Menu
Reply
Alvydas_M
  • 7
  • 1
  • 0
Tuning in
723 Views
Message 1 of 14
Flag for a moderator

Hub 4 Gigabit slow speeds

Hi, I've got the 1 Gigabit package and my speeds have suddenly dropped I've waited for nearly a week to see if they would go back to normal but they didn't and I've reset the router several times and i also did a factory reset which didn't help at all.

Here is my network status as of writing this

Cable Modem Status
Online
DOCSIS 3.1
Primary downstream channel
Locked
SC-QAM
DOCSIS 3.0 channels
31
4
DOCSIS 3.1 channels
1
0
0 Kudos
Reply
Alvydas_M
  • 7
  • 1
  • 0
Tuning in
719 Views
Message 2 of 14
Flag for a moderator

Re: Hub 4 Gigabit slow speeds

3.0 Downstream channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) SNR (dB) Modulation Channel ID

253310000004.339QAM25625
11390000005.238.6QAM2561
21470000005.339QAM2562
31550000005.138.6QAM2563
41630000005.339QAM2564
51710000005.238.6QAM2565
61790000005.339QAM2566
71870000005.439QAM2567
81950000005.538.6QAM2568
92030000005.539QAM2569
102110000005.538.6QAM25610
112190000005.439QAM25611
122270000005.339QAM25612
132350000005.239QAM25613
14243000000539QAM25614
152510000004.938.6QAM25615
162590000004.739QAM25616
172670000004.839QAM25617
182750000004.839QAM25618
192830000004.638.6QAM25619
202910000004.538.6QAM25620
212990000004.238.6QAM25621
223070000003.939QAM25622
233150000003.839QAM25623
243230000003.938.6QAM25624
263390000004.339QAM25626
273470000004.439QAM25627
283550000004.339QAM25628
293630000004.239QAM25629
303710000004.438.6QAM25630
313790000004.338.6QAM25631



3.0 Downstream channels

Channel Lock Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors

25Locked38.98326100
1Locked38.60537700
2Locked38.98326100
3Locked38.60537700
4Locked38.98326100
5Locked38.60537700
6Locked38.98326100
7Locked38.98326100
8Locked38.60537700
9Locked38.98326100
10Locked38.60537700
11Locked38.98326100
12Locked38.98326100
13Locked38.98326100
14Locked38.98326100
15Locked38.60537700
16Locked38.98326100
17Locked38.98326100
18Locked38.98326100
19Locked38.60537700
20Locked38.60537700
21Locked38.60537700
22Locked38.98326100
23Locked38.98326100
24Locked38.60537700
26Locked38.98326100
27Locked38.98326100
28Locked38.98326100
29Locked38.98326100
30Locked38.60537700
31Locked38.60537700



3.1 Downstream channels

Channel Channel Width (MHz) FFT Type Number of Active Subcarriers Modulation (Active Profile) First Active Subcarrier (Hz)
159964K1880QAM1024424


3.1 Downstream channels

Channel ID Lock Status RxMER Data (dB) PLC Power (dBmV) Correcteds (Active Profile) Uncorrectables (Active Profile)
159Locked425.7122260120
0 Kudos
Reply
Alvydas_M
  • 7
  • 1
  • 0
Tuning in
718 Views
Message 3 of 14
Flag for a moderator

Re: Hub 4 Gigabit slow speeds

3.0 Upstream channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID

13940000033.55120 KSym/sec64QAM12
24620000033.55120 KSym/sec64QAM11
353700000345120 KSym/sec64QAM10
460300000345120 KSym/sec64QAM9



3.0 Upstream channels

Channel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts

1US_TYPE_STDMA0000
2US_TYPE_STDMA0000
3US_TYPE_STDMA0000
4US_TYPE_STDMA0000

 

General Configuration

Network access
true
Maximum Number of CPEs
1
Baseline Privacy
true
DOCSIS Mode
3.1
Config file
kfoA,.iyewrkldJKDHSUBsgvca698



Primary Downstream Service Flow

SFID
23503
Max Traffic Rate
1200000450
Max Traffic Burst
42600
Min Traffic Rate
0



Primary Upstream Service Flow

SFID
23500
Max Traffic Rate
55000270
Max Traffic Burst
42600
Min Traffic Rate
0
Max Concatenated Burst
16320
Scheduling Type
bestEffort

 

Network Log

Time Priority Description

Sun 13/03/2022 18:16:505MIMO Event MIMO: Stored MIMO=-1 post cfg file MIMO=-1;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.1;
Sun 13/03/2022 18:29:055DBC-REQ Mismatch Between Calculated Value for P1.6hi Compared to CCAP Provided Value;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.1;
0 Kudos
Reply
ozsat
  • 5.02K
  • 348
  • 987
Superstar
702 Views
Message 4 of 14
Flag for a moderator

Re: Hub 4 Gigabit slow speeds

What have they dropped from and to?


