Menu
Reply
Ahmed-Deedat
  • 29
  • 0
  • 3
On our wavelength
1,143 Views
Message 1 of 14
Flag for a moderator

Modem mode issues with hub 3; TCP and UDP traffic goes to zero

Hi, I have a problem where when I start a download on DAP (download accelerator plus) then the download speed shows 360-403mb/s consistently, but when others also download using utorrent at the same time, everybody's speed goes to zero. It also shows spikes where speed fall to 0, then it picks up to 200kb/s before going to 0 and then after around 30s it spikes to 64mb/s and then falls again and repeats like this.

I had this experience on my old hub and thought it was damaged so it was changed with a new one and is still doing this, so to fix the problem, I tried to use different computers thinking that caused it, but to no avail. I also tried at different times of the day but no luck either. Only when I changed the mode from modem mode to router mode the problem went away.

In other words, this fault only shows in modem mode and not in router mode.

To recreate the fault:

DAP v10.0.6.0 (default settings)
utorrent v2.2.1 (default settings with port forwarded manually)

1. in DAP paste large test file links like these: http://speedtest.tele2.net/50GB.zip

2. in utorrent, add a famous or popular torrent to download with lots of sources, I used this linux torrent https://linuxtracker.org/download.php?id=0ba973670d943861fb9453eecefd3bf7d3054713&f=kali-linux-2020-... (link probably not work, since it is tracking me)

3. Put hub 3 in modem mode and only one computer directly connected to it, on that computer it should have those softwares on it; run 1x DAP and 3x utorrent and the speed will fall to zero and no actual download happens. The computer will have that one WAN address as its ip address. (Might need to restart hub 3 because it only broadcast ip once after bootup.)

This simplifies the set up and shows the fault easily.

To run many instance of utorrent on same computer for test, install in a folder with a txt file renamed to settings.dat, make a shortcut of the .exe with /RECOVER function. Copy the folder and paste to multiply then run each instance.

This doesn't happen in router mode but I bought a cool and expensive hardware for  router/firewall that has openVPN and active traffic/bandwidth even distribution functions which makes everything run really smoothly but this fault makes it impossible to use, can it be fixed?

I would appreciate any help/suggestions on this or things to try out.

Any help much appreciated, thanks.

Also included some pictures of the fault, I tested it and only 3 of the 10 utorrent was needed and 1 DAP to cause the fault, the pictures show that it stays zero for a while then picks up briefly, then falls again.

 

 

works fine, after starting 3x utorrent it fallsworks fine, after starting 3x utorrent it falls

 

 

 

then starts again for a whilethen starts again for a while

 

 

 

it then falls again for a even longer timeit then falls again for a even longer time

 

 

 

Chris_W1
  • 4.05K
  • 181
  • 252
Forum Team
Forum Team
1,096 Views
Message 2 of 14
Flag for a moderator

Re: Modem mode issues with hub 3; TCP and UDP traffic goes to zero

HI Ahmed. Thanks for messaging us and we are sorry to see that you are having issues with the service and want you to get them resolved. Can you confirm if you are still having issues with the service and if so do a BQM test here Chris 

0 Kudos
Reply
gary_dexter
  • 30.32K
  • 1.88K
  • 4.03K
Alessandro Volta
1,093 Views
Message 3 of 14
Flag for a moderator

Re: Modem mode issues with hub 3; TCP and UDP traffic goes to zero

People still use DAP 😐


*****
If you think my answer has helped - please provide me with a Kudos rating and mark as Helpful Answer!!
I do not work for Virgin Media - all opinions expressed are of my own and all answers are provided from my own and past experiences.
Office 365, Dynamics CRM and Cloud Computing Jedi
0 Kudos
Reply
Ahmed-Deedat
  • 29
  • 0
  • 3
On our wavelength
1,065 Views
Message 4 of 14
Flag for a moderator

Re: Modem mode issues with hub 3; TCP and UDP traffic goes to zero

Hi, thanks for the suggestion.

I'm still having the issues, I'll try the BQM test tomorrow.

Thanks

0 Kudos
Reply
Paul_DN
  • 5.8K
  • 341
  • 613
Forum Team
Forum Team
1,047 Views
Message 5 of 14
Flag for a moderator

Re: Modem mode issues with hub 3; TCP and UDP traffic goes to zero

Hi Ahmed,

 

Thanks for reaching back out to us, please run the BMQ test for a few days and post the results here so we can have a look and see if anything stands out.

