Ask a question
Reply
Crafty
endian675
Posts: 33
Registered: ‎14-10-2010

Why am I getting 4mbit on a 20mbit connection?

Anybody know? 

Please use plain text.
Crafty
endian675
Posts: 33
Registered: ‎14-10-2010

Re: Why am I getting 4mbit on a 20mbit connection?

Please use plain text.
Superuser
Sephiroth
Posts: 13,654
Registered: ‎01-09-2009

Re: Why am I getting 4mbit on a 20mbit connection?

Dunno.  Seeing your modem stats and event log might help together with a tracert to bbc.co.uk.  Can't guarantee we could fathom it out then - but that's normally where we start.

 

Also some more info about what you're seeing would help too.

 

Did this just happen or is there a time of day when this happens?

Is it download speed only you're concerned with here?

Can any of this be correlated with weather, particularly rain?

Seph - (My advice is at your risk)

Please use plain text.
Crafty
endian675
Posts: 33
Registered: ‎14-10-2010

Re: Why am I getting 4mbit on a 20mbit connection?

[ Edited ]

 

My previous thread had the relevant info I think.  I managed to catch the eye of a support fellow, but I couldn't keep him interested.

 

http://community.virginmedia.com/t5/Fibre-optic-broadband-cable/New-20mbit-installation-Was-getting-...

 

Tonight we're running at 1.5mbit...

 

edit: my mistake, currently 0.77mbit.  I think tomorrow is Plusnet day!

 

Please use plain text.
Superuser
apcyberax
Posts: 17,199
Registered: ‎03-05-2010

Re: Why am I getting 4mbit on a 20mbit connection?

Please use plain text.
Superuser
Sephiroth
Posts: 13,654
Registered: ‎01-09-2009

Re: Why am I getting 4mbit on a 20mbit connection?


endian675 wrote:

 

My previous thread had the relevant info I think.  I managed to catch the eye of a support fellow, but I couldn't keep him interested.

 

http://community.virginmedia.com/t5/Fibre-optic-broadband-cable/New-20mbit-installation-Was-getting-...

 

Tonight we're running at 1.5mbit...

 

edit: my mistake, currently 0.77mbit.  I think tomorrow is Plusnet day!

 


I'm trying to help you in this thread and your latest stats, event log, tracert and the answers to my questions would be nice.

 

You've gone to the bother of writing this thread, I certainly don't want to have to switch between threads.  I hope I'm coming across as reasonable and trying to help.

Seph - (My advice is at your risk)

Please use plain text.
Crafty
endian675
Posts: 33
Registered: ‎14-10-2010

Re: Why am I getting 4mbit on a 20mbit connection?

[ Edited ]

Sure, no worries:

 

Startup Procedure
Procedure     Status     Comment
Acquire Downstream Channel     299000000 Hz     Locked
Connectivity State     OK     Operational
Boot State     OK     Operational
Configuration File     OK     
Security     Enabled     BPI+
Downstream Channel
Lock Status     Locked     Modulation     QAM256
Channel ID     208     Symbol Rate     5360537
Downstream Frequency     299000000 Hz     Downstream Power     -2.0 dBmV
SNR     37.0 dBmV           
Upstream Channel
Lock Status     Locked     Modulation     QAM16
Channel ID     1     Symbol Rate     5120 Ksym/sec
Upstream Frequency     45800000 Hz     Upstream Power     49.7 dBmV
Primary Downstream Service Flow
Downstream(0)
SFID     3174
Max Traffic Rate     20480000 bps
Max Traffic Burst     3044 bytes
Mix Traffic Rate     0 bps
Primary Upstream Service Flow
Upstream(0)
SFID     3173
Max Traffic Rate     768000 bps
Max Traffic Burst     3044 bytes
Mix Traffic Rate     0 bps
Max Concatenated Burst     1522 bytes
Scheduling Type     Best Effort
Current System Time:Mon Nov 01 23:01:37 2010

 

Traceroute

 

