Menu
Reply
crimsom
  • 66
  • 0
  • 2
Dialled in
745 Views
Message 1 of 29
Flag for a moderator

M200 Hub3 Speed Test erratic

Fast.com Speed Test results are erratic. Download jumps around between about 30 Mbps to 150 Mbps.

As a returning Virgin Broadband customer the M200 Hub3 kit was a self install to the legacy equipment and line. The scheduled install technician did not visit on 23rd November 2021.

When will the download speed settle down to give the advertised M200 download speeds?

Kind regards. 

0 Kudos
Reply
Andrew-G
  • 10.39K
  • 1.66K
  • 4.75K
Alessandro Volta
729 Views
Message 2 of 29
Flag for a moderator

Re: M200 Hub3 Speed Test erratic

It won't "settle down" because VM use different technology to Openreach whose tech does have a bedding in period.

If the erratic speeds are down to a known area fault, things will miraculously improve with no obvious intervention, because the fault will be remote from you and fixed without a visit.

A somewhat more likely case is that your cable has been moved to a less suitable tap in the cabinet, and the power levels are out, or there's a faulty connector somewhere letting noise in.  You can phone it in (and find out how much VM customer service has changed whilst you've been away), or if you'd rather use the forum, then follow the note below to post the hub's status details.

Connect to the hub by clicking on this link http://192.168.0.1/  That should pull up the log in page for the hub.  But don't log in, just click on the link "Check router status"  That'll bring up a window with five tabs.  Open the Downstream tab.  Select all the text (Ctrl-A if using a keyboard), copy it (Ctrl-C), then paste it (Ctrl-V) into a reply here as TEXT not screenshots.  Post that, do the same for the Upstream and Network log.  You'll get an error message when you post the Network log, just click on "post" a second time.  Then we can check for any obvious problems with power, noise or error counts.

crimsom
  • 66
  • 0
  • 2
Dialled in
714 Views
Message 3 of 29
Flag for a moderator

Re: M200 Hub3 Speed Test erratic

Hi @Andrew-G, thanks for the clarification. I was expecting the scheduled install technician visit to have checked my legacy green cabinet and line. The Hub3 Router status - Network Log has some interesting information. 

Time

Priority

Description

05/12/2021 07:09:14

critical

No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

05/12/2021 06:16:6

notice

LAN login Success;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

04/12/2021 13:51:0

Warning!

RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

04/12/2021 13:51:0

critical

SYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

04/12/2021 09:37:45

notice

DHCP Renew - lease parameters tftp file-cmreg-vmdg505-bbt060-b.cm modified;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

04/12/2021 09:37:45

Error

DHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

02/12/2021 02:14:56

critical

No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

30/11/2021 21:37:45

notice

DHCP Renew - lease parameters tftp file-cmreg-vmdg505-bbt060-b.cm modified;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

30/11/2021 21:37:45

Error

DHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

27/11/2021 20:38:40

critical

No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

27/11/2021 09:37:45

notice

DHCP Renew - lease parameters tftp file-cmreg-vmdg505-bbt060-b.cm modified;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

27/11/2021 09:37:45

Error

DHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

26/11/2021 00:38:13

critical

No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

23/11/2021 21:37:45

notice

DHCP Renew - lease parameters tftp file-cmreg-vmdg505-bbt060-b.cm modified;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

23/11/2021 21:37:45

Error

DHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

23/11/2021 20:41:41

notice

DHCP Renew - lease parameters tftp file-cmreg-vmdg505-bbt060-b.cm modified;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

23/11/2021 20:41:41

Error

DHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

23/11/2021 20:09:0

notice

SW download Successful - Via Config file

23/11/2021 20:07:1

notice

SW Download INIT - Via Config file

01/01/1970 00:02:1

critical

No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

 

 

0 Kudos
Reply
crimsom
  • 66
  • 0
  • 2
Dialled in
691 Views
Message 4 of 29
Flag for a moderator

Re: M200 Hub3 Speed Test erratic

Downstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) SNR (dB) Modulation Channel ID

17230000006.138256 qam40
25390000004.137256 qam17
35470000004.537256 qam18
45550000005.137256 qam19
55630000005.537256 qam20
65710000005.538256 qam21
75790000005.437256 qam22
85870000005.338256 qam23
95950000004.637256 qam24
106030000004.537256 qam25
116110000005.138256 qam26
126190000005.538256 qam27
136270000005.538256 qam28
146350000005.137256 qam29
15643000000537256 qam30
166510000005.438256 qam31
176590000005.437256 qam32
18667000000638256 qam33
196750000006.838256 qam34
206830000006.638256 qam35
216910000006.438256 qam36
226990000005.838256 qam37
23707000000638256 qam38
24715000000638256 qam39



Downstream bonded channels

Channel Locked Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors

1Locked38.6840
2Locked37.6200
3Locked37.6300
4Locked37.6210
5Locked37.6330
6Locked38.6340
7Locked37.6290
8Locked38.6270
9Locked37.6350
10Locked37.6390
11Locked38.9350
12Locked38.6430
13Locked38.6520
14Locked37.6570
15Locked37.6610
16Locked38.6560
17Locked37.6660
18Locked38.6580
19Locked38.6700
20Locked38.6670
21Locked38.6690
22Locked38.6780
23Locked38.6820
24Locked38.6800
0 Kudos
Reply
crimsom
  • 66
  • 0
  • 2
Dialled in
689 Views
Message 5 of 29
Flag for a moderator