 

Regards

 

Paul.

0 Kudos
Reply
Ahmed-Deedat
  • 29
  • 0
  • 3
On our wavelength
971 Views
Message 6 of 14
Flag for a moderator

Re: Modem mode issues with hub 3; TCP and UDP traffic goes to zero

Hi, just to update.

I set the hub 3 into modem mode then connected it via ethernet to one computer. On that computer I ran the BQM and had very little computer/internet usage just to contrast the difference between idle and average use. After some hours I used DAP to download 8 files simultaneously and started 5 of the 10 utorrents and kept them running for a few hours before closing all the applications down and leaving the internet in idle/less usage for a few more hours.

The effect is that the hours where there was little internet use, shows some good results, then after I start downloading with DAP and utorrent, there is some packet loss and high latency, then after I stop them, everything goes back to being okay.

I started a thread some time ago about some intermittent issues and tried various suggestions and in the end they authorised a hub 3 replacement but the problem is still there. Can you book an engineer to have a closer look at the problem both in my area/set up?

Here is the link to that thread: https://community.virginmedia.com/t5/Speed/slow-upload-speeds-with-fast-download-speeds-recently/m-p...

Here are some pictures of the BQM and windows task manager network activity monitor which shows erratic start and stop behaviour.

Thanks

 

this shows what happens when I start the DAP and 5 utorrent and the effects on BQMthis shows what happens when I start the DAP and 5 utorrent and the effects on BQM

 

 

 

this shows the 403Mbps download speed, the software want to continue downloading, but the speed slows right down after a whilethis shows the 403Mbps download speed, the software want to continue downloading, but the speed slows right down after a while

 

 

 

this shows the starting and stopping behaviour in windows task manager and more progressed BQM graphthis shows the starting and stopping behaviour in windows task manager and more progressed BQM graph

 

 

this shows that you can't browse the internet like this, even speedtest refuses to connect/load, note that there is very little internet/bandwith usethis shows that you can't browse the internet like this, even speedtest refuses to connect/load, note that there is very little internet/bandwith use

 

 

BQM graph showing contrast between usage and little usageBQM graph showing contrast between usage and little usage

0 Kudos
Reply
gary_dexter
  • 30.32K
  • 1.88K
  • 4.03K
Alessandro Volta
965 Views
Message 7 of 14
Flag for a moderator

Re: Modem mode issues with hub 3; TCP and UDP traffic goes to zero

The BQM runs off your public IP address - you don’t “run it” on a single device. 

Post back (as text) the Network, Upstream and Downstream logs from the hub admin pages 


*****
If you think my answer has helped - please provide me with a Kudos rating and mark as Helpful Answer!!
I do not work for Virgin Media - all opinions expressed are of my own and all answers are provided from my own and past experiences.
Office 365, Dynamics CRM and Cloud Computing Jedi
0 Kudos
Reply
Ahmed-Deedat
  • 29
  • 0
  • 3
On our wavelength
880 Views
Message 8 of 14
Flag for a moderator

Re: Modem mode issues with hub 3; TCP and UDP traffic goes to zero

Hi, here's the info:

Downstream bonded channels
Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) SNR (dB) Modulation Channel ID
1 138750000 4.5 36 256 qam 1
2 146750000 4.4 37 256 qam 2
3 154750000 4.3 37 256 qam 3
4 162750000 4.3 37 256 qam 4
5 170750000 4.3 37 256 qam 5
6 178750000 4 37 256 qam 6
7 186750000 4 37 256 qam 7
8 194750000 4 37 256 qam 8
9 202750000 3.7 37 256 qam 9
10 210750000 3.4 37 256 qam 10
11 218750000 3.2 37 256 qam 11
12 226750000 2.7 37 256 qam 12
13 234750000 2.5 37 256 qam 13
14 242750000 2.5 37 256 qam 14
15 250750000 2.4 38 256 qam 15
16 258750000 2.5 38 256 qam 16
17 266750000 2.5 38 256 qam 17
18 274750000 2.4 38 256 qam 18
19 282750000 2.4 38 256 qam 19
20 290750000 2.5 38 256 qam 20
21 298750000 3 38 256 qam 21
22 306750000 3 38 256 qam 22
23 314750000 3.2 38 256 qam 23
24 322750000 3.4 38 256 qam 24


