Menu
Reply
  • 6
  • 0
  • 0
Geobot
Tuning in
12,214 Views
Message 1 of 24
Flag for a moderator

Speed is fine but I get Ridiculously High Ping.

So for the last few days my ping while playing online games has been stupidly high and is constantly changing. The speed is fine being around 20-30mb/s. However, the ping goes from ~20ms for 5 minutes to over 400ms and even to over 800ms for about an hour and they may swithc back to a normal 20ms again for about 20 minutes. There's no network intensive programs open on either mine or my housemates computer so that's not the issue. We had a technician come to our house a couple of weeks ago to switch the superhub out (unrelated issue) so I also doubt it's that. I'm also on a wired connection so that's not an issue.

 

I've done a traceroute to bbc.co.uk. Results below. If anything else is needed then please tell me. Please investigative this, it's incredibly annoying.

 

Microsoft Windows [Version 6.3.9600]
(c) 2013 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\George>tracert bbc.co.uk

Tracing route to bbc.co.uk [212.58.246.104]
over a maximum of 30 hops:

1 903 ms * 674 ms 10.41.40.1
2 676 ms 549 ms 807 ms hudd-core-2b-ae6-708.network.virginmedia.net [80
.7.154.189]
3 917 ms 979 ms 855 ms leed-bb-1b-ae13-0.network.virginmedia.net [62.25
3.175.158]
4 894 ms 773 ms * leed-bb-2a-ae2-0.network.virginmedia.net [62.254
.42.121]
5 734 ms 563 ms 709 ms nrth-bb-2a-ae1-0.network.virginmedia.net [62.254
.42.54]
6 654 ms 540 ms 698 ms nrth-bb-1b-ae0-0.network.virginmedia.net [62.254
.42.130]
7 666 ms 429 ms 359 ms tele-ic-4-ae0-0.network.virginmedia.net [62.253.
174.18]
8 308 ms 383 ms 402 ms pos6-1.rt0.thdo.bbc.co.uk [212.58.239.237]
9 * * * Request timed out.
10 604 ms 534 ms 467 ms ae0.er01.cwwtf.bbc.co.uk [132.185.254.93]
11 667 ms 858 ms 768 ms 132.185.255.165
12 874 ms 914 ms 971 ms fmt-vip133.cwwtf.bbc.co.uk [212.58.246.104]

Trace complete.

C:\Users\George>

0 Kudos
Reply
  • 8.99K
  • 756
  • 1.87K
Superuser
Superuser
12,202 Views
Message 2 of 24
Flag for a moderator

Re: Speed is fine but I get Ridiculously High Ping.

Posting the hub's power levels and network logs may help. Looks like the problem is occurring on first hop to the CMTS.

Navigate to the hub's GUI using http://192.168.100.1
Don't log in, click the Router Status button in the top right of the screen.
Copy \ Paste the Downstream, Upstream, and Network Logs.

Don't worry about the formatting.

  • 6
  • 0
  • 0
Geobot
Tuning in
12,193 Views
Message 3 of 24
Flag for a moderator

Re: Speed is fine but I get Ridiculously High Ping.

Thanks for the reply:

 

Downstream:

 

Downstream   DS-1 DS-2 DS-3 DS-4 DS-5 DS-6 DS-7 DS-8 Frequency (Hz) 267000000 Hz 275000000 Hz 283000000 Hz 291000000 Hz 299000000 Hz 307000000 Hz 315000000 Hz 323000000 Hz Lock Status(QAM Lock/FEC Sync/MPEG Lock) Locked Locked Locked Locked Locked Locked Locked Locked Channel ID 57 58 59 60 61 62 63 64 Modulation QAM256 QAM256 QAM256 QAM256 QAM256 QAM256 QAM256 QAM256 Symbol Rate (Msym/sec) 6.952000 6.952000 6.952000 6.952000 6.952000 6.952000 6.952000 6.952000 Interleave Depth I=12
J=17 I=12
J=17 I=12
J=17 I=12
J=17 I=12
J=17 I=12
J=17 I=12
J=17 I=12
J=17 Power Level (dBmV) -1.5 dBmV -1.7 dBmV -2.1 dBmV -2.5 dBmV -1.1 dBmV -1.1 dBmV -1.4 dBmV -1.8 dBmV RxMER (dB) 43.1 dB 43.2 dB 43.1 dB 42.5 dB 43.0 dB 43.2 dB 43.1 dB 42.5 dB

 

Upstream:

 

Upstream   US-1 US-2 US-3 US-4 Channel Type 2.0 2.0 N/A N/A Channel ID 6 4 N/A N/A Frequency (Hz) 32600000 Hz 46200000 Hz N/A N/A Ranging Status Success Success N/A N/A Modulation QAM16 QAM16 N/A N/A Symbol Rate (Sym/sec) 5120000 5120000 N/A N/A Mini-Slot Size 128 128 N/A N/A Power Level (dBmV) 39.3 dBmV 40.0 dBmV N/A N/A T1 Timeouts 0 0 N/A N/A T2 Timeouts 0 0 N/A N/A T3 Timeouts 0 0 N/A N/A T4 Timeouts 1 1 N/A N/A

Network logs:

 

Network Log First Time Last Time Priority Error Number Description  24/04/2014 11:41:10   24/04/2014 11:41:10   Critical (3)   82000400   Received Response to Broadcast Maintenance Request, But no Unicast Maintenance opportunities received - T4 time out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0; 

 

I've been on the internet all day and while the speed is fine and browsing is good the ping has been at 300-900ms all day and is therefore useless for gaming. On my day off aswell and with such bad weather it's incredibly annoying!

