Menu
Reply
Highlighted
  • 47
  • 0
  • 2
rcoley
On our wavelength
519 Views
Message 1 of 11
Flag for a moderator

Underwhelming broadband speed

Hi everyone, I've just resigned back with Virgin having the install last Saturday to the Ultimate Oomph package. I understand that the broadband goes up to 512Mbps (I've actually seen it peak at 526Mbps) however, for most of the time, my speeds seem about 210Mbps?! (not wired)

I've had the router placed in the same position as I had the previous Virgin router whilst I had the VIP package at the time (top package) and the broadband speeds were consistently higher than they are currently (again, not wired).

I've copied and pasted my Router information below, if anyone can advise on how I can get better speeds

Router status
Cable Modem StatusItem Status Comments
Acquired Downstream Channel (Hz)
235000000
Locked
Ranged Upstream Channel (Hz)
53699998
Locked
Provisioning State
Online
 

 

Downstream bonded channelsChannel Frequency (Hz) Power (dBmV) SNR (dB) Modulation Channel ID
1235000000240256 qam13
21870000002.940256 qam7
31950000002.540256 qam8
42030000002.540256 qam9
52110000002.240256 qam10
62190000002.240256 qam11
7227000000240256 qam12
82430000001.540256 qam14
92510000000.538256 qam15
102590000000.438256 qam16
11267000000140256 qam17
122750000001.540256 qam18
132830000001.740256 qam19
14291000000240256 qam20
152990000002.740256 qam21
163070000003.240256 qam22
173150000003.540256 qam23
183230000003.740256 qam24
193790000002.740256 qam25
203870000002.240256 qam26
213950000002.240256 qam27
22403000000240256 qam28
23411000000240256 qam29
24419000000240256 qam30

 

Upstream bonded channelsChannel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID
1536999984.625512064 qam5
2258000174.625512064 qam4
3326000074.625512064 qam3
4394000194.625512064 qam2



Upstream bonded channelsChannel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts
1ATDMA0000
2ATDMA0000
3ATDMA0000
4ATDMA0000

 

General Configuration
Network access
Allowed
Maximum Number of CPEs
1
Baseline Privacy
Enabled
DOCSIS Mode
Docsis30
Config file
9873254k;fg87dsfd;kfoA,.iyewrkldJK



Primary Downstream Service Flow
SFID13117
Max Traffic Rate575000000
Max Traffic Burst42600
Min Traffic Rate0



Primary Upstream Service Flow
SFID12086
Max Traffic Rate38520000
Max Traffic Burst42600
Min Traffic Rate0
Max Concatenated Burst16320
Scheduling TypeBestEffort

 

0 Kudos
Reply
  • 1.77K
  • 99
  • 326
Adduxi
Super solver
514 Views
Message 2 of 11
Flag for a moderator

Re: Underwhelming broadband speed

Power levels all look good, so how are you testing ?

You need to test with a known good Gigabit Ethernet network source, e.g. laptop etc, wired direct to the Hub in Modem mode, using at least a Cat 5e cable or Cat 6 .  This is the only method to be sure of getting the correct speed test.

Wifi tests are not accepted by VM are there are too many reasons why you will not get 500 on WiFi.

0 Kudos
Reply
  • 47
  • 0
  • 2
rcoley
On our wavelength
508 Views
Message 3 of 11
Flag for a moderator

Re: Underwhelming broadband speed

thanks for the reply Adduxi, I've been using the speediest app (Virgin actually have a link for this to test the speed) unfortunately i cannot use an ethernet cable as i have a MacBook with no ethernet port.
0 Kudos
Reply
  • 1.3K
  • 179
  • 542
Andruser
Knows their stuff
480 Views
Message 4 of 11
Flag for a moderator

Re: Underwhelming broadband speed

Just to elaborate Adduxi's comment, I would guess the highest speed you're likely to see via wifi is the circa 200 Mbps you report, because that's the entirely representative of a high quality device like a Macbook on a decent 5 GHz signal in the real world.  Less capable devices will be slower.  

The Hub 3 is built to the 802.11ac standard, and in theory could do well over 1,000 Mbps wifi connections, so you could see occasional speeds of your full connection speed, subject to the protocol negotiated by the client device, the number of antennae available, and both Hub and device using MU-MIMO technology, and running a multi-thread download.  But the higher speeds require high spec devices, very short range, no other connected devices (eg a mobile stealthily beaming your data back to Google and Facebook or doing background app updates), and optimal wifi environment (meaning no interfering signals, no electromagnetic interference, no local peculiarities like signal reflections).  There's also the fact that the Hub 3 is built to be standards compliant, but also very low cost, so you can only expect so much from it.

I'll illustrate the distance issue, because that's very significant, regardless of the router, and the device, as the 5 GHz signal strength does drop off quickly with distance, and that reduces the available speed.  My hub is located upstairs in a normal house, and running a speed test on my high spec phone, in the same room and three feet from the Hub, it will max-out my 220 Mbps connection to the Fast.com test site - WIfi Analyzer reports a connection between device and Hub around 400 Mbps.  So even if I had a 500 Mbps connection, I'd never get that with this premium phone sitting next to the router.  If I move downstairs on the other side of the house, perhaps only twenty feet away through a standard wooden floor, the speed of the same device drops to 160 Mbps.  Moving on to the least favourable room in the house, still only twenty feet in a direct line, but including both the first floor and a thermal block wall, the speed drops further to "only" 60 Mbps.

