Menu
Reply
  • 8
  • 0
  • 1
CKK01
Tuning in
372 Views
Message 1 of 15
Flag for a moderator

Slow speeds on VIVID 200 broadband

Hi Virgin Media community,

I upgraded to VIVID 200 on the 22/02/17, from a 50mbps package I had previously with Virgin Media. 

The problem is, I am not getting 200mbps or anywhere near that speed. My speed tests on an ethernet cable show me an average of around 90mbps. I have also tested on the 5Ghz with my mobile phone, again yielding results of below 100mbps.

I have had an engineer come over and check the connection. He changed the router and the fibre cable linked to the router. He then went to check the cabinet and returned saying that he was getting bad signals from it. He then said that he would get a service team to check it out today (13/03/17), but nothing has happened since.

I would really hope for this problem to be solved, else I might as well downgrade to a 100mbps package if I'm just wasting money like this.

Here are the downstream, upstream and network logs from the router page:

Downstream   DS-1 DS-2 DS-3 DS-4 DS-5 DS-6 DS-7 DS-8

Frequency (Hz) 171000000 179000000 187000000 195000000 203000000 211000000 219000000 227000000
Lock Status(QAM Lock/FEC Sync/MPEG Lock) Locked Locked Locked Locked Locked Locked Locked Locked
Channel ID 1 2 3 4 5 6 7 8
Modulation 256QAM 256QAM 256QAM 256QAM 256QAM 256QAM 256QAM 256QAM
Symbol Rate (Msym/sec) 6.952000 6.952000 6.952000 6.952000 6.952000 6.952000 6.952000 6.952000
Interleave Depth I=12
J=17
I=12
J=17
I=12
J=17
I=12
J=17
I=12
J=17
I=12
J=17
I=12
J=17
I=12
J=17
Power Level (dBmV) 7.39 6.92 6.75 6.48 6.43 6.38 6.07 6.00
RxMER (dB) 36.84 36.84 36.84 37.09 36.17 36.17 36.17 36.39
Pre RS Errors 1280 1033 414 1161 928 1006 998 384
Post RS Errors 283 277 289 980 907 969 943 334

 

Upstream   US-1 US-2 US-3 US-4

Channel Type 2.0 N/A N/A 2.0
Channel ID 66 N/A N/A 67
Frequency (Hz) 31000000 N/A N/A 24400000
Ranging Status Success Other Other Success
Modulation 16QAM N/A N/A 16QAM
Symbol Rate (Sym/sec) 5120000 N/A N/A 5120000
Mini-Slot Size 2 N/A N/A 2
Power Level (dBmV) 44.50 N/A N/A 43.75
T1 Timeouts 0 0 0 0
T2 Timeouts 0 0 0 0
T3 Timeouts 0 0 0 0
T4 Timeouts 0 0 0 0

 

Network Log

First Time Last Time Priority Error Number Description
13/03/2017 19:13:07 GMT 13/03/2017 19:13:07 GMT Error (4) 68010302 DHCP WAN IP - 
13/03/2017 19:11:54 GMT 13/03/2017 19:11:54 GMT Error (4) 68000407 TOD established
Time Not Established Time Not Established Notice (6) 84000510 Downstream Locked Successfully
12/03/2017 17:12:50 GMT 12/03/2017 17:12:50 GMT Error (4) 68010302 DHCP WAN IP - 
12/03/2017 17:11:54 GMT 12/03/2017 17:11:54 GMT Error (4) 68000407 TOD established
Time Not Established Time Not Established Notice (6) 84000510 Downstream Locked Successfully
12/03/2017 13:49:22 GMT 12/03/2017 13:49:22 GMT Critical (3) 82000200 No Ranging Response received - T3 time-out
12/03/2017 11:52:55 GMT 12/03/2017 11:52:55 GMT Critical (3) 82000200 No Ranging Response received - T3 time-out
10/03/2017 16:27:44 GMT 10/03/2017 16:27:44 GMT Error (4) 68010302 DHCP WAN IP - 
10/03/2017 16:27:12 GMT 10/03/2017 16:27:12 GMT Error (4) 68000407 TOD established
10/03/2017 16:27:05 GMT 10/03/2017 16:27:05 GMT Critical (3) 82000200 No Ranging Response received - T3 time-out
10/03/2017 16:27:01 GMT 10/03/2017 16:27:01 GMT Notice (6) 84000510 Downstream Locked Successfully
10/03/2017 16:26:20 GMT 10/03/2017 16:26:20 GMT Error (4) 68010100 DHCP RENEW sent - No response for IPv4
10/03/2017 14:53:41 GMT 10/03/2017 14:53:41 GMT Error (4) 68010100 DHCP RENEW sent - No response for IPv4
10/03/2017 12:32:35 GMT 10/03/2017 12:32:35 GMT Critical (3) 82000200 No Ranging Response received - T3 time-out
10/03/2017 11:48:22 GMT 10/03/2017 11:48:22 GMT Error (4) 68010100 DHCP RENEW sent - No response for IPv4
10/03/2017 05:37:45 GMT 10/03/2017 05:37:45 GMT Error (4) 68010100 DHCP RENEW sent - No response for IPv4
09/03/2017 17:16:28 GMT 09/03/2017 17:16:28 GMT Error (4) 68010100 DHCP RENEW sent - No response for IPv4
09/03/2017 03:48:25 GMT 09/03/2017 03:48:25 GMT Critical (3) 82000200 No Ranging Response received - T3 time-out
09/03/2017 03:33:15 GMT 09/03/2017 03:33:15 GMT Critical (3) 82000200 No Ranging Response received - T3 time-out

 

Thanks for your help.

