Menu
Reply
clearloon
  • 15
  • 0
  • 1
Tuning in
468 Views
Message 1 of 7
Flag for a moderator

Ranging response issues

I'm getting slow speeds (100mb rather than my package @ 300), with the following in the network log:

04/01/2021 22:22:43ErrorDHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
04/01/2021 02:59:48criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
03/01/2021 09:55:2Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
03/01/2021 07:45:0criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
02/01/2021 13:10:20Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
01/01/2021 10:22:42ErrorDHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
31/12/2020 21:23:45Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
29/12/2020 10:55:47criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
28/12/2020 22:22:41ErrorDHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
28/12/2020 17:13:31Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
28/12/2020 11:52:33criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
27/12/2020 22:34:16Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
26/12/2020 03:39:34criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
25/12/2020 10:22:40ErrorDHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
24/12/2020 15:31:13Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
21/12/2020 22:22:39ErrorDHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
19/12/2020 06:55:5criticalNo Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
18/12/2020 10:22:38ErrorDHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
18/12/2020 08:28:37Warning!RCS Partial Service;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;

 

Any ideas for a fix?

0 Kudos
Reply
Andrew-G
  • 8.17K
  • 1.36K
  • 3.69K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
449 Views
Message 2 of 7
Flag for a moderator

Re: Ranging response issues

Network log is pretty horrible - the odd T3 timeout isn't of itself a problem, but all those RCS Partial Service errors are, because they indicate that the hub is dropping one or more channels, which would manifest as disconnects and slow downs.  If you post the hub's data for both Downstream and Upstream then we can look for obvious noise or power problems.  A technician will be needed to fix this, but if you bear with the forum you can avoid the misery that is VM's telephone service. 

I'm a Very Insightful Person, I'm here to share knowledge, I don't work for Virgin Media. Learn more

Have I helped? Click Mark as Helpful Answer or use Kudos to say thanks

0 Kudos
Reply
clearloon
  • 15
  • 0
  • 1
Tuning in
443 Views
Message 3 of 7
Flag for a moderator

Re: Ranging response issues

Thanks for the swift response.

Downstream:

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) SNR (dB) Modulation Channel ID

12030000001.937256 qam9
22110000000.937256 qam10
32190000001.737256 qam11
42270000001.537256 qam12
52350000001.238256 qam13
62430000000.938256 qam14
72510000001.238256 qam15
82590000001.238256 qam16
92670000001.438256 qam17
102750000001.238256 qam18
112830000001.538256 qam19
122910000001.238256 qam20
132990000001.537256 qam21
143070000001.738256 qam22
153150000001.938256 qam23
163230000001.738256 qam24
173310000001.938256 qam25
183390000002.238256 qam26
193470000001.738256 qam27
203550000001.238256 qam28
213630000001.538256 qam29
223710000001.738256 qam30
233790000001.538256 qam31
24387000000138256 qam32

 

Channel Locked Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors

1Locked37.670
2Locked37.600
3Locked37.650
4Locked37.350
5Locked38.960
6Locked38.620
7Locked38.650
8Locked38.650
9Locked38.660
10Locked38.650
11Locked38.650
12Locked38.660
13Locked37.640
14Locked38.650
15Locked38.650
16Locked38.900
17Locked38.670
18Locked38.650
19Locked38.650
20Locked38.600
21Locked38.640
22Locked38.660
23Locked38.650
24Locked38.600

 

Upstream:

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID

15370000047512064 qam2
23940000046.8512064 qam4
36030000047.3512064 qam1
44620000047512064 qam3

 

Channel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts

1ATDMA0000
2ATDMA0000
3ATDMA0000
4ATDMA0000
0 Kudos
Reply
Andrew-G
  • 8.17K
  • 1.36K
  • 3.69K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
427 Views
Message 4 of 7
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: Ranging response issues

At the time of posting there was nothing obviously wrong with the hub's status data.  Power levels, SNR, modulation, error counts are all fine.

So the question is, how are you measuring speeds (including device type), as this is beginning to look like a wired connection that's only running at 90-100 Mbps, or a wireless connection that's similarly limited?

I'm a Very Insightful Person, I'm here to share knowledge, I don't work for Virgin Media. Learn more

Have I helped? Click Mark as Helpful Answer or use Kudos to say thanks

0 Kudos
Reply
clearloon
  • 15
  • 0
  • 1
Tuning in
420 Views
Message 5 of 7
Flag for a moderator

Re: Ranging response issues

Thanks again for the swift reply. Before my second response I rebooted the Hub, my Router (RT-AC68U), which may account for things. Initial tests (prompting first post) were done via eth connected to the cable, result from ookla. Inevitably, it's all settled down and speeds are back at close to max theoretical.

Thanks for your help, marking as solved.

0 Kudos
Reply
Ali421202
  • 1
  • 0
  • 0
Joining in
210 Views
Message 6 of 7
Flag for a moderator

Re: Ranging response issues

Hey I have a similar issue and error list and my power for downstream is all negative is there any fix I called and it's useless cause I can't predict the drops just today had 20 plus errors 

Tags (1)
0 Kudos
Reply
Laurie_C
  • 978
  • 29
  • 91
Forum Team (Retired)
Forum Team (Retired)
175 Views
Message 7 of 7
Flag for a moderator

Re: Ranging response issues

Hi Ali421202,

 

Thanks for getting in touch. I'd be more than happy to look into this for you.

 

I'm afraid that I can't locate your account using your Forum details. I'm just going to send you a Private Message so that I can confirm these details. Please look out for a purple envelope in the top right corner of your screen.

 

Kind regards,

Laurie

Laurie_C
Forum Team
0 Kudos
Reply