Menu
Reply
stucros
  • 4
  • 0
  • 0
Joining in
292 Views
Message 1 of 6
Flag for a moderator

Getting nowhere near expected download speed with M300 package

 

Upgraded to M300 last October and have thrice complained to Virgin about the download speed I am getting on this package with no resolution, which measured wired on the router is less than 100Mb and 40Mb wireless.

Can anyone from the Virgin Team help me as I need better speed.

0 Kudos
Reply
jbrennand
  • 23.83K
  • 2.53K
  • 4.32K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
267 Views
Message 2 of 6
Flag for a moderator

Re: Getting nowhere near expected download speed with M300 package

Has the upgrade actually been applied - if so it will show in the Hub's configuration data file - post up the data from that page. Also what upload speeds are you seeing ?

First thing to check then is....

A sub 100mbps connection on ethernet cable connection is often due to the use of a cable that is not capable of receiving more than 100. Is yours Cat5e or better? In any case change it to a new Cat6 one as older ones often fail and drop down to 100. Similarly look in the network settings of your device (what exactly is the device?) what the network connection speed is - is it set to 1GB or dropped to 100mbps? Change the setting to 1GB if at 100. Also are the NIC drivers up to date - try updating them.

Wifi at 40mbps may be down to similar limitations - are they capable of getting the faster speeds - usually that means being 5GHz compatible - are they? If so they may still be connecting on the slower 2.4 frequency and not the 5 GHz one - do you know which?

--------------------
John
--------------------

I do not work for VM. My services: HD TV on VIP (+ Sky Sports & Movies & BT sport), x3 V6 boxes (1 wired 2 WiFi,) SH2 in modem mode with Airport Extreme Router +2 Airport Express's. On VIVID200, Talk Anytime Phone, x2 Mobile SIM only iPhones.
0 Kudos
Reply
stucros
  • 4
  • 0
  • 0
Joining in
221 Views
Message 3 of 6
Flag for a moderator

Re: Getting nowhere near expected download speed with M300 package

Downstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) SNR (dB) Modulation Channel ID

1330750000440256 qam25
2202750000440256 qam9
3210750000440256 qam10
42187500003.938256 qam11
52267500003.940256 qam12
62347500003.740256 qam13
72427500003.740256 qam14
82507500003.540256 qam15
92587500003.738256 qam16
102667500003.740256 qam17
112747500003.940256 qam18
122827500003.740256 qam19
132907500003.740256 qam20
142987500003.540256 qam21
153067500003.540256 qam22
163147500003.540256 qam23
173227500003.740256 qam24
183707500003.740256 qam26
19378750000440256 qam27
203867500003.740256 qam28
213947500003.740256 qam29
224027500003.540256 qam30
234107500003.740256 qam31
244187500003.540256 qam32



Downstream bonded channels

Channel Locked Status RxMER (dB) Pre RS Errors Post RS Errors

1Locked40.922842
2Locked40.348073
3Locked40.339188
4Locked38.9317154
5Locked40.340855
6Locked40.937679
7Locked40.334554
8Locked40.3337110
9Locked38.932570
10Locked40.326480
11Locked40.328488
12Locked40.325974
13Locked40.325558
14Locked40.329169
15Locked40.324456
16Locked40.323761
17Locked40.320279
18Locked40.31930
19Locked40.32560
20Locked40.326210
21Locked40.33670
22Locked40.32800
23Locked40.32750
24Locked40.32460
0 Kudos
Reply
stucros
  • 4
  • 0
  • 0
Joining in
220 Views
Message 4 of 6
Flag for a moderator

Re: Getting nowhere near expected download speed with M300 package

Upstream bonded channels

Channel Frequency (Hz) Power (dBmV) Symbol Rate (ksps) Modulation Channel ID

13260000049512064 qam7
22580000049512064 qam8
33940000049512064 qam6
44620000049512064 qam5

 

General Configuration

Network access
Allowed
Maximum Number of CPEs
1
Baseline Privacy
Enabled
DOCSIS Mode
Docsis30
Config file
A,.iyewrkldJKDHSUBsgvca69



Primary Downstream Service Flow

SFID10198
Max Traffic Rate402500089
Max Traffic Burst42600
Min Traffic Rate0



Primary Upstream Service Flow

SFID10197
Max Traffic Rate38500089
Max Traffic Burst42600
Min Traffic Rate0
Max Concatenated Burst42600
Scheduling TypeBestEffort

 

Upstream bonded channels

Channel Channel Type T1 Timeouts T2 Timeouts T3 Timeouts T4 Timeouts

1ATDMA00180
2ATDMA00290
3ATDMA00350
4ATDMA00130
0 Kudos
Reply
jbrennand
  • 23.83K
  • 2.53K
  • 4.32K
Very Insightful Person
Very Insightful Person
211 Views
Message 5 of 6
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: Getting nowhere near expected download speed with M300 package

Yep you are on the 350 package. stats look ok, except - there are a lot of T3 timeouts showing which is not good - and the PostRS errors should ideally be 0 - so can you start from a blank sheet and do this.....
____________

Switch the Hub off and unplug it for a few minutes and then start up. When done, check back in the settings and ensure that the RS error counts have all reset to 0. Also the T3's should go to 0Then check every hour or two to see if they start reappearing - they shouldn't. If they do (particularly the postRS ones) you have a problem (noise) that only a Tech visit will sort.

Then post up the Network logs and in the meantime, if you haven’t already, set up a free and secure “Broadband Quality Monitor” to continually monitor the state of your connection and record any true network dropouts , latency issues, packet drops, etc - it will thus allow you to differentiate between those and simple wifi dropouts. It does it 24/7/365 and it keeps a visual record of any/all of your network disconnections, useful data to have to match to the Network logs (in your Hub settings) and also in discussions with VM - note it will take a few hours to start seeing a sensible picture - post up the “link” to the “share live graph” (as per instructions on the TB website) when it starts to develop.

https://www.thinkbroadband.com/broadband/monitoring/quality

--------------------
John
--------------------

I do not work for VM. My services: HD TV on VIP (+ Sky Sports & Movies & BT sport), x3 V6 boxes (1 wired 2 WiFi,) SH2 in modem mode with Airport Extreme Router +2 Airport Express's. On VIVID200, Talk Anytime Phone, x2 Mobile SIM only iPhones.
0 Kudos
Reply
John_GS
  • 9.18K
  • 494
  • 831
Forum Team
Forum Team
169 Views
Message 6 of 6
Flag for a moderator

Re: Getting nowhere near expected download speed with M300 package

Hi stucros

 

Thanks for posting and welcome to the community.

 

I can see my colleague replied to you on another thread asking to reboot and or reset the router as it's been up for more than 11 weeks. 

 

Can you also send me a PM with the address and account details as the one your forum account brings up is not on a speed of 350mb and the speedtests ran on this thread are exactly what you should be getting if it's the correct details.

 

Best,

John_GS
Forum Team

Need a helpful hand to show you how to make a payment? Check out our guide - "How to pay my Virgin Media bill"

0 Kudos
Reply