Menu
Reply
barraclough0205
  • 6
  • 0
  • 0
Joining in
781 Views
Message 1 of 12
Flag for a moderator

Packet loss when streaming with a quarter of the upload

Hi guys, first-time poster long time lurker 🙂

Saw a similar issue on the forum today, looking for some advice, in my spare time i like to steam on twitch / youtube.

I have a few different software packages i have used, obs studio, twitch studio and streamlabs obs, Where i can change my settings for my upload so i can stream at a certain quality. 

I have it set for 6000 bitrates (which i assume is 6mb) and have my settings tailored for 1080. With my last broadband provider which was Plusnet i was able to stream without issues but i had to have the bitrate at 5000 as the speeds were 30 down / 7 up.

I'm on the m200 package and regularly get 200 down, and 20 up. But im getting regular packet loss, using a few programs like twitch inspector, and the built-in monitoring tool, I can see im dropping packets quite a bit, creating an unusable stream, buffering and the only way i can get around it is drop the quality to 720p which i do not understand.

With the much higher upload rate i would have expected to have less problems not more. Looking for advice for how to resolve it.

Twitch inspector for today - https://imgur.com/rB22yHm

Twitch inspector past stream https://imgur.com/yShUQsE

speedtest results -https://imgur.com/fFeo3Cy 

Todays twitch studio stream (only 10 mins session, more stable today but still packet loss) 

https://imgur.com/7bMPPgf

I have a monitor on think broadband but only learned about the site today, so it might take a bit to generate some usage data 

 

Downstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) SNR (dB) Modulation Channel ID

11390000006.937256 qam1
21470000006.837256 qam2
31550000006.537256 qam3
41630000006.437256 qam4
51710000006.337256 qam5
6179000000637256 qam6
7187000000637256 qam7
8195000000637256 qam8
92030000005.837256 qam9
102110000005.637256 qam10
112190000005.637256 qam11
122270000005.537256 qam12
132350000005.537256 qam13
142430000005.537256 qam14
152510000005.637256 qam15
162590000006.137256 qam16
17267000000737256 qam17
18275000000837256 qam18
192830000008.138256 qam19
20291000000837256 qam20
212990000008.137256 qam21
223070000007.838256 qam22
233150000007.638256 qam23
243230000007.838256 qam24



Downstream bonded channels

Channel Locked Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors

1Locked37.3160
2Locked37.390
3Locked37.6250
4Locked37.6210
5Locked37.3240
6Locked37.6230
7Locked37.3240
8Locked37.6120
9Locked37.6110
10Locked37.3180
11Locked37.6130
12Locked37.6190
13Locked37.3150
14Locked37.6110
15Locked37.6370
16Locked37.6100
17Locked37.6180
18Locked37.6110
19Locked38.6140
20Locked37.670
21Locked37.670
22Locked38.9200
23Locked38.6220
24Locked38.9170

 

Upstream bonded channelsChannel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID
12580000043.5512064 qam11
23940000044512064 qam4
34620000044.3512064 qam3
43260000043.5512064 qam5


Upstream bonded channels channel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts
1ATDMA0010
2ATDMA0000
3ATDMA0000
4ATDMA0000
0 Kudos
Reply
barraclough0205
  • 6
  • 0
  • 0
Joining in
777 Views
Message 2 of 12
Flag for a moderator

Re: Packet loss when streaming with a quarter of the upload

I should add that im gaming and streaming on a pc, i use the hub 3 in router mode, but i have the wifi disabled, i have a tp link mesh system which handles all the wifi in my house, its wifi ac and has ethernet backhall, which my pc is connected to (cant mind the model of the mesh system)

So its ethernet, i have tried it on 5ghz wifi as well, same results.
0 Kudos
Reply
barraclough0205
  • 6
  • 0
  • 0
Joining in
729 Views
Message 3 of 12
Flag for a moderator

Re: Packet loss when streaming with a quarter of the upload

0 Kudos
Reply
Martin_N
  • 7.16K
  • 303
  • 452
Forum Team
Forum Team
684 Views
Message 4 of 12
Flag for a moderator

Re: Packet loss when streaming with a quarter of the upload

Hi barraclough0205,

 

Thank you for your post and welcome to the community. 

 

I'm very sorry to hear about the issue you're having with your broadband connection. 

 

I have been able to locate your account and taken a look on our side. I'm unable to see anything showing that could be affecting this. 

 

How has the service been since your original post?

 

^Martin

0 Kudos
Reply
Stanton4512
  • 1
  • 0
  • 0
Joining in
641 Views
Message 5 of 12
Flag for a moderator

Re: Packet loss when streaming with a quarter of the upload

Packet loss can cause any size of business some real issues with VoIP functionality and the other is experiencing half efficiency, packet loss occurs. ... of the data will pick up the lost packets and reconstruct the data stream.

0 Kudos
Reply
Gareth_L
  • 9.26K
  • 524
  • 1.03K
Forum Team
Forum Team
627 Views
Message 6 of 12
Flag for a moderator

Re: Packet loss when streaming with a quarter of the upload

Hello barraclough0205

How are things looking now?

Any improvements

I have sent you a private message to gain account access if you are still having the issue 

Please ignore it if you dont require any assistance

Gareth_L

0 Kudos
Reply
barraclough0205
  • 6
  • 0
  • 0
Joining in
595 Views
Message 7 of 12
Flag for a moderator

Re: Packet loss when streaming with a quarter of the upload

Hi there it looks to be better tbh, not sure what was causing it, i haven't changed any settings and i was streaming again with zero drops.
0 Kudos
Reply
barraclough0205
  • 6
  • 0
  • 0
Joining in
595 Views
Message 8 of 12
Flag for a moderator

Re: Packet loss when streaming with a quarter of the upload

Thanks for that info buddy
0 Kudos
Reply
barraclough0205
  • 6
  • 0
  • 0
Joining in
595 Views
Message 9 of 12
Flag for a moderator

Re: Packet loss when streaming with a quarter of the upload

0 Kudos
Reply
Sasha_W
  • 1.37K
  • 62
  • 114
Forum Team (Retired)
Forum Team (Retired)
589 Views
Message 10 of 12
Flag for a moderator

Re: Packet loss when streaming with a quarter of the upload

Hi @barraclough0205

 

Thanks for updating us on this, 

 

From looking at your account, it does appear that everything is still running smoothly and looking good on our end, but if you are finding that it is becoming more of an issue, please do let me know and I am more than happy to look into this further for you. 

 

 

Do keep us updated 🙂 
 

Thanks 

Sasha - Forum Team


New around here? To find out more about the Community check out our Getting Started guide


0 Kudos
Reply