Menu
Reply
Highlighted
  • 1
  • 0
  • 0
Joining in
357 Views
Message 1 of 2
Flag for a moderator

Ps4 Consistent Lag spikes PS4 Pro

Hi all,

I have recently  upgraded to 200mb fibre with Virgin. I have been experiencing higher pings while playing call of duty then my previous  70mb broadband. I can also run the speed checker on the ps4  even a few times in a row and they can range from 40mb to  180mb ... this inconsistent behaviour is what I believe I can feel when playing call of duty ( that sensation that the game seems to feel jittery and not as fluid in game play ). I did have similar issues with my 70mb broadband and was hoping upgrading would resolve it

I have a cat 7  ethernet cable ,  SH 3 at the moment with 200mb broadband.

I've tried the port forwarding as recommended by Sony trouble shooting which didnt really help. I've also restarted my router and checked to ensure that everthring is plugged in properly.

Wifi on phones or tablets run consistently over 200 mb  however the ps4 Pro  or smart TVs are running very inconsistent.

Any advice would be greatly appreciated to improve my gaming experience

Many thanks  

Craig

0 Kudos
Reply
Highlighted
  • 4.95K
  • 564
  • 1.64K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
309 Views
Message 2 of 2
Flag for a moderator

Re: Ps4 Consistent Lag spikes PS4 Pro

Hi Craig

I would ignore the PS4 speed test inconsistency, as that is a well known Sony issue.  I have alway had inconsistent speed results on the Sony test with my PS4 and the PS3 before that, even when my PC speed tests on various testing sites were consistent and higher.

Is the issue only with COD or does it also happen with other games?

If you want help from the community you could post some hub stats here or you can wait a few days for the VM staff to get to this thread.

To get hub stats go to http://192.168.0.1/ (or http://192.168.100.1/ if you are in modem mode) to get the VM hub GUI. Don't login (unless you have a Hub 3 and this is your first visit to the hub GUI, which does require you to login) but instead click on Router Status which is either a button in the top right of the screen or a text link at the bottom of the screen depending on which hub you have. Click on the Downstream, Upstream and Network Log sections and copy & paste the figures from those screens and post them here, don't worry about the formatting or you can post screenshots if that is easier (although images can take a while to be approved and visible). If using screenshots be careful to edit out or obscure any reference to your WAN IP or MAC address in the log to protect your privacy.  If you copy and paste the log then the forum will automatically censor this sensitive information.

The community can have a look for you and see if anything in the figures looks wrong and advise accordingly.

______________________
Scott

My setup: V6 TV box, M350 Fibre broadband with Hub 3 in modem mode connected to a Netgear R7000 router. Telewest/VM user since 2001.

As a Very Insightful Person, I'm here to share my knowledge. I don't work for Virgin Media.

Click to learn more about VIP

Use Kudos to say thanks

 

Mark as Helpful Answer if I've helped

0 Kudos
Reply