Menu
Reply
Highlighted
  • 9
  • 0
  • 0
puma1973
Tuning in
423 Views
Message 1 of 10
Flag for a moderator

Speed Issues ...

I am having speed issues - M200 installed last Friday and whilst running OK ... using the recommended SpeedTest app and website, I've never had more than 130mbps during the day and had as low as 30mbps in the evening during these times (and that's with the device next to the router using a WiFi connection) ...

Can any Virgin expert monitoring this thread check my account / area for issues? There is nothing showing when you run the status check in "My Virgin Media" but I suppose this isn't the definitive answer ...

I hope this can be fixed because I moved broadband to Virgin on the back of having months of issues and poor customer service with BT - to the extent they allowed me to exit contract without penalty mid contract (which is something they don't do lightly!!)

Thanks in advance!

Oh sorry - should have said I'm in the Oldham area - ref 20

0 Kudos
Reply
  • 689
  • 99
  • 141
DJ_Shadow1966
Rising star
414 Views
Message 2 of 10
Flag for a moderator

Re: Speed Issues ...

Hello

Have you ever run a speedcheck on a wired connection, wireless speedcheck can vary I am on the same service as you and wireless speed checks can be anywhere between 30 - 150 depending on what wireless I am connect to i.e. 2.4Ghz or 5Ghz even when close to the router.

The reason why it varies is the a wireless connection is shared with the device connected i.e. 1 router to many device on the channel, where as a wired connection is 1 router to 1 device connected to Ethernet.

If possible can you run speed check on a wired connection, if that is still slow then :-

Can you please post your network stats from the hub

Open a Web browser (e.g. Internet Explorer) and enter the address http://192.168.0.1

Note: If you have enabled Modem Mode on your Hub 3.0 you will need to use 192.168.100.1 instead.

Do not login but click on where it says "Check Router Stats" and then copy and post from the following 4 tabs, Downstream, Upstream, Configuration and Network logs and we can check your power level, also while you about that can you please go around and check that all connectors to VM equipment are hand tight. Also while doing this please check for any damage to cable, or un-terminated connection without either coax or a terminator.

Regards Mike

I dont work for VirginMedia all opinions are my own.
39 years in IT.
0 Kudos
Reply
  • 10.4K
  • 654
  • 1.38K
jb66
Alessandro Volta
410 Views
Message 3 of 10
Flag for a moderator

Re: Speed Issues ...

Normally speed issues are wifi related rather than actual connection issues, are you able to conduct a wired test

0 Kudos
Reply
  • 9
  • 0
  • 0
puma1973
Tuning in
399 Views
Message 4 of 10
Flag for a moderator

Re: Speed Issues ...

Thanks for the quick reply Mike ... I have tried it wired and had similar mixed results so here are the tab information as requested (split into 2 responses due to size of text).

Cheers for your help 😉

Downstream ...

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) SNR (dB) Modulation Channel ID

14427500003.740256 qam30
21947500005.140256 qam8
32027500004.638256 qam9
42107500004.538256 qam10
52187500004.538256 qam11
62267500004.640256 qam12
72347500004.440256 qam13
82427500004.440256 qam14
9250750000438256 qam15
102587500003.940256 qam16
112667500003.538256 qam17
122747500003.238256 qam18
13282750000340256 qam19
142907500003.238256 qam20
152987500003.538256 qam21
163067500003.740256 qam22
173147500003.238256 qam23
183227500002.940256 qam24
194027500003.540256 qam25
204107500003.740256 qam26
214187500003.740256 qam27
22426750000440256 qam28
234347500003.940256 qam29
244507500003.540256 qam31



Downstream bonded channels

Channel Locked Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors

1Locked40.3340
2Locked40.3330
3Locked38.9350
4Locked38.9150
5Locked38.9240
6Locked40.3270
7Locked40.3460
8Locked40.3180
9Locked38.9130
10Locked40.3180
11Locked38.9540
12Locked38.9480
13Locked40.3190
14Locked38.9170
15Locked38.9260
16Locked40.3270
17Locked38.9320
18Locked40.390
19Locked40.9180
20Locked40.3180
21Locked40.3200
22Locked40.3160
23Locked40.3200
24Locked40.3270

 

Upstream ...

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID

1536999984.725512064 qam5
2258000004.275512064 qam4
3325999744.375512064 qam3
4394000024.575512064 qam2



Upstream bonded channels

Channel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts

1ATDMA0000
2ATDMA0000
3ATDMA0000
4ATDMA0000

 

0 Kudos
Reply
  • 9
  • 0
  • 0
puma1973
Tuning in
398 Views
Message 5 of 10
Flag for a moderator

Re: Speed Issues ...

