Menu
Reply
vnahalv
  • 1
  • 0
  • 0
Joining in
326 Views
Message 1 of 2
Flag for a moderator

Slow speeds - 8 hours spent troubleshooting with VM

Hey guys,

I’m experiencing slow speeds since moving house. This has been an issue since May. I’m getting an average of 10Mbps download with Ethernet. I’ve had an engineer out and they’ve booked a 2nd engineer in two weeks time. 

I’ve spent 8 hours on the phone and an hour with the first engineer; not to mention the time of having to reconnect everything as they keep resetting my router.

Could someone recommend what I should do as I’m just going around in circles with their telephone support and I’m getting really frustrated. 

Thanks in advance. 

0 Kudos
Reply
jbrennand
  • 22.43K
  • 2.4K
  • 4K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
305 Views
Message 2 of 2
Flag for a moderator

Re: Slow speeds - 8 hours spent troubleshooting with VM

Lets look at the connection data and see if we can spot the issue.

First, although the tech should have done this, its worth doing a quick check that all of your coax connections are in nice and "finger" tight at the Hub and wall box and at any splitters/attenuators/etc with no “unterminated loose ends – disconnect then and reconnect to be sure. Also check that the internal wiring is ok with no kinking or chaffing, check that all looks good with the outside cabling and wall box.

Then do a Hub “pinhole reset” - with the Hub "switched on" throughout, press pin in firmly and hold for 60 seconds – release pin then leave 10’ to stabilise. Make sure passwords on Hub sticker are still there and legible first!)

Then..Post up your Hub/network connection details and someone will check to see if there is a problem there. In your browser’s URL box type in http://192.168.0.1 (or http://192.168.100.1 - if in modem mode) and hit return. On the first page up [there should be no need to login if you have done so before] click on the “router status” icon at top right (SH2’s) or text at bottom-middle of first page up (Hub3) and then copy/paste 3 FULL sets of data onto here – from the Downstream, Upstream, & Network Logs pages. Don't worry too much about the formatting it can be easily read & DON’T include personal data or MAC addresses - blank them out - if you copy/paste the data, the board software will do this for you (you may need to click the "submit" button a second time).

Also, in the meantime. Set up a free “Broadband Quality Monitor” to continually monitor the state of your connection and record any true network dropouts - it will thus allow you to differentiate between those and simple wifi dropouts. It does it 24/7/365 and it keeps a visual record of any/all of your network disconnections, useful data to have to match to the Network logs (in your Hub settings) and also in discussions with VM - note it will take an hour or two to start seeing a sensible picture.

https://www.thinkbroadband.com/broadband/monitoring/quality

--------------------
John
--------------------

I do not work for VM. My services: HD TV on VIP (+ Sky Sports & Movies & BT sport), x3 V6 boxes (1 wired 2 WiFi,) SH2 in modem mode with Airport Extreme Router +2 Airport Express's. On VIVID200, Talk Anytime Phone, x2 Mobile SIM only iPhones.
0 Kudos
Reply