0 Kudos
Reply
  • 6
  • 0
  • 0
Geobot
Tuning in
12,169 Views
Message 4 of 24
Flag for a moderator

Re: Speed is fine but I get Ridiculously High Ping.

Just bringing up this post again as the issue still persists. I currently have around an 800ms ping which is just stupidly high and has been the same for days now.

 

Even when everyones computers are switched off i still get 800+ ping on the wifi on my phone.

 

Here's some more info (ping and pathping bbc.co.uk)

 

Microsoft Windows [Version 6.3.9600]
(c) 2013 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\George>ping bbc.co.uk

Pinging bbc.co.uk [212.58.246.103] with 32 bytes of data:
Reply from 212.58.246.103: bytes=32 time=715ms TTL=53
Reply from 212.58.246.103: bytes=32 time=641ms TTL=53
Reply from 212.58.246.103: bytes=32 time=968ms TTL=53
Reply from 212.58.246.103: bytes=32 time=1016ms TTL=53

Ping statistics for 212.58.246.103:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 641ms, Maximum = 1016ms, Average = 835ms

 

 

C:\Users\George>pathping bbc.co.uk

Tracing route to bbc.co.uk [212.58.246.103]
over a maximum of 30 hops:
0 George [192.168.0.12]
1 10.41.40.1
2 hudd-core-2b-ae6-709.network.virginmedia.net [80.7.154.209]
3 leed-bb-1b-ae13-0.network.virginmedia.net [62.253.175.158]
4 leed-bb-2a-ae2-0.network.virginmedia.net [62.254.42.121]
5 nrth-bb-2a-ae1-0.network.virginmedia.net [62.254.42.54]
6 nrth-bb-1b-ae0-0.network.virginmedia.net [62.254.42.130]
7 tele-ic-4-ae0-0.network.virginmedia.net [62.253.174.18]
8 pos6-1.rt0.thdo.bbc.co.uk [212.58.239.237]
9 * * *
Computing statistics for 200 seconds...
Source to Here This Node/Link
Hop RTT Lost/Sent = Pct Lost/Sent = Pct Address
0 George [192.168.0.12]
0/ 100 = 0% |
1 --- 100/ 100 =100% 100/ 100 =100% 10.41.40.1
0/ 100 = 0% |
2 305ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% hudd-core-2b-ae6-709.network.virgi
nmedia.net [80.7.154.209]
0/ 100 = 0% |
3 293ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% leed-bb-1b-ae13-0.network.virginme
dia.net [62.253.175.158]
0/ 100 = 0% |
4 304ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% leed-bb-2a-ae2-0.network.virginmed
ia.net [62.254.42.121]
0/ 100 = 0% |
5 306ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% nrth-bb-2a-ae1-0.network.virginmed
ia.net [62.254.42.54]
0/ 100 = 0% |
6 306ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% nrth-bb-1b-ae0-0.network.virginmed
ia.net [62.254.42.130]
0/ 100 = 0% |
7 302ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% tele-ic-4-ae0-0.network.virginmedi
a.net [62.253.174.18]
0/ 100 = 0% |
8 289ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% pos6-1.rt0.thdo.bbc.co.uk [212.58.
239.237]

Trace complete.

C:\Users\George>

0 Kudos
Reply
  • 8.99K
  • 756
  • 1.87K
Superuser
Superuser
12,156 Views
Message 5 of 24
Flag for a moderator

Re: Speed is fine but I get Ridiculously High Ping.

Apart from a single T4 error the stats look good.

 

Please do not test ping wirelessly as wireless has it's own issues which can severely affect pings.

I would try another coax cable to connect the PC to the hub and test with the PC in safe mode with networking.

 

It may be worth starting a Broadband Quality monitor here

 

0 Kudos
Reply
  • 6
  • 0
  • 0
Geobot
Tuning in
12,146 Views
Message 6 of 24
Flag for a moderator

Re: Speed is fine but I get Ridiculously High Ping.

Thanks again for the reply. I've started the broadband quality monitor and will post results later if it doesn't improve.

0 Kudos
Reply
  • 7.2K
  • 173
  • 420
Forum Team
Forum Team
12,119 Views
Message 7 of 24
Flag for a moderator

Re: Speed is fine but I get Ridiculously High Ping.

Hi Geobot, 

 

Thanks for getting in touch. Looking at your connection everything seems to be fine from this side. 

 

Do you find this is happening more with a wired or a wireless connection?

 

Keep us posted. 

 

Emma


New around here? To find out more about the Community check out our Getting Started guide


0 Kudos
Reply
  • 6
  • 0
  • 0
Geobot
Tuning in
12,063 Views
Message 8 of 24
Flag for a moderator

Re: Speed is fine but I get Ridiculously High Ping.

Thanks for the reply but it's sorted itself out now.

 

Don't know what was happening as i havn't changed anything on my end. The ping was 800+ for three days and now its back down to 20ms...

0 Kudos
Reply
  • 7.2K
  • 173
  • 420
Forum Team
Forum Team
12,038 Views
Message 9 of 24
Flag for a moderator

Re: Speed is fine but I get Ridiculously High Ping.

Hi Geobot, 

 

Thank you for getting back to me. I'm glad to see that it has sorted itself out. How odd for that to have happened though. 

 

If you need us in future let us know and we'll always be more than happy to help you out. 

 

All the best

 

Emma


New around here? To find out more about the Community check out our Getting Started guide


0 Kudos
Reply
  • 2
  • 0
  • 0
tomanizer
Joining in
11,584 Views
Message 10 of 24
Flag for a moderator

Re: Speed is fine but I get Ridiculously High Ping.

I am having the same problem with high pings.

For a few days pings are really high and then normal again.

Speed seems to be fine.

0 Kudos
Reply