Part 2 ....

Configuration ...

General Configuration

Network access
Allowed
Maximum Number of CPEs
1
Baseline Privacy
Enabled
DOCSIS Mode
Docsis30
Config file
ca69834ncxv9873254k;fg87dsfd;kfoA,



Primary Downstream Service Flow

SFID23427
Max Traffic Rate230000061
Max Traffic Burst42600
Min Traffic Rate0



Primary Upstream Service Flow

SFID23426
Max Traffic Rate22000061
Max Traffic Burst42600
Min Traffic Rate0
Max Concatenated Burst42600
Scheduling TypeBestEffort

 

Network ...

Network Log

Time Priority Description

01/01/1970 00:01:34criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
11/10/2019 11:51:50noticeSW Download INIT - Via Config file
11/10/2019 11:54:15ErrorDisruption during SW download - Power Failure
11/10/2019 11:54:34noticeSW Download INIT - Via Config file
11/10/2019 11:57:0noticeSW download Successful - Via Config file
11/10/2019 23:02:48criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
16/10/2019 16:18:47ErrorDHCP RENEW sent - No response for IPv4;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
16/10/2019 22:18:30criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
17/10/2019 05:24:56ErrorDHCP RENEW sent - No response for IPv4;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
17/10/2019 18:31:9ErrorDHCP REBIND WARNING - Field invalid in response;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
17/10/2019 18:31:9noticeDHCP Renew - lease parameters tftp file-cmreg-vmdg505-rtsxl20016u+voc-b.cm modified;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
17/10/2019 21:58:54criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
0 Kudos
Reply
  • 689
  • 99
  • 141
DJ_Shadow1966
Rising star
391 Views
Message 6 of 10
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: Speed Issues ...

Hello

Check over the stats and they are with the specifications so no issues there, if you wait for a VM staff member they may check the area for any maintance.

Mike

I dont work for VirginMedia all opinions are my own.
39 years in IT.
0 Kudos
Reply
  • 9
  • 0
  • 0
puma1973
Tuning in
388 Views
Message 7 of 10
Flag for a moderator

Re: Speed Issues ...

Thanks again Mike - much appreciated 🙂

0 Kudos
Reply
  • 2.51K
  • 97
  • 174
Forum Team
Forum Team
230 Views
Message 8 of 10
Flag for a moderator

Re: Speed Issues ...

Hi puma1973,

 

Thanks for posting and I am sorry to hear of the low speeds. I have ran a check today and there are no issues showing. How's the service been since posting? If you need further assistance please let me know.

 

Kind regards,

John_GS
Forum Team

Need a helpful hand to show you how to make a payment? Check out our guide - "How to pay my Virgin Media bill"

0 Kudos
Reply
  • 9
  • 0
  • 0
puma1973
Tuning in
216 Views
Message 9 of 10
Flag for a moderator

Re: Speed Issues ...

Thanks for that and they have been OK but on all the tests I’ve completed (wired and wireless) I’ve never seen a speed about 130mps which seems “low” for a 200MB service / supply ...

On another note - I’ve also still got the flashing green WIFI indicator on the router ... I thought a software patch had been rolled out to resolve this ?!?

Thanks for your help 

 

 

0 Kudos
Reply
  • 8.97K
  • 922
  • 1.4K
jbrennand
Alessandro Volta
214 Views
Message 10 of 10
Flag for a moderator

Re: Speed Issues ...

If you think that you have a BB speed problem, then to check the speeds coming in to your Hub properly, and whether they match what you should be getting, you cannot rely on wifi tests, you need to do it this way first.

Make sure your device has a gigabit network card (not a 10/100 one or “limited to that) and has the up to date drivers. Use a new Cat6 ethernet cable (old ones do "fail" and Cat6 is best) to connect it directly to the Hub - which you have put into modem mode (to ensure only your device is connected).
Check speeds like that first.
If they are still low - then, boot up your device into "safe mode with networking" (to disable any software on it that could be limiting speeds). Run the tests at speedtest.net (try on x2 VM servers) on 2 different browsers one of which is a fresh download of one you haven’t previously used (e.g. Firefox, Opera, Safari etc - there are several reports on here of certain browsers causing speed issues).

Try that and report back what you get.

--------------------
Services: HD TV on VIP (+ Sky Sports & Movies & BT sport), x3 V6 boxes (1 wired 2 WiFi,) SH2 in modem mode with Airport Extreme Router. On VIVID200, Talk Anytime Phone, x2 Mobile SIM only iPhones.