Menu
Reply
stpuk
  • 144
  • 0
  • 23
Dialled in
573 Views
Message 1 of 9
Flag for a moderator

M600 speed dropped to less than 100

My M600 broadband has been working fine for months is now dropping below 100Mbps. HUB3 is in modem mode and it takes a reboot for it to go back to normal speeds but that lasts a very short while before it's back to less than 100 again.

Router has been rebooted and speed tests have been done from a wired PC and done multiple speed test sites - all report the same.

I'll post the modem logs and BQM graph below this message but any help with this would be appreciated.

Thanks

0 Kudos
Reply
stpuk
  • 144
  • 0
  • 23
Dialled in
569 Views
Message 2 of 9
Flag for a moderator

Re: M600 speed dropped to less than 100

Cable Modem StatusItem Status Comments

Acquired Downstream Channel (Hz)
290750000
Locked
Ranged Upstream Channel (Hz)
25800000
Locked
Provisioning State
Online

 

Downstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) SNR (dB) Modulation Channel ID

1290750000740256 qam20
21387500005.538256 qam1
31467500005.440256 qam2
41547500005.440256 qam3
51627500005.340256 qam4
61707500005.540256 qam5
71787500005.540256 qam6
81867500005.540256 qam7
91947500005.440256 qam8
102027500005.340256 qam9
11210750000540256 qam10
12218750000540256 qam11
132267500004.538256 qam12
142347500003.940256 qam13
152427500003.740256 qam14
162507500003.438256 qam15
172587500004.938256 qam16
18266750000640256 qam17
192747500006.440256 qam18
20282750000740256 qam19
212987500007.140256 qam21
223067500007.540256 qam22
233147500007.540256 qam23
243227500007.540256 qam24



Downstream bonded channels

Channel Locked Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors

1Locked40.96473
2Locked38.91586624267
3Locked40.31029784308
4Locked40.3665077315
5Locked40.387077257
6Locked40.313895180
7Locked40.32659139
8Locked40.3936131
9Locked40.9553125
10Locked40.3514134
11Locked40.3501116
12Locked40.9617108
13Locked38.9653106
14Locked40.971981
15Locked40.374351
16Locked38.981739
17Locked38.971631
18Locked40.966012
19Locked40.367119
20Locked40.96145
21Locked40.96360
22Locked40.960313
23Locked40.36220
24Locked40.36300
0 Kudos
Reply
stpuk
  • 144
  • 0
  • 23
Dialled in
566 Views
Message 3 of 9
Flag for a moderator

Re: M600 speed dropped to less than 100

Upstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID

12580000044512064 qam4
23260002444512064 qam3
33940000444512064 qam2
44619998345.5512064 qam1



Upstream bonded channels

Channel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts

1ATDMA00280
2ATDMA0020
3ATDMA0020
4ATDMA0040

 

Network Log

Time Priority Description

08/01/2022 07:51:41criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
07/01/2022 07:09:7noticeDHCP Renew - lease parameters tftp file-cmreg-vmdg505-bbt078+voc-b.cm modified;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
07/01/2022 07:09:7ErrorDHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
04/01/2022 03:37:18criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
03/01/2022 19:09:6noticeDHCP Renew - lease parameters tftp file-cmreg-vmdg505-bbt078+voc-b.cm modified;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
03/01/2022 19:09:6ErrorDHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/2022 04:29:47criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
31/12/2021 07:09:5noticeDHCP Renew - lease parameters tftp file-cmreg-vmdg505-bbt078+voc-b.cm modified;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
31/12/2021 07:09:5ErrorDHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
30/12/2021 14:03:48criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
28/12/2021 04:15:27noticeDHCP Renew - lease parameters tftp file-cmreg-vmdg505-bbt078+voc-b.cm modified;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
0 Kudos
Reply
stpuk
  • 144
  • 0
  • 23
Dialled in
559 Views
Message 4 of 9
Flag for a moderator

Re: M600 speed dropped to less than 100

1a1edc9311fd44648fd7405a5969d92171e4dcb8-08-01-2022

 

0 Kudos
Reply
Carley_S
  • 2.37K
  • 118
  • 204
Forum Team
Forum Team
486 Views
Message 5 of 9
Flag for a moderator

Re: M600 speed dropped to less than 100

Hi @stpuk.

Sorry to hear you're experiencing issues. I have located your account and check the levels and everything is in spec. I have also checked the area and there is nothing affecting you. If you have the HUB in router mode with the ethernet connected are you getting the same speed? Is the device you are using 1gbps compatible? What ethernet cable are you using? Does the speed drop when using a different port? 

Carley - Forum Team


New around here? To find out more about the Community check out our Getting Started guide


0 Kudos
Reply
stpuk
  • 144
  • 0
  • 23
Dialled in
466 Views
Message 6 of 9
Flag for a moderator

Re: M600 speed dropped to less than 100

Hi @Carley_S

As mentioned in my initial post, this has been working absolutely fine until very recently.

A reboot of my router made no difference but as before, rebooting the HUB restored the speed back to what it should be as you can see in the speed test history below. This of course will reduce over the next 24-48 hours as it has done previously, so I suspect there is in fact something amiss on your side or there is a fault with the modem.

I've not been able to check the HUB in router mode yet but in answer to your other questions, everything is 1Gbps compatible and Cat6 cables are being used.

 

stpuk_0-1641921505158.png

 

0 Kudos
Reply
David_Bn
  • 8.63K
  • 361
  • 669
Forum Team
Forum Team
419 Views
Message 7 of 9
Flag for a moderator

Re: M600 speed dropped to less than 100

Good Afternoon @stpuk, can you please advise me how the service has been performing since your latest post?

Have you possibly been able to run a speed test with the hub in modem mode and using one of your Cat 6 Ethernet cables?

Kindest regards,

David_Bn

0 Kudos
Reply
stpuk
  • 144
  • 0
  • 23
Dialled in
399 Views
Message 8 of 9
Flag for a moderator

Re: M600 speed dropped to less than 100

Hi David

As usual it worked fine for a short while and then has reverted back to below 100Mbps. I won't be able to check it in router mode until the weekend unfortunately

stpuk_0-1642156576695.png

 

0 Kudos
Reply
David_Bn
  • 8.63K
  • 361
  • 669
Forum Team
Forum Team
359 Views
Message 9 of 9
Flag for a moderator

Re: M600 speed dropped to less than 100

Thanks for the update @stpuk, do please let us know when you've been able to give router mode a try for us

Kindest regards,

David_Bn

0 Kudos
Reply