Menu
Reply
wezmorris
  • 12
  • 0
  • 0
Tuning in
417 Views
Message 1 of 13
Flag for a moderator

Massive slowdown after upgrade

I upgraded from M100 to M200 last week and my internet has taken a significant slowdown (20Mbps in peak times, 35Mbps at 2am). I have the Hub connected to a Deco mesh network, though the speed is slow even when connected to the hub directly. 

I've reset my hub which doesn't seem to make a difference. What are the next steps?

Here's a link to my monitor. 

My Broadband Ping - My VM Cable

0 Kudos
Reply
MikeRobbo
  • 15.27K
  • 1.17K
  • 1.94K
Alessandro Volta
413 Views
Message 2 of 13
Flag for a moderator

Re: Massive slowdown after upgrade

What speeds do you get at >> speedtest.net << with a direct connection using a Cat 5E or better ethernet cable between the Hub in Router Mode and a 1Gbs capable Pc/Mac/Chromebook and no other devices connected ?


*********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
BT Smart Hub 2 with 70Mbs Download,18Mbs Upload, 9.17ms Latency & 0.35ms Jitter.
0 Kudos
Reply
MikeRobbo
  • 15.27K
  • 1.17K
  • 1.94K
Alessandro Volta
412 Views
Message 3 of 13
Flag for a moderator

Re: Massive slowdown after upgrade

Can you please

Type 192.168.0.1 (192.168.100.1 in Modem mode) into your browser URL bar and press enter. 

Hub 2 & 3 When the page appears DO NOT LOG IN but click ‘Check Router Status’.

Hub 4 When the page appears LOG IN then click ‘Check Router Status’.

Copy and paste the contents of the Downstream, Upstream, Configuration and Network Log tabs onto here, if you get a yellow / straw box warning click the Post button again. Use one post for each tab if you wish.

Please do not use screen grabs.

A Guru will be along soon to decipher the info.


*********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
BT Smart Hub 2 with 70Mbs Download,18Mbs Upload, 9.17ms Latency & 0.35ms Jitter.
wezmorris
  • 12
  • 0
  • 0
Tuning in
317 Views
Message 4 of 13
Flag for a moderator

Re: Massive slowdown after upgrade

Downstream bonded channels

ChannelFrequency (Hz)Power (dBmV)SNR (dB)ModulationChannel ID
11387500002.540256 qam1
2146750000340256 qam2
31547500003.240256 qam3
41627500002.940256 qam4
51707500002.540256 qam5
61787500002.540256 qam6
71867500002.740256 qam7
81947500002.940256 qam8
92027500002.438256 qam9
102107500001.738256 qam10
112187500001.240256 qam11
122267500001.240256 qam12
132347500001.540256 qam13
14242750000240256 qam14
15250750000238256 qam15
162587500001.438256 qam16
17266750000140256 qam17
182747500000.540256 qam18
192827500000.538256 qam19
202907500000.738256 qam20
212987500001.238256 qam21
22306750000138256 qam22
233147500001.238256 qam23
243227500001.238256 qam24



Downstream bonded channels

ChannelLocked StatusRxMER (dB)Pre RS ErrorsPost RS Errors
1Locked40.360
2Locked40.340
3Locked40.350
4Locked40.300
5Locked40.300
6Locked40.350
7Locked40.350
8Locked40.330
9Locked38.940
10Locked38.950
11Locked40.350
12Locked40.960
13Locked40.350
14Locked40.350
15Locked38.950
16Locked38.900
17Locked40.350
18Locked40.360
19Locked38.940
20Locked38.9130
21Locked38.950
22Locked38.950
23Locked38.950
24Locked38.900
0 Kudos
Reply
wezmorris
  • 12
  • 0
  • 0
Tuning in
315 Views
Message 5 of 13
Flag for a moderator

