Menu
Reply
AnthonyW1
  • 37
  • 3
  • 0
On our wavelength
866 Views
Message 1 of 41
Flag for a moderator

drops at my end user level with 'No Ranging Response received - T3 time-out' in the Superhub 2 logs.

Please help. I'm getting drops quite frequently for a few mins at a time 4 or 5 times each work day.

Reading on forum - I correlate the drops at my end user level with 'No Ranging Response received - T3 time-out' in the Superhub 2 logs.

Its running in modem mode. 

Here are all the diagnostics.

Please can an engineer go and boost my signal at the local comms cabinet?

 

Time Not Established

Time Not Established

Notice (6)

84000510

Downstream Locked Successfully

16/04/2020 12:26:31 GMT

16/04/2020 12:26:31 GMT

Critical (3)

82000200

No Ranging Response received - T3 time-out

16/04/2020 12:26:30 GMT

16/04/2020 12:26:30 GMT

Critical (3)

82000200

No Ranging Response received - T3 time-out

16/04/2020 12:26:29 GMT

16/04/2020 12:26:29 GMT

Critical (3)

82000200

No Ranging Response received - T3 time-out

16/04/2020 12:22:50 GMT

16/04/2020 12:22:50 GMT

Error (4)

68000407

TOD established

16/04/2020 12:22:39 GMT

16/04/2020 12:22:39 GMT

Notice (6)

84000510

Downstream Locked Successfully

16/04/2020 12:22:31 GMT

16/04/2020 12:22:31 GMT

Critical (3)

82000600

Unicast Maintenance Ranging attempted - No response - Retries exhausted

16/04/2020 12:22:31 GMT

16/04/2020 12:22:31 GMT

Critical (3)

82000300

Ranging Request Retries exhausted

16/04/2020 12:22:29 GMT

16/04/2020 12:22:29 GMT

Critical (3)

82000200

No Ranging Response received - T3 time-out

16/04/2020 12:22:28 GMT

16/04/2020 12:22:28 GMT

Critical (3)

82000200

No Ranging Response received - T3 time-out

16/04/2020 12:22:27 GMT

16/04/2020 12:22:27 GMT

Critical (3)

82000200

No Ranging Response received - T3 time-out

16/04/2020 12:22:26 GMT

16/04/2020 12:22:26 GMT

Critical (3)

82000200

No Ranging Response received - T3 time-out

16/04/2020 12:22:24 GMT

16/04/2020 12:22:24 GMT

Critical (3)

82000200

No Ranging Response received - T3 time-out

16/04/2020 12:22:23 GMT

16/04/2020 12:22:23 GMT

Critical (3)

82000200

No Ranging Response received - T3 time-out

 

I had a great week following "Your speed boost is complete! Your connection speed is now up to 100Mbps.'

But now its dropped down to 13Meg!!!

Area reference 31

0 Kudos
Reply
AnthonyW1
  • 37
  • 3
  • 0
On our wavelength
865 Views
Message 2 of 41
Flag for a moderator

Re: drops at my end user level with 'No Ranging Response received - T3 time-out' in the Superhub 2 logs.

Additional diagnostics

 

 

Upstream


US-1US-2US-3US-4

Channel Type

2.0

2.0

2.0

2.0

Channel ID

1

2

3

4

Frequency (Hz)

46200000

39400000

32600000

25800000

Ranging Status

Success

Success

Success

Success

Modulation

64QAM

64QAM

64QAM

64QAM

Symbol Rate (Sym/sec)

5120000

5120000

5120000

5120000

Mini-Slot Size

2

2

2

2

Power Level (dBmV)

40.25

40.00

40.25

39.50

T1 Timeouts

0

0

0

0

T2 Timeouts

0

0

0

0

T3 Timeouts

0

0

0

0

T4 Timeouts

0

0

0

0

 

 

Downstream


DS-1DS-2DS-3DS-4DS-5DS-6DS-7DS-8

Frequency (Hz)

411000000

419000000

427000000

435000000

443000000

451000000

459000000

467000000

Lock Status(QAM Lock/FEC Sync/MPEG Lock)

Locked

Locked

Locked

Locked

Locked

Locked

Locked

Locked

Channel ID

1

2

3

4

5

6

7

8

Modulation

256QAM

256QAM

256QAM

256QAM

256QAM

256QAM

256QAM

256QAM

Symbol Rate (Msym/sec)

6.952000

6.952000

6.952000

6.952000

6.952000

6.952000

6.952000

6.952000

Interleave Depth

I=12
J=17

I=12
J=17

I=12
J=17

I=12
J=17

I=12
J=17

I=12
J=17

I=12
J=17

I=12
J=17

Power Level (dBmV)

2.48

1.60

1.03

0.93

1.05

1.05

1.11

1.23

RxMER (dB)

36.39

36.39

36.17

36.17

36.39

36.39

36.39

36.61

Pre RS Errors

442

405

1071

1011

1026

930

324

983

Post RS Errors

325

317

1049

999

1021

922

303

975

 

 

0 Kudos
Reply
AnthonyW1
  • 37
  • 3
  • 0
On our wavelength
792 Views
Message 3 of 41
Flag for a moderator

Re: drops at my end user level with 'No Ranging Response received - T3 time-out' in the Superhub 2 logs.

Engineer swapped out Superhub2 to a Superhub3.

