Menu
Reply
Highlighted
  • 2
  • 0
  • 0
Joining in
225 Views
Message 1 of 4
Flag for a moderator

M100 slow and unstable speed for laptops but not phones

Hi,

I have been using M100 package for a couple of months. Unfortunately, I got a slow and unstable speed (~40mbps) for my laptops but not for phones (~100 mbps). Moreover, I got 80 mbps for lan connection.

What could be the causes of the issues? Any suggestion, I have tried to reset my hub a couple of time.

Best wishes,

0 Kudos
Reply
Highlighted
  • 12.06K
  • 939
  • 1.54K
Alessandro Volta
212 Views
Message 2 of 4
Flag for a moderator

Re: M100 slow and unstable speed for laptops but not phones

Try this for your Wi-Fi ...

You may be as well refining your Wi-Fi management, it will certainly help keeping track of your Wi-Fi frequencies.

Best done with a cable connected device.

Instructions for Hub 3

Log in to the Hub.

Advanced Settings > Wireless Signal > click ‘Disable Channel Optimization’ > Click ‘Apply Changes’.

Advanced Settings > Wireless > Security > Add 2 to the 2.4GHz Channel name [SSID] > Add 5 to the 5 GHz Channel name [SSID] > Click ‘Apply Changes’

You can leave the passwords the same as they are. 

Log out of the Hub then reboot using this method ...

Switch the Hub off using the small switch on the rear of the Hub next to the power cord and pull the PSU plug from the wall socket.

Give it a good 5 minutes put the plug back in and switch the Hub back on.

Allow the Hub a few minutes to fully restart then try your Wi-Fi again.

You will need to reconnect all you Wi-Fi devices some will want to connect to 5Ghz and some to 2.4GHz and some will connect to either.

When you connect the devices do it at the furthest point from the Hub that the device will be used.

2.4GHz is a stronger signal but slower than 5GHz so if you have problems on 5GHz change to 2.4GHz.

***********************************************************************************************************************************

Mike Robinson
Semi-Retired Aircraft Engineer & Computer Based Training and Learning Designer for many of the world's Military Arms.

My Broadband Ping - Mike Robbo
0 Kudos
Reply
Highlighted
  • 12.06K
  • 939
  • 1.54K
Alessandro Volta
208 Views
Message 3 of 4
Flag for a moderator

Re: M100 slow and unstable speed for laptops but not phones

What speed do you get at >> speedtest.net << with a direct connection using a Cat 5E/6 cable between the Hub in Router Mode and a 1Gbs capable Pc/Mac/Chromebook and no other devices connected ?

***********************************************************************************************************************************

Mike Robinson
Semi-Retired Aircraft Engineer & Computer Based Training and Learning Designer for many of the world's Military Arms.

My Broadband Ping - Mike Robbo
0 Kudos
Reply
Highlighted
  • 2
  • 0
  • 0
Joining in
152 Views
Message 4 of 4
Flag for a moderator

Re: M100 slow and unstable speed for laptops but not phones

Thank you Mike, I haven't tried anything yet but my speed went back to 110 Mbps. The problem seems to be solved by itself somehow.

0 Kudos
Reply