 [MOD EDIT: Personal and private information has been removed from this post. Please do not post personal or private information in your public posts. Please review the Forum Guidelines]

0 Kudos
Reply
  • 362
  • 16
  • 83
pyrotenax
Fibre optic
355 Views
Message 2 of 15
Flag for a moderator

Re: Slow speeds on VIVID 200 broadband

what are your speds like throughout the day ? morning / afternoon / evening ?



Running ASUS RT-AC88U with Asuswrt-Merlin firmware
0 Kudos
Reply
  • 8
  • 0
  • 1
CKK01
Tuning in
350 Views
Message 3 of 15
Flag for a moderator

Re: Slow speeds on VIVID 200 broadband

Roughly the same, it's always higher than 70mbps but lower than 110mbps, although speeds are better in the morning and late at night.
0 Kudos
Reply
  • 10.22K
  • 369
  • 1.16K
Forum Team
Forum Team
319 Views
Message 4 of 15
Flag for a moderator

Re: Slow speeds on VIVID 200 broadband

Hello CKK01

 

Welcome to our forum, sorry you are unable to obtain higher speeds, the area traffic is quite low so I wonder what is going on. Your line and hub stats all look good also. Couple of things spring to mind.

 

Has the Ethernet negotiated a 1Gbps or 100/10Mbps, if you check where the lead plugs in the hub is the LED green or orange.

 

If not already doing it always check your speed please wired with www.speedtest.net leaving the default server as this will normally remain on our network.

 

Thank you

Nicola

Virgin Media Forum Team
0 Kudos
Reply
  • 8
  • 0
  • 1
CKK01
Tuning in
311 Views
Message 5 of 15
Flag for a moderator

Re: Slow speeds on VIVID 200 broadband

The LED is orange. It is a CAT5e cable.

Here is my speedtest.net result

http://beta.speedtest.net/result/6138261564.png

0 Kudos
Reply
  • 10.22K
  • 369
  • 1.16K
Forum Team
Forum Team
524 Views
Message 6 of 15
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: Slow speeds on VIVID 200 broadband

Hello CKK01

 

Ah that may be your problem then as an orange LED indicates that the Ethernet has only negotiated a 100/10Mpbps speed and that means in practice that you will never get higher than about 90Mbps. It can be because the Ethernet card on the PC is not capable of it or needs the latest drivers, or as you say may be worth trying another Ethernet cable. Good luck let us know how it goes.

 

Thank you

Nicola

Virgin Media Forum Team
  • 8
  • 0
  • 1
CKK01
Tuning in
279 Views
Message 7 of 15
Flag for a moderator

Re: Slow speeds on VIVID 200 broadband

Hi Nicola,

My devices do not support gigabit connections, so I won't be able to get more than 100mbps, and downgrading my package would cost more than my current package because have some loyalty discounts. I have updated all my ethernet drivers, but since I'm using a laptop, I wouldn't want to mess the interior up to install a new ethernet card.

Thanks for your help.

0 Kudos
Reply
  • 10.22K
  • 369
  • 1.16K
Forum Team
Forum Team
224 Views
Message 8 of 15
Flag for a moderator

Re: Slow speeds on VIVID 200 broadband

Hello CKK01

 

You are welcome and thanks for the update, that is a shame to hear but at least we know why. I guess the advantage of still having a 200Mbps connection is that will be shared among all of the devices so in theory if one is using up close to 100Mbps of bandwidth there is still 100Mbps left for the others.

 

Take care

 

 

Nicola

Virgin Media Forum Team
0 Kudos
Reply
  • 8
  • 0
  • 1
CKK01
Tuning in
198 Views
Message 9 of 15
Flag for a moderator

Re: Slow speeds on VIVID 200 broadband

Hi Nicola

I tested your theory but to no avail, I was only able to get ~100mbps download on one device, and the other device was lagging behind at around 5-10mbps download.

0 Kudos
Reply
  • 10.22K
  • 369
  • 1.16K
Forum Team
Forum Team
175 Views
Message 10 of 15
Flag for a moderator

Re: Slow speeds on VIVID 200 broadband

Hello CKK01

I wonder why... area traffic is low and performance good, line and hub look okay. Were they both wired devices as perhaps it was a wireless issue.

Thank you

Nicola

Virgin Media Forum Team
0 Kudos
Reply