Another drop today. Logs show:

 

21/04/2020 11:25:26criticalUnicast Maintenance Ranging attempted - No response - Retries exhausted;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
21/04/2020 11:25:26criticalRanging Request Retries exhausted;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
21/04/2020 11:25:13criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
21/04/2020 11:25:12criticalUnicast Maintenance Ranging attempted - No response - Retries exhausted;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
21/04/2020 11:25:12criticalRanging Request Retries exhausted;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
21/04/2020 11:22:32criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
0 Kudos
Reply
AnthonyW1
  • 37
  • 3
  • 0
On our wavelength
771 Views
Message 4 of 41
Flag for a moderator

Re: drops at my end user level with 'No Ranging Response received - T3 time-out' in the Superhub 2 logs.

I had my cable modem power supply plugged into a 6 socket extension lead that runs a bunch of other devices that sit near the modem and my wifi hub.

I moved tat to plug directly into an outlet. Today no drops and no errors or warnings in the network log.

It may be co-incidence.

I watched this you tube video https://www.youtube.com/watch?v=kxarSx0rQ9M

Resolve Cable Modem Disconnects

I have also ordered a Motorola BDA-K1-RA signal amplifier that I plan to add to help out the cable modem.... Anyone tried this? 

 

 

0 Kudos
Reply
jem101
  • 1.52K
  • 216
  • 714
Very Insightful Person
Very Insightful Person
758 Views
Message 5 of 41
Flag for a moderator

Re: drops at my end user level with 'No Ranging Response received - T3 time-out' in the Superhub 2 logs.

That's a six and half year old video made in the US (where the standards for cable internet are subtly different from here by the way) and on the basis of what was said, you've bought some random piece of equipment with no idea of what it will do to the signal and noise levels. Actually if it does what it claims on the label, ie a 15dB increase in forward path power, it wouldn't surprise me if it doesn't blow your downstream power levels way over the upper bounds and what the VM Hub will make of that I wouldn't like to say?

What could possibly go wrong?

Get your money back if you can and if it arrives please put it straight in the recycling.

You either have a slight cable fault (which you would have hoped the engineer would have found) or possibly that six-way adapter you mention was particularly noisy and causing power issues.

AnthonyW1
  • 37
  • 3
  • 0
On our wavelength
732 Views
Message 6 of 41
Flag for a moderator

Re: drops at my end user level with 'No Ranging Response received - T3 time-out' in the Superhub 2 logs.

Random? I did buy a signal amplifier having seen frequent several per day disconnects from the cable modem to wider Virgin network (t3 ranging blah blah) and having had an engineer out after an hour on hold and on troubleshooting with the virgin support team on the phone.

And the engineer visit  failed to resolve the reliability problem. Great.

But on the plus side,  the new superhub3 looks nice and has a pleasing purple LED when it is connected......

  • No response on this forum to the copious diagnostic info I've uploaded. 

When the device arrives I will do A-B testing and alternate days with it ON and with it unplugged.

Scientific method and RF electronics haven't changed that much in 6 years. 

Either it helps of it makes things worse  - or has no effect. Lets see before we recycle...

 

if anyone has an expert opinion on the diagnostics I've uploaded please do tell.

 

 

 

0 Kudos
Reply
Maurice_s
  • 25
  • 3
  • 4
Forum Team (Retired)
Forum Team (Retired)
707 Views
Message 7 of 41
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: drops at my end user level with 'No Ranging Response received - T3 time-out' in the Superhub 2 logs.

Hi, Regarding your signal specs, to be honest they look reasonably good, all well within expected limits.

Maybe leave for a day or so and check again.


Here to help! I'm a technician helping out whilst working from home. i am also in the position of helping you save some of your hard earned money, just PM me to find out how,Find out more


Adduxi
  • 2.54K
  • 181
  • 521
Trouble shooter
693 Views
Message 8 of 41
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: drops at my end user level with 'No Ranging Response received - T3 time-out' in the Superhub 2 logs.

Your DS levels are already at +6 or so, adding a further +15 from that amplifier will push that to +21, well over the upper limit of +10 for cable. I really can't see why you would want to do that?
Have you considered a BQM monitor which will show the incoming signal 24 x 7 and you will have a record of any problems. www.thinkbroadband.com/ping

AnthonyW1
  • 37
  • 3
  • 0
On our wavelength
632 Views
Message 9 of 41
Flag for a moderator

Re: drops at my end user level with 'No Ranging Response received - T3 time-out' in the Superhub 2 logs.

Tried setting that monitor up but unfortunately there is no way to respond to ICMP echo (pings) that are used by the monitor dashboard.

Superhub3 is in modem mode hooked into TP-Link DecoM9 that acts as router to the mesh Wifi in my home.

 

I do have an always on Ubuntu box on my network so could run something that verifies the outbound - any recommendations for a Linux service I can run in the background that will gather data on uptime & etc. Something that will run 24-7 rather than as a command line troubleshoot when things are already broken...

0 Kudos
Reply
AnthonyW1
  • 37
  • 3
  • 0
On our wavelength
631 Views
Message 10 of 41
Flag for a moderator

Re: drops at my end user level with 'No Ranging Response received - T3 time-out' in the Superhub 2 logs.

What are the causes of "No Ranging Response received - T3 time-out" ?

 

0 Kudos
Reply