Re: Massive slowdown after upgrade

Upstream bonded channels
ChannelFrequency (Hz)Power (dBmV)Symbol Rate (ksps)ModulationChannel ID
13940000047.5512064 qam4
26030000047.5512064 qam1
35370000047.8512064 qam2
44620000047.5512064 qam3


Upstream bonded channels
ChannelChannel TypeT1 TimeoutsT2 TimeoutsT3 TimeoutsT4 Timeouts
1ATDMA0010
2ATDMA0000
3ATDMA0000
4ATDMA0000
0 Kudos
Reply
wezmorris
  • 12
  • 0
  • 0
Tuning in
314 Views
Message 6 of 13
Flag for a moderator

Re: Massive slowdown after upgrade

General Configuration
Network access
Allowed
Maximum Number of CPEs
1
Baseline Privacy
Enabled
DOCSIS Mode
Docsis30
Config file
cmreg-vmdg505-bbt060-b.cm


Primary Downstream Service Flow
SFID5378
Max Traffic Rate230000061
Max Traffic Burst42600
Min Traffic Rate0


Primary Upstream Service Flow
SFID5377
Max Traffic Rate22000061
Max Traffic Burst42600
Min Traffic Rate0
Max Concatenated Burst42600
Scheduling TypeBestEffort
0 Kudos
Reply
wezmorris
  • 12
  • 0
  • 0
Tuning in
311 Views
Message 7 of 13
Flag for a moderator

Re: Massive slowdown after upgrade

Network Log Time Priority Description
01/01/1970 00:06:4ErrorToD request sent- No Response received;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:04:4noticeLAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:01:1ErrorToD request sent- No Response received;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:01:59Warning!ToD request sent - No Response received;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:01:41criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
02/01/1970 02:12:9ErrorToD request sent- No Response received;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
02/01/1970 02:08:48criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:31:46ErrorToD request sent- No Response received;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:29:50ErrorDHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:18:51ErrorToD request sent- No Response received;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:15:45noticeLAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:10:44ErrorToD request sent- No Response received;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:07:53noticeLAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:07:12ErrorToD request sent- No Response received;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:03:51noticeLAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:00:49ErrorToD request sent- No Response received;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/1970 00:01:58Warning!ToD request sent - No Response received;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
26/11/2020 14:46:21noticeLAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
26/11/2020 14:45:56Warning!LAN login FAILED : Incorrect Username / Password / ConnectionType;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
24/11/2020 11:39:39ErrorDHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
0 Kudos
Reply
wezmorris
  • 12
  • 0
  • 0
Tuning in
306 Views
Message 8 of 13
Flag for a moderator

Re: Massive slowdown after upgrade

Thanks for the reply @MikeRobbo, I've posted up what I can get to. 

Speedtest has been getting around the 30Mbps down, as isolated as I can get it. Tonight I managed to see 80Mbps which is an improvement, though still less than half the advertised speed. If we can get it consistently over 100 I'd feel at least part way getting what I paid for. 

Some of the other posts mentioned throttling, how would one go about investigating that?

0 Kudos
Reply
MikeRobbo
  • 15.27K
  • 1.17K
  • 1.94K
Alessandro Volta
302 Views
Message 9 of 13
Flag for a moderator

Re: Massive slowdown after upgrade

Can you Login to the Hub Settings and navigate to the Connected Devices page - what is the reported 'connection speed’ for the ethernet cable connected device you used for the speed test ?


*********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
BT Smart Hub 2 with 70Mbs Download,18Mbs Upload, 9.17ms Latency & 0.35ms Jitter.
0 Kudos
Reply
wezmorris
  • 12
  • 0
  • 0
Tuning in
292 Views
Message 10 of 13
Flag for a moderator

Re: Massive slowdown after upgrade

Honestly, the "Someone else is currently logged into the settings page" is the most infuriating thing to deal with, so I'm kinda locked out it seems. 

From what I remember before the test, my tivo was getting 1000 with the same cable. 

Does all of the previous data look right then?

0 Kudos
Reply