Downstream bonded channels
Channel Locked Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors
1 Locked 36.8 165 0
2 Locked 37.3 186 0
3 Locked 37.3 216 0
4 Locked 37.6 174 0
5 Locked 37.6 132 0
6 Locked 37.6 353 0
7 Locked 37.6 238 0
8 Locked 37.6 192 0
9 Locked 37.3 337 0
10 Locked 37.6 157 0
11 Locked 37.6 220 0
12 Locked 37.6 226 0
13 Locked 37.6 169 0
14 Locked 37.6 171 0
15 Locked 38.6 166 0
16 Locked 38.6 118 0
17 Locked 38.6 99 0
18 Locked 38.6 121 0
19 Locked 38.9 129 0
20 Locked 38.6 91 0
21 Locked 38.6 68 0
22 Locked 38.9 90 0
23 Locked 38.6 80 0
24 Locked 38.9 295 0

 

upstream:

1 32600082 3.975 5120 64 qam 35
2 39400025 4.075 5120 64 qam 34
3 46200023 4.125 5120 64 qam 33
4 53699990 4.25 5120 64 qam 32


Upstream bonded channels
Channel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts
1 ATDMA 0 0 0 0
2 ATDMA 0 0 0 0
3 ATDMA 0 0 0 0
4 ATDMA 0 0 0 0

 

 

Network Log
Time Priority Description
03/07/2020 00:33:46 notice LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
02/07/2020 02:30:11 critical No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/07/2020 01:06:50 notice LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/07/2020 01:04:22 Warning! LAN login FAILED : Incorrect Username / Password / ConnectionType;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:01:33 critical No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/07/2020 00:43:58 Warning! LAN login FAILED : Incorrect Username / Password / ConnectionType;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:01:30 critical No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
30/06/2020 11:22:47 Error DHCP RENEW sent - No response for IPv4;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:01:30 critical No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
25/06/2020 16:55:42 notice LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:01:32 critical No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
25/06/2020 16:45:33 notice LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
25/06/2020 16:45:19 Warning! LAN login FAILED : Incorrect Username / Password / ConnectionType;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
25/06/2020 13:12:42 Warning! RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
25/06/2020 13:12:42 critical SYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
25/06/2020 13:12:40 Warning! RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
25/06/2020 13:12:40 critical SYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
25/06/2020 13:12:39 Warning! RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
25/06/2020 13:12:38 critical SYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
25/06/2020 13:12:37 Warning! RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

 

 

To note, the forum team already had me: reboot, factory reset, modem mode, router mode, wifi on, wifi off, different ethernet cable, different computer, different port on hub 3, loopback test, using wireless dongle and hub 3 firewall enabled/disabled but to no avail.

 

Thanks

0 Kudos
Reply
legacy1
  • 15.9K
  • 687
  • 1.56K
Alessandro Volta
876 Views
Message 9 of 14
Flag for a moderator

Re: Modem mode issues with hub 3; TCP and UDP traffic goes to zero


@gary_dexter wrote:

The BQM runs off your public IP address - you don’t “run it” on a single device. 


Not true I can forward ICMP if I wanted to on a device and not the router.

With Free Download Manager 5 I can torrent and download a file fine with the hub (SH1) in modem mode with my ZyXEL router and on 100/10 torrent takes most of the bandwidth but my BQM shows fine and browsing and youtube a video fine.

 

 

Try enabling QoS -10Mb from your download speed you get by speed test I get 110Mb but choose to limit below that to speed to not buffer back and Egress cure latency and -1Mb your upload speed.

  

---------------------------------------------------------------
0 Kudos
Reply
xillius200
  • 2
  • 0
  • 0
Joining in
812 Views
Message 10 of 14
Flag for a moderator

Re: Modem mode issues with hub 3; TCP and UDP traffic goes to zero

Just saw this thread, it seems to be a firmware issue with the Hub 3, you get the same issue when torrenting or using a download accelerator such as axel to download gitlab repo's I have noticed.... 

It only affects the Modem mode, not sure if the reason for that is that IP filtering and other parts are turned on in the background or for another reason, if you set your hub back to normal mode, turn off IP filtering, firewall etc. pretty much turning off everything and setting it up to work with your zyxel, can guarantee 100% you won't have the speed issue anymore, only issue is if you want to forward certain ports, you have to open them on both virgin media's router and your zyxel and the latency in hub mode is ever so slightly higher, not really noticeable however you can then download at full speeds without any drops.

Currently have an Openwrt router connected via wan port to the virgin media hub3 in normal mode and this was the solution to get rid of all performance issues and speed drops.

0 Kudos
Reply