Menu
Reply
whosagooner
  • 8
  • 0
  • 0
Tuning in
716 Views
Message 1 of 12
Flag for a moderator

Lag Spikes

Hi all,

Whenever I game I get lag spikes. I play wired and also the following ping test I have done directly to the Superhub 3 in modem mode.

Ping Test.jpg

My router status information is as follows...

Channel Locked Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors

1Locked40.314064132
2Locked40.313903951
3Locked40.914014152
4Locked40.313813855
5Locked40.313923574
6Locked40.313923624
7Locked40.913713126
8Locked40.314212928
9Locked40.314473076
10Locked40.314722948
11Locked40.913152384
12Locked40.312792620
13Locked40.912271981
14Locked40.312161958
15Locked40.312321960
16Locked40.311751977
17Locked40.910452049
18Locked40.98931461
19Locked40.37871423
20Locked40.97101336
21Locked40.36591289
22Locked40.36281126
23Locked40.3633943
24Locked40.3549

1030

 

Upstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID

16030000044.8512064 qam1
25370000044.3512064 qam2
34620000043.8512064 qam3
43940000043.5512064 qam4



Upstream bonded channels

Channel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts

1ATDMA0000
2ATDMA0000
3ATDMA0000
4ATDMA0000

 

Network Log

Time Priority Description

29/08/2021 17:50:33Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 17:48:36criticalSYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 14:34:14Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 13:39:11criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 13:23:16Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 13:22:30criticalSYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:32:45Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:32:44criticalSYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:31:52Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:31:0criticalSYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:29:7Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:28:56criticalSYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:28:55Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:28:19criticalSYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:28:18Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:28:5criticalSYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:27:13Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:27:7criticalSYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:27:3Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/08/2021 11:05:23criticalSYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

 

The critical warnings from the Network Log I assume are an issue?

Any help would be hugely appreciated.

 

Regards

George

0 Kudos
Reply
Ashleigh_C
  • 3.39K
  • 134
  • 266
Forum Team
Forum Team
696 Views
Message 2 of 12
Flag for a moderator

Re: Lag Spikes

Hi there @whosagooner

 

Thank you so much for your post and I am so sorry to hear you are having these issues! 

 

I have been unable to access your Hub to run diagnostics, I'm assuming this is because you are still in Modem mode? If so can you switch the Hub back to router mode and let me know so I can run diagnostics on our side again? 

 

Thank you. 

 

 

Ash_C
Forum Team



New around here? To find out more about the Community check out our Getting Started guide


0 Kudos
Reply
whosagooner
  • 8
  • 0
  • 0
Tuning in
691 Views
Message 3 of 12
Flag for a moderator

Re: Lag Spikes

Hi thanks for your reply.

It is not in modem mode.

0 Kudos
Reply
Alex_RM
  • 6.31K
  • 328
  • 463
Forum Team
Forum Team
652 Views
Message 4 of 12
Flag for a moderator

Re: Lag Spikes

Thanks for getting back to us,

 

Everything looks to be within the specifications we would expect.

 

Are you able to set up a BQM and monitor it for 24 hours so we can see how things look from your side?

 

Alex_Rm

0 Kudos
Reply
whosagooner
  • 8
  • 0
  • 0
Tuning in
636 Views
Message 5 of 12
Flag for a moderator

Re: Lag Spikes

Sorry can you explain what that is please?

0 Kudos
Reply
Andrew-G
  • 9.95K
  • 1.6K
  • 4.44K
Alessandro Volta
633 Views
Message 6 of 12
Flag for a moderator

Re: Lag Spikes

I can accept that everything may be in spec, but the network log is quite definitive and shows synch failures and downstream channel loss faults at 11:05, repeatedly around 11:30, then again after 13:20, then again at 14:34, and again at around 17:50.  Other than producing a spikey picture, I'm not sure how a BQM helps.

@whosagooner Have you physically checked all VM coax connections in the house?  Undo them, wipe them, and redo them with the nuts finger tight, remembering that the hub takes about 7 minutes to come back on line after the connection is interrupted.  You can also try a pinhole reset of the hub.  If you're feeling ambitious you can do the same coax connection check in the brown plastic omnibox outside usually found outside on your wall.  Other than those, nothing else you can do, and if the problem continues then it's either a faulty hub (rare, but does occur), noise on the line (common), or a network equipment fault (less common).  All of those last three require VM to investigate and fix.

 I assume the hub's main LED is showing white (other than possibly looking like a reboot sequence when trouble occurs)?  

David_Bn
  • 7.81K
  • 329
  • 626
Forum Team
Forum Team
605 Views
Message 7 of 12
Flag for a moderator

Re: Lag Spikes

Good Morning @whosagooner,

 

Can you please advise me if you've been able to follow the advice from @Andrew-G to see if this can improve the connection at all?

 

If this is still on going, can you confirm if this only happens when gaming? Does it happen on specific games only or all games?

 

Kindest regards,

David_Bn

0 Kudos
Reply
whosagooner
  • 8
  • 0
  • 0
Tuning in
539 Views
Message 8 of 12
Flag for a moderator

Re: Lag Spikes

Thank you so much for your input! I have checked the cable connections and even tested direct from modem to laptop via ethernet. Nothing has helped. The only thing I have not tested it the direct connection to the outside box as I do not want to be held responsible if anything went wrong!

It is not during any specific game, and is not only during gaming. It can happen while streaming Netflix (wired to TV), or even just the usual Wi-Fi drop outs when watching some YouTube on the iPad!

It is very annoying and I am soon to start working from home which would mean constant video calling, which is a worry.

0 Kudos
Reply
Lee_R
  • 5.69K
  • 260
  • 589
Forum Team
Forum Team
502 Views
Message 9 of 12
Flag for a moderator

Re: Lag Spikes

Hi @whosagooner thanks for getting back to us.

I am sorry to hear your issue is continuing.  As everything is looking fine from our side.  I am going to see what I can do to get our network team to investigate this.  I just want to confirm we definitely have the correct details.  I am going to send you a private message.

Regards

 

Lee_R

0 Kudos
Reply
whosagooner
  • 8
  • 0
  • 0
Tuning in
83 Views
Message 10 of 12
Flag for a moderator

Re: Lag Spikes

A year on and I am still awaiting a reply from the DM I sent.

I couldn't be bothered to chase both Lee_R and Kath_F as they both ignored my reply, yet I am still having the issues.

Am I meant to start a new post as I am not sure if this will be viewed?

0 Kudos
Reply