Re: M200 Hub3 Speed Test erratic

Upstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID

15369997145.8512064 qam10
23939993045.8512064 qam12
34619992745.8512064 qam11
46029998845.8512064 qam9



Upstream bonded channels

Channel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts

1ATDMA0000
2ATDMA0000
3ATDMA0000
4ATDMA0000
0 Kudos
Reply
crimsom
  • 66
  • 0
  • 2
Dialled in
680 Views
Message 6 of 29
Flag for a moderator

Re: M200 Hub3 Speed Test erratic

User Observations:

Checked the connector on the back of the Hub3, and internal wall to ensure super tight. Using legacy cable, not fibre cable that came in box, does this matter?. 

The Hub3 light is not pure white, slight orange hue.  Hub3 has been switched off, wait, switched back on. 

There are no reported local faults. Checking for in house faults alternates, between check device and check account, but never completes. Using WiFi or ethernet makes no difference. Evidently the WiFi signal is weak, test says move laptop towards Hub3, but signal continues to be weak. 

Is there anything else that user can report?

0 Kudos
Reply
Adduxi
  • 6.08K
  • 511
  • 1.57K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
672 Views
Message 7 of 29
Flag for a moderator

Re: M200 Hub3 Speed Test erratic

 


@crimsom wrote:

User Observations:

Checked the connector on the back of the Hub3, and internal wall to ensure super tight. Using legacy cable, not fibre cable that came in box, does this matter?. 

 


All connections internal to the Hubs are co-ax not fibre so the cable will not matter.

As for you wifi connections try splitting the SSID

• Access your Hub by navigating to 192.168.0.1
• Login with the default login info (on base of Hub) unless you've already updated it.
• Go to Advanced Settings > Wireless > Security
• Under Wireless Frequency 2.4GHz change the Wifi Network Name (SSID), suggest append _2 to the end.
• Repeat for the Wireless Frequency 5GHz, suggest append _5 to the end and click on Apply changes
• Try to avoid spaces and periods in the SSID names as they can cause issues with certain devices.

Also VM do not guarantee any wifi speeds, only speeds to the Hub.  Speed tests have to be done wired directly to the Hub, with a known good Cat 6a cable and a gigabit capable devices.

Consider setting up a BQM monitor here for recording your incoming circuit.   www.thinkbroadband.com/ping

 

I'm a Very Insightful Person, I'm here to share knowledge, I don't work for Virgin Media. Learn more

Have I helped? Click Mark as Helpful Answer or use Kudos to say thanks

crimsom
  • 66
  • 0
  • 2
Dialled in
635 Views
Message 8 of 29
Flag for a moderator

Re: M200 Hub3 Speed Test erratic

Hi Adduxi, thank you for clarification. M200 has only been live for a just over a week, and I am considering rejecting the order. Thank you for saying how to separate SSID into 2.4 and 5.0 GHz within Hub3 Settings. The 150Mbps download speed is now more likely to be SSID 5.0 GHz, but the fast M200 speeds remain elusive. Kind regards. 

0 Kudos
Reply
Andrew-G
  • 10.39K
  • 1.66K
  • 4.75K
Alessandro Volta
602 Views
Message 9 of 29
Flag for a moderator

Re: M200 Hub3 Speed Test erratic

Can't say if it is the cause of poor speeds, but your downstream data shows a downstream power level of 4.1 dBmV at 539MHz, rising to 6.8 dBmV at 675 MHz.  That shows the amplifier in the street cabinet is not very well setup, and there comes a point where incorrect "slope" does affect speed and reliability.

No point ringing that in - the script elves wouldn't have a clue what you were on about, and would insist all was good.  Hopefully the forum staff will pick this up and get a technician assigned, if they can't see anything wrong can I ask that they escalate to the AFM or Networks for a second opinion?

crimsom
  • 66
  • 0
  • 2
Dialled in
587 Views
Message 10 of 29
Flag for a moderator

Re: M200 Hub3 Speed Test erratic

Hi @Andrew-G, thanks for keeping in touch. Agree with your review and add the following supporting text. 

Hub3 Router status - Network Log says SYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync. Note your comment in other thread "Synchronisation failure is where the hub can't maintain a lock on one or more of the 28 channels it uses to connect with the gear in the street cabinet.  And when it does lose synch, that loss of one or more channels becomes a "partial service".  What that means for the customer is slowdowns, disconnection and poor latency.  The hub does try and renegotiate the lost channel, but that takes time, and the problem will recur." 

Combine that with my earlier observation that VM application "Checking for in house faults alternates, between check device and check (My VM) account, but never completes." M200 order is still "new" and its payment set-up has not been finalised. 

Conclude more than one "stability" problem and M200 speeds will suffer. 

Kind regards. 

0 Kudos
Reply