Tracing route to newswww.bbc.net.uk [212.58.244.59]
over a maximum of 30 hops:

  1     9 ms    29 ms   199 ms  10.27.140.1
  2    11 ms   142 ms    10 ms  80.1.201.121
  3    75 ms    18 ms   361 ms  212.43.163.141
  4    61 ms    42 ms    18 ms  213.105.172.13
  5    59 ms    28 ms    44 ms  213.105.159.34
  6    37 ms    21 ms    45 ms  62.253.184.2
  7    47 ms    32 ms    58 ms  212.58.239.237
  8  1097 ms    53 ms   865 ms  212.58.238.129
  9    16 ms    21 ms   274 ms  212.58.239.58
 10    35 ms    40 ms    22 ms  212.58.251.44
 11    34 ms   746 ms    89 ms  212.58.244.59

Trace complete.

 

EventLog

 

 Mon Nov 01 22:59:56 2010   Warning (5)  Admin login authentication fails 
 Mon Nov 01 22:59:52 2010   Warning (5)  Admin login authentication fails 
 Sun Oct 31 11:53:31 2010   Error (4)  DHCP RENEW sent - Invalid DHCP option 
 Sun Oct 17 21:07:34 2010   Critical (3)  Started Unicast Maintenance Ranging - No Response received - ... 
 Sun Oct 17 11:53:31 2010   Error (4)  DHCP RENEW sent - Invalid DHCP option 
 Fri Oct 15 20:08:39 2010   Warning (5)  Admin login authentication fails 
 Fri Oct 15 00:40:53 2010   Critical (3)  DHCP FAILED - Requested Info not supported. 
 Fri Oct 15 00:40:52 2010   Critical (3)  DHCP FAILED - Request sent, No response 
 Fri Oct 15 00:40:17 2010   Critical (3)  DHCP FAILED - Discover sent, no offer received 
 Fri Oct 15 00:39:50 2010   Critical (3)  Received Response to Broadcast Maintenance Request, But no Un... 
 Time Not Established  Critical (3)  DHCP FAILED - Requested Info not supported. 
 Sat Oct 09 11:47:17 2010   Critical (3) 

 Resetting the cable modem due to docsDevResetNow 

 

Questions:

 

> Did this just happen or is there a time of day when this happens?

 

The speed does fluctuate, generally between 4mbit and 7mbit.  The worst I've seen was this evening with 1.5mbit/0.77mbit on a couple of tests.

 

>Is it download speed only you're concerned with here?

 

As in, am I seeing issues on the upstream?  No, the upstream seems relatively stable at 0.6mbit or so.

 

> Can any of this be correlated with weather, particularly rain?

 

Nope, I don't think so.  I've also seen similarly low speeds at 1a.m., so it's not purely a traffic issue.

 

Thanks for your help.

Please use plain text.
Crafty
endian675
Posts: 33
Registered: ‎14-10-2010

Re: Why am I getting 4mbit on a 20mbit connection?

Nobody has any idea?

Please use plain text.
Super-Solver
Lee_G
Posts: 5,521
Registered: ‎16-03-2010

Re: Why am I getting 4mbit on a 20mbit connection?

Hi endian675

 

We need to take a look at your connection to investigate this but as the last time you accessed these forums was not from your home connection we are unable to locate your account. Therefore I have sent you a PM, can you please reply with the information requested and we will look into this for you.

Regards,

Lee Grant

Help & Support Forum Team


If someone's helped you out say thanks by clicking on the Kudos Star. If someone's solved your problem, why not mark their message as an Accepted Solution? You can also help other users find useful posts by Tagging them with keywords.

If you are new to the forum, please remember to search the forum before posting your question.

Please can we ask you not to PM the Forum team unless requested to do so by us
Please use plain text.
Crafty
endian675
Posts: 33
Registered: ‎14-10-2010

Re: Why am I getting 4mbit on a 20mbit connection?

Thanks, I've replied via PM

Please use plain text.