So if you move the Hub much closer to the location where speed is important that may help (£99 if VM need to move it, even if that's just a longer cable), or you could run an ethernet cable from your Hub to the best location for a premium wireless access point (eg £60 for a Netgear WAC104-100UKS), located close to where you want the highest speed.  Mesh wifi systems are great and I'd normally recommend them over an access point, but not if your priority is 500 Mbps on a single device - domestic grade mesh systems appear to be optimised to eliminate notspots and really slow spots and should offer 100+ Mbps throughout a property, rather than deliver blistering near-gigabit speeds.

So my suggestion is to consider what you really want/need 500 Mbps for on a single device, and let that dictate how much effort you put in to resolve this problem.  Even on a "mere" 100 Mbps connection, the speed of data file download is not material for most of us, the biggest single user of bandwidth is streaming a 4K movie at 25 Mbps, and everything else uses even less of your bandwidth.

As an aside, I've recently noticed a rising number of customers complaining in the forums that they've subscribed to Vermin Media's fastest packages, and that they're not getting their full speed over wifi.  I suspect that VM have (knowingly) over-sold high speeds that they know are unlikely to be delivered over wifi, and compounded that by the mendacious claims for the "intelligent wifi" via the Hub 3.  As VM have now reached 500+ Mbps on the top cable packages, the shortcomings that are for the most part inherent in real world wifi setups are becoming even clearer.  Future devices and premium routers that use all the capabilities of wireless standard 802.11ax might resolve this, but back in the here and now, perhaps VM should be clearer about the performance that new and upgrading customers should expect?  And pigs might fly, of course.

  • 47
  • 0
  • 2
rcoley
On our wavelength
472 Views
Message 5 of 11
Flag for a moderator

Re: Underwhelming broadband speed

Thanks for that Andruser, however, when being on the VIP package between Aug 2017-18, I had the exact same set up using the same products (except new iPhone X) and the WiFi was consistently high 200Mbps - early 300Mbps. I also live in a ground floor apartment.

So the fact that I’m getting barely 200Mbps on a system that is now faster with the same Hub 3 doesn’t make sense. 

You may be correct that there is oversubscription to the Ultimate Oomph packages etc

Something doesn’t seem to be right at present

0 Kudos
Reply
  • 1.3K
  • 179
  • 542
Andruser
Knows their stuff
462 Views
Message 6 of 11
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: Underwhelming broadband speed

In which case, the first thing crosses my mind is the Hub 3 firmware.  There's been a number of revisions, including those to accommodate wifi problems with the Galaxy S7, plus the roll out of "intelligent wifi".

Perhaps going into the router settings, and make some tweaks.  In theory most of this won't affect speed, but why allow the Hub 3 to labour when it struggles with the basics?

1) Turn off guest wifi if you're not using it. 

2) If you haven't already, make like easier for devices by ensuring the 2.4 and 5 GHz networks have different names (wouldn't expect that to materially improve speed, but it is good practice)

3) Try changing the 5 GHz wifi band to something unusual (I'm using channel 100 with no problems, but if you live next to an airfield or weather radar it might revert to the more common channels).  Maybe download a Wifi Analyzer app to see if you've got a 5 GHz interference - the 802.11ac technology usually sorts this out seamlessly, but you never know!

4) Under Advanced settings> Wireless> Wireless signal try increasing the 5GHz channel width to 20/40/80, on the same page ensure you've ticked "Disable Channel Optimisation", and then click Apply changes.  Whilst you're there don't be tempted to change channel width for the 2.4 GHz signal - that is almost a guarantee of problems for you and your neighbours.  If your nearest neighbours are half a mile away, and even they are bears, that's when you can play with 2.4 GHz channel widths.

5) Go into My Virgin Media (the web page for managing your account) go into My Profile, and make sure you're looking at the tab for My profile, and under My Services halfway down the page Opt out of Virgin Media Wifi and click Confirm.  Again, this should not in theory affect your bandwidth and speed because VM keep that separate to the main connection, but as above its all more work for the overburdened Hub 3.

Will any of that help?  No idea, but I hope it helps.  Changing 5 GHz channel width is probably the most significant thing, the others are more about optimism rather than certainty.

 

  • 1.77K
  • 99
  • 326
Adduxi
Super solver
437 Views
Message 7 of 11
Flag for a moderator

Re: Underwhelming broadband speed

Good advice from @Andruser, however it will not take away from the fact you will need to test wired.  

You could get a USB ethernet adaptor for your Macbook and use that, or borrow another laptop.?

Also consider setting up a TBB monitor here as this will monitor your incoming circuit 24x7  - www.thinkbroadband.com/ping

 

0 Kudos
Reply
  • 47
  • 0
  • 2
rcoley
On our wavelength
382 Views
Message 8 of 11
Flag for a moderator

Re: Underwhelming broadband speed

Thanks andruser

i actually tried to another Speedtest early this morning about 7/8am and I actually got 459mbps using WiFi, yet this evening I try it again and it’s only 190mbps

🤦🏾‍♂️😔

0 Kudos
Reply
  • 47
  • 0
  • 2
rcoley
On our wavelength
374 Views
Message 9 of 11
Flag for a moderator

Re: Underwhelming broadband speed

Now it’s showing mg 460mbps. Same location via WIFI

0 Kudos
Reply
  • 13.12K
  • 1K
  • 3.04K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
368 Views
Message 10 of 11
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: Underwhelming broadband speed

have you split the wifi channels and turned off smart wifi - if not do that and see if things are more stable

____________________

Tony