam

3

4

53700041

50.5

5120

64 qam

2




Upstream bonded channels

Channel

Channel Type

T1 Timeouts

T2 Timeouts

T3 Timeouts

T4 Timeouts

1

ATDMA

0

0

0

0

2

ATDMA

0

0

0

0

3

ATDMA

0

0

0

0

4

ATDMA

0

0

0

0

 

 

Refresh data

General Configuration

Network access

Allowed

Maximum Number of CPEs

1

Baseline Privacy

Enabled

DOCSIS Mode

Docsis30

Config file

dsfd;kfoA,.iyewrkldJKDHSU




Primary Downstream Service Flow

SFID

31637

Max Traffic Rate

230000061

Max Traffic Burst

42600

Min Traffic Rate

0




Primary Upstream Service Flow

SFID

31638

Max Traffic Rate

22000061

Max Traffic Burst

42600

Min Traffic Rate

0

Max Concatenated Burst

42600

Scheduling Type

BestEffort

Refresh data

Network Log

Time

Priority

Description

26/11/2021 11:37:23

Warning!

RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:37:23

Warning!

Lost MDD Timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:36:49

Warning!

RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:36:46

Warning!

Lost MDD Timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:36:11

Warning!

RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:36:10

Warning!

Lost MDD Timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:35:45

Warning!

RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:35:45

Warning!

Lost MDD Timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:35:32

Warning!

RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:35:32

Warning!

Lost MDD Timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:35:1

Warning!

RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:34:59

Warning!

Lost MDD Timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:34:48

Warning!

RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:34:48

Warning!

Lost MDD Timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:34:34

Warning!

RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:34:33

Warning!

Lost MDD Timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:34:18

Warning!

RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:34:17

Warning!

Lost MDD Timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:33:15

Warning!

RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 11:33:15

Warning!

Lost MDD Timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

0 Kudos
Reply
jbrennand
  • 33.55K
  • 3.29K
  • 6.37K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
430 Views
Message 6 of 11
Flag for a moderator

Re: running at less than a quarter of what it should

Yes thats dreadful ! Low SNR's, high Up power levels and RS errors are ominous. First job - reset all to 0 - can you do this...
__________________________________________________

Switch the Hub off and unplug it from the mains supply for five minutes. Whilst it's off, do a quick check that all of your coax cable connections are in nice and "finger" tight - at the Hub and wall box and also at any connectors etc. Ensure there are no “unterminated cable loose ends.

Disconnect all the connections and reconnect to be sure. Also check that the internal wiring is ok with no kinking or chaffing, check that all looks good with the outside cabling and wall box (no “staples, etc.,) piercing the cables.. Then switch the Hub back on and leave ~5 minutes

When all done, check back in the settings and ensure that the RS error counts and T3 errors have all reset to 0. Then check every hour or so to see if they start reappearing - they shouldn't. If they do (particularly the postRS and T3 ones) you have a problem (noise) that only a Tech visit will sort.

Post the data back up to see if anything has improved


--------------------
John
--------------------

I do not work for VM. My services: HD TV on VIP (+ Sky Sports & Movies & BT sport), x3 V6 boxes (1 wired 2 WiFi,) SH2 in modem mode with Airport Extreme Router +2 Airport Express's. On VIVID200, Talk Anytime Phone, x2 Mobile SIM only iPhones.
0 Kudos
Reply
gingerbones
  • 39
  • 0
  • 0
Joining in
409 Views
Message 7 of 11
Flag for a moderator

Re: running at less than a quarter of what it should

Hi John,

Many thanks for the advice, you may be o to something. I found the cable into the router was very slightly loose.

I removed and resecured everything ,checked the router again and the rs errors are at 0 i've ran the speedtest again and its back at 200 yay!

I will monitor it in a little while and keep an eye on it .

The connection was only very slightly loose but maybe thats all it needed. I will post again later with an update.

Thanks again

0 Kudos
Reply
jem101
  • 4.21K
  • 432
  • 1.8K
Community elder
403 Views
Message 8 of 11
Flag for a moderator

Re: running at less than a quarter of what it should


@gingerbones wrote:

The connection was only very slightly loose but maybe thats all it needed. I will post again later with an update.

 


That is indeed, all that is needed to destroy a connection, it’s one of the reasons why VM don’t allow, and we always advise against, DIY cabling, extending or reducing the coax cable. You only need one slightly dodgy joint, a piece of cable which ‘looks’ like the same but actually has the wrong characteristics - and all bets are off.

0 Kudos
Reply
Lee_R
  • 6.22K
  • 287
  • 649
Forum Team
Forum Team
366 Views
Message 9 of 11
Flag for a moderator

Re: running at less than a quarter of what it should

Hi @gingerbones thanks for posting and welcome back to our community.

Thanks for coming back to confirm your issue appears to be resolved.  Remember if you ever need assistance in the future, our fantastic community and forum team are always willing to lend a hand.

Regards


Lee_R

0 Kudos
Reply
gingerbones
  • 39
  • 0
  • 0
Joining in
364 Views
Message 10 of 11
Flag for a moderator

Re: running at less than a quarter of what it should

Sadly Lee it has not been resolved 

I have someone coming tomorrow to take a look at it. It would appear it is either the router or a cable issue.

So far in the last 2 days my router has rebooted itself 8 times without any warning .

Its a total pain and is causing absoute carnage while trying to work online.

0 Kudos
Reply