@Alvydas_M wrote:

Hi, I've got the 1 Gigabit package and my speeds have suddenly dropped I've waited for nearly a week to see if they would go back to normal but they didn't and I've reset the router several times and i also did a factory reset which didn't help at all.

Here is my network status as of writing this

Cable Modem Status
Online
DOCSIS 3.1
Primary downstream channel
Locked
SC-QAM
DOCSIS 3.0 channels
31
4
DOCSIS 3.1 channels
1
0

 

==================================
1.2Gb/55Mb in Oxford (area 31) using SH5
0 Kudos
Reply
Alvydas_M
  • 7
  • 1
  • 0
Tuning in
699 Views
Message 5 of 14
Flag for a moderator

Re: Hub 4 Gigabit slow speeds

Screenshot 2022-03-13 204129.pngScreenshot 2022-03-13 204301.png

with the googles test it would usually be around 600mb or so now its 14mb at its best and with ookla around 900mb and now its 300mb

0 Kudos
Reply
Adduxi
  • 6.79K
  • 591
  • 1.78K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
601 Views
Message 6 of 14
Flag for a moderator

Re: Hub 4 Gigabit slow speeds


@Alvydas_M wrote:

<snip>

3.1 Downstream channels

Channel Channel Width (MHz) FFT Type Number of Active Subcarriers Modulation (Active Profile) First Active Subcarrier (Hz)
159964K1880QAM1024424



Your 3.1 channel should be QAM 4096.    Looks like the Downstream is the problem?   A VM technician will be need to fix this.

What does www.samknows.com/realspeed show ?

Also setup a BQM to record the state of the circuit.   www.thinkbroadband.com/ping

 

I'm a Very Insightful Person, I'm here to share knowledge, I don't work for Virgin Media. Learn more

Have I helped? Click Mark as Helpful Answer or use Kudos to say thanks

0 Kudos
Reply
Alvydas_M
  • 7
  • 1
  • 0
Tuning in
571 Views
Message 7 of 14
Flag for a moderator

Re: Hub 4 Gigabit slow speeds

Screenshot 2022-03-14 173254.png

SamKnows shows this and ive set up BQM just now

0 Kudos
Reply
legacy1
  • 20.47K
  • 828
  • 2.2K
Alessandro Volta
543 Views
Message 8 of 14
Flag for a moderator

Re: Hub 4 Gigabit slow speeds

0 Kudos
Reply
gitty
  • 257
  • 4
  • 67
Superfast
512 Views
Message 9 of 14
Flag for a moderator

Re: Hub 4 Gigabit slow speeds

To address 1024 vs 4096: Ideally, the operator wants to run 4096-QAM, but that is not always possible. From the numbers and event log entries we've seen here, it is not possible to conclude anytning. If the modem is running stable at 1024-QAM then the real issue lies elsewhere.
0 Kudos
Reply
Adduxi
  • 6.79K
  • 591
  • 1.78K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
504 Views
Message 10 of 14
Flag for a moderator

Re: Hub 4 Gigabit slow speeds


@Alvydas_M wrote:

<snip>   SamKnows shows this and ive set up BQM just now


So, you are getting the 1GB to the Hub as far as VM would be concerned.   Are you sure your test kit is gigabit capable?  Have you tried different cables, at least Cat 5e or preferably Cat 6a ?  

Have you tried a full factory reset on the Hub as below.

Remove any ethernet cables from the Hub and hold the pinhole reset switch for 60 seconds. Do NOT reboot the Hub, just let it do it's thing. Note you will need the passwords from the bottom of the Hub afterwards, so make sure they are legible.

 

I'm a Very Insightful Person, I'm here to share knowledge, I don't work for Virgin Media. Learn more

Have I helped? Click Mark as Helpful Answer or use Kudos to say thanks

0 Kudos
Reply