Menu
Reply
s_curtis
  • 16
  • 0
  • 0
Joining in
406 Views
Message 1 of 9
Flag for a moderator

High latency since upgrade to Hub 4 and 1Gbps

I have just renewed my package which has included an upgrade to 1Gig.  Since installing the Hub 4 I have experienced very high and inconsistent latency. 

I'm running a pfSense box (Celeron J4105 quad core, 4GB RAM) which with my previous Hub 3 on 600Mbps was always totally reliable.  The WAN RTT/RTTsd was consistently around 1.6ms/0.6ms with speeds averaging around 540-580Mbps.  The Hub 4 is regularly showing RTT/RTTsd of 140+ms/40+ms, the best I've seen is 8-12ms with spikes upwards of 1500ms.  Speeds are also much lower than expected; at best speedtest averages around 570Mbps bursting to 720Mbps while uploads struggle to reach 15-20Mbps and on occasion barely exceed 5Mbps 

There is a 10dB attenuator installed, I've tried removing this to see if there was an appreciable difference, but there was no apparent change so this is now reinstalled.

Below are the power levels as well as my BMQ graph. You will see on the graph that from 1am Sunday there was a total packet loss shown until approximately 7:30am.  I have no idea what caused this, but pfSense logged 25-30% packet loss on the WAN port shortly before this happened.  When I checked in the morning the connection was still up despite the graph showing full packet loss.  Restarting the WAN interface resolved this graphing problem.

BMQ graph 

I've had to add links to the levels on Google drive as for some reason the forum tells me I have exceeded 20,000 characters.

Downstream Channels 

Upstream channels 

0 Kudos
Reply
legacy1
  • 15.91K
  • 687
  • 1.56K
Alessandro Volta
390 Views
Message 2 of 9
Flag for a moderator

Re: High latency since upgrade to Hub 4 and 1Gbps

May you have a device that flooding your connection like bit torrent ?

Get the WAN MAC of your pfSense box put it on your PC NIC and connect it to the hub for an hour or two to see how the latency is check the IP is the same.

Your upstream modulation is low and some T3 timeouts but might be to do with the connection drop out over night so reboot the hub.

---------------------------------------------------------------
0 Kudos
Reply
s_curtis
  • 16
  • 0
  • 0
Joining in
316 Views
Message 3 of 9
Flag for a moderator

Re: High latency since upgrade to Hub 4 and 1Gbps

Thanks for you reply.

I not aware of any device that could be flooding the connection, I will need to investigate to trace any traffic.  

The latency appears to have improved today; there was an area outage earlier this afternoon so I'm now wondering if the problems I'd experienced were an early sign of this.  I will monitor for a couple more days and when I have time I'll then try the test you've suggested

0 Kudos
Reply
ToffeeSurprise
  • 251
  • 12
  • 79
Superfast
312 Views
Message 4 of 9
Flag for a moderator

Re: High latency since upgrade to Hub 4 and 1Gbps

If your 3.0 upstream goes up to 64QAM that would indicate the issue has substantially improved. If they're sitting at 16QAM and T3 errors are racking up after a reboot, there's a problem.

0 Kudos
Reply
s_curtis
  • 16
  • 0
  • 0
Joining in
294 Views
Message 5 of 9
Flag for a moderator

Re: High latency since upgrade to Hub 4 and 1Gbps

I've just rebooted, latency is improved and more stable than previously.  The levels are below, upload is still at 16QAM.  Speeds are still only around 50% of expected performance.

3.0 Upstream channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID

16030000045.85120 KSym/sec16QAM1
23940000044.55120 KSym/sec16QAM4
353700000455120 KSym/sec16QAM2
44620000044.85120 KSym/sec16QAM3



 
0 Kudos
Reply
s_curtis
  • 16
  • 0
  • 0
Joining in
293 Views
Message 6 of 9
Flag for a moderator

Re: High latency since upgrade to Hub 4 and 1Gbps

3.0 Downstream channels

25331000000-0.838.6QAM25625
11390000002.238.6QAM2561
21470000002.238.6QAM2562
31550000002.138.6QAM2563
41630000001.738.6QAM2564
51710000001.338.6QAM2565
61790000001.239QAM2566
7187000000138.6QAM2567
81950000000.938.6QAM2568
92030000000.838.6QAM2569
102110000000.538.6QAM25610
112190000000.539QAM25611
122270000000.339QAM25612
132350000000.239QAM25613
142430000000.438.6QAM25614
152510000000.237.6QAM25615
16259000000038.6QAM25616
17267000000-0.139QAM25617
182750000000.138.6QAM25618
192830000000.238.6QAM25619
202910000000.339QAM25620
212990000000.439QAM25621
22307000000-0.239QAM25622
23315000000-0.538.6QAM25623
24323000000-0.839QAM25624
26339000000-0.838.6QAM25626
27347000000-0.838.6QAM25627
28355000000-0.939QAM25628
29363000000-1.138.6QAM25629
30371000000-1.238.6QAM25630
31379000000-1.239QAM25631



3.0 Downstream channels

Channel Lock Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors

25Locked38.60537700
1Locked38.60537700
2Locked38.60537700
3Locked38.60537700
4Locked38.60537700
5Locked38.60537700
6Locked38.98326100
7Locked38.60537700
8Locked38.60537700
9Locked38.60537700
10Locked38.60537700
11Locked38.98326100
12Locked38.98326100
13Locked38.98326100
14Locked38.60537700
15Locked37.63627600
16Locked38.60537700
17Locked38.98326100
18Locked38.60537700
19Locked38.60537700
20Locked38.98326100
21Locked38.98326100
22Locked38.98326100
23Locked38.60537700
24Locked38.98326100
26Locked38.60537700
27Locked38.60537700
28Locked38.98326100
29Locked38.60537700
30Locked38.60537700
31Locked38.98326100



3.1 Downstream channelsChannel Channel Width (MHz) FFT Type Number of Active Subcarriers Modulation (Active Profile) First Active Subcarrier (Hz)
33884K1720QAM4096392


3.1 Downstream channelsChannel ID Lock Status RxMER Data (dB) PLC Power (dBmV) Correcteds (Active Profile) Uncorrectables (Active Profile)
33Locked40-2.1385250
0 Kudos
Reply
CarlTSpeak
  • 3.77K
  • 55
  • 896
Community elder
290 Views
Message 7 of 9
Flag for a moderator

Re: High latency since upgrade to Hub 4 and 1Gbps

You have a network fault. VM need to fix it. 

0 Kudos
Reply
Sasha_W
  • 945
  • 39
  • 72
Forum Team
Forum Team
244 Views
Message 8 of 9
Flag for a moderator

Re: High latency since upgrade to Hub 4 and 1Gbps

Evening @s_curtis

 

Thanks for posting back on here, sorry to hear you're having some issues, but we can certainly look into fixing this for you. 

 

I just want to take a closer look at your account so will PM you for some details if that's okay 🙂 

 

Thanks 

Sasha - Forum Team


New around here? To find out more about the Community check out our Getting Started guide


0 Kudos
Reply
Sasha_W
  • 945
  • 39
  • 72
Forum Team
Forum Team
230 Views
Message 9 of 9
Flag for a moderator

Re: High latency since upgrade to Hub 4 and 1Gbps

Hi @s_curtis

 

I have looked into your account and decided to book you an engineer. I have PM'd you over the details but if you wish to cancel or change this you can via your online account at your order section. 

 

If you also do have any further issues please do message us back. 

 

Thanks 

Sasha - Forum Team


New around here? To find out more about the Community check out our Getting Started guide


0 Kudos
Reply