Menu
Reply
Mills78
  • 7
  • 0
  • 0
Joining in
289 Views
Message 1 of 15
Flag for a moderator

Latency and packet loss. Possible traffic issue?

Good afternoon,

Up until Thursday (around 3.30pm) I have had no issues with download speed, packet loss or latency. However, since Thursday (writing this on a Sunday) I have had the same issue from around 3.30pm until just past midnight (although it started at 11.30 am today). Now, in that time window, I get around 10mb download, 20 upload (usually somewhere between 200/230mb download, and 20 upload, and constant packet loss, with a jump in minimum latency. I will attach the BQM for reference. BQM have some example graphs, and the one they have that is similar supports an issue the ISP end  possibly a traffic issue? 

Any help would be very much appreciated.

0 Kudos
Reply
Mills78
  • 7
  • 0
  • 0
Joining in
287 Views
Message 2 of 15
Flag for a moderator

Re: Latency and packet loss. Possible traffic issue?

https://www.thinkbroadband.com/broadband/monitoring/quality/share/e9258d015b1f9a771efae75f7bf6646d5389aa63
0 Kudos
Reply
jbrennand
  • 24.03K
  • 2.54K
  • 4.36K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
272 Views
Message 3 of 15
Flag for a moderator

Re: Latency and packet loss. Possible traffic issue?

The link shows data from Dec 21! Can you post the link to "share live graph" so we can see what it looks like in real time.

Also, have you checked for “known network faults”

As well as trying the “check service,” Area status webpage" (link at top right of this forum), also try the “free & automated” Service Status number - 0800 561 0061 - which usually gives the most up to date info. and tells you of more local issues down to postcode level.

--------------------
John
--------------------

I do not work for VM. My services: HD TV on VIP (+ Sky Sports & Movies & BT sport), x3 V6 boxes (1 wired 2 WiFi,) SH2 in modem mode with Airport Extreme Router +2 Airport Express's. On VIVID200, Talk Anytime Phone, x2 Mobile SIM only iPhones.
0 Kudos
Reply
Mills78
  • 7
  • 0
  • 0
Joining in
268 Views
Message 4 of 15
Flag for a moderator

Re: Latency and packet loss. Possible traffic issue?

Evening,

Thats the title as its the date I originally started a BMQ after some lag spikes around that date, and left it running ever since. The one posted is from today (should have mentioned that, apolagies).

I have checked. No reported issues in the area over the last few days (I've called it every day).

 

0 Kudos
Reply
Mills78
  • 7
  • 0
  • 0
Joining in
266 Views
Message 5 of 15
Flag for a moderator

Re: Latency and packet loss. Possible traffic issue?

https://www.thinkbroadband.com/broadband/monitoring/quality/share/e9258d015b1f9a771efae75f7bf6646d5389aa63
0 Kudos
Reply
Uralowl1
  • 55
  • 0
  • 5
On our wavelength
259 Views
Message 6 of 15
Flag for a moderator

Re: Latency and packet loss. Possible traffic issue?

I unfortunately don't have anything to really add or advice, but thought I'd chime in that I've also been getting this issue since Thursday (though it got much worse since Friday). I noticed some images on some sites were taking a while to load, and checked my BQM to notice latency spikes and consistent packet loss. Definitely not how my BQM looks normally. I tried rebooting my hub but it didn't solve it at all.

Since then the latency has been consistently peaking around 4-6pm which is accompanied by packet loss, and seems to remain that way until around 11pm-12am then it goes back to normal. I've noticed my download speed has dropped as low as 5mbps during these times (it's normally 40-80mbps on most of my devices that are connected through wifi, 150-200mbs on ethernet connections), my upload usually remains around 20mbps though.

He's a link to my live BQM: https://www.thinkbroadband.com/broadband/monitoring/quality/share/b6eee51c4184b8d115d1e055058dbde82b...

0 Kudos
Reply
jka94036
  • 227
  • 2
  • 12
Up to speed
238 Views
Message 7 of 15
Flag for a moderator

Re: Latency and packet loss. Possible traffic issue?


@Uralowl1 wrote:

I unfortunately don't have anything to really add or advice, but thought I'd chime in that I've also been getting this issue since Thursday (though it got much worse since Friday). I noticed some images on some sites were taking a while to load, and checked my BQM to notice latency spikes and consistent packet loss. Definitely not how my BQM looks normally. I tried rebooting my hub but it didn't solve it at all.

Since then the latency has been consistently peaking around 4-6pm which is accompanied by packet loss, and seems to remain that way until around 11pm-12am then it goes back to normal. I've noticed my download speed has dropped as low as 5mbps during these times (it's normally 40-80mbps on most of my devices that are connected through wifi, 150-200mbs on ethernet connections), my upload usually remains around 20mbps though.

He's a link to my live BQM: https://www.thinkbroadband.com/broadband/monitoring/quality/share/b6eee51c4184b8d115d1e055058dbde82b...


Seems There is an issue with the Quality monitor as many on here are reporting very similar graphs 

mine is identical to yours just now

https://www.thinkbroadband.com/broadband/monitoring/quality/share/2ab4bf6dc83fe7b9b0fd74f01d3b2dd487262457

 

0 Kudos
Reply
Mills78
  • 7
  • 0
  • 0
Joining in
234 Views
Message 8 of 15
Flag for a moderator

Re: Latency and packet loss. Possible traffic issue?

Well it does seem I'm not alone. I wonder if we are in similar areas?

Just done another speed test. Managed 8mbs. 

0 Kudos
Reply
jka94036
  • 227
  • 2
  • 12
Up to speed
228 Views
Message 9 of 15
Flag for a moderator

Re: Latency and packet loss. Possible traffic issue?


@Mills78 wrote:

Well it does seem I'm not alone. I wonder if we are in similar areas?

Just done another speed test. Managed 8mbs. 


I am in BR1 Bromley area, which speed test are you using as the one on ThinkBroadband shows me at 3mbs, although using another I am showing >600mbs,

0 Kudos
Reply
Mills78
  • 7
  • 0
  • 0
Joining in
209 Views
Message 10 of 15
Flag for a moderator

Re: Latency and packet loss. Possible traffic issue?

Ah, I'm down in Kent. Speedtest.net is the one I've always used. Just strange how this has appeared for a few of us on Thursday. 

I've tried a few different devices for the test as well, with results being 1 or 2 mb different. 

Does the other one provide any info on ping/ packet loss?

0 Kudos
Reply