cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Wifi less than 10MB download when on Gig1 - ethernet connection, also keeps dropping out

jjhalll
On our wavelength

Hi,

recently I had a complete outage for a number of days. Following this an engineer came and swapped out my hub.

The PC that I am using since has not had more than 10MB download speed at all regardless of time of day, also at least twice everyhour the wired connection drops out completely. There is no issue with the cable at all, what is happening ? 

 

To be getting this level of speed and connection when paying for the Gig1 (meant to be fastest connection) is attrocious.


Thank you

6 REPLIES 6

Client62
Hero

it would help to find out if this is an issue to the Hub or with the PC.

Speed test the service to a Router mode Hub(3/4/5) + your device with the link below.

https://www.samknows.com/realspeed/

Once the test begins click on: Run full test to see all the stats.

The speed at the Hub should reflect your subscription.

The speed any device draws data at is limited by its data needs and technical abilities.

Client62
Hero

10MB is approx 80Mb/s ... one would see this as the result if the PC was connected to the Hub at 100Mb/s such as via a Powerline extender or a basic network switch.

jjhalll
On our wavelength

Hi,

It seems you are correct....I havent changed anything PC side and cable is up to 1GB transfer so that shouldnt be an issue, going straight into PC no switch etc.

Any idea resolution that can be done on PC ?

 

jjhalll
On our wavelength

jjhalll_0-1688123489286.png

 

Adduxi
Very Insightful Person
Very Insightful Person

Well you are getting the full 1Gb to the Hub.  Seems the issue is the cable route to your PC?  Try a new Cat 6 cable and if using Windows, test "Safe Mode with Networking Support"   This will rule out any interference by Antivirus software etc. etc.

I'm a Very Insightful Person, I'm here to share knowledge, I don't work for Virgin Media. Learn more

Have I helped? Click Mark as Helpful Answer or use Kudos to say thanks

Client62
Hero

Only 9.3 Mb/s on the PC ... this is far lower than originally mentioned.

Check in the PC's device manger to see if the network adaptor set to 10Mb/s where it should be set to Auto.

Our network adaptor looks like this ... (Auto for this NIC is 10/100/1000 Mb/s)

Client62_0-1688134092187.png