Menu
Reply
  • 10
  • 0
  • 1
Ealingresident
Tuning in
459 Views
Message 1 of 24
Flag for a moderator

Slow, slow, slow

Apallingly slow speed for weeks now. We line in Northfields, Ealing. Just now, 0.51pbms. Rang 2 nights ago and was assured that speed would be monitored and I would be called back. Did not happen. Such a shame - we left TalkTalk full of high hopes but are now very disappointed and feel we are being cheated.
0 Kudos
Reply

Helpful Answers
  • 9
  • 1
  • 2
arns44
Tuning in
623 Views
Message 10 of 24
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: Slow, slow, slow

I've had the same problem in Northfields (Area 21) since the summer.

Broadband works fine in the mornings, but once it gets to "peak" time at night - especially Sunday nights - speed drops to 1-2MBs.

I've been having my bill discounted for the past few months and have been told a fix was occurring at the start of November, but no sign of any improvement so far.

I'm now actively comparing fibre deals from other providers to try and get a working solution into the house. 


All Replies
  • 2.96K
  • 378
  • 939
Superuser
Superuser
456 Views
Message 2 of 24
Flag for a moderator

Re: Slow, slow, slow

Are you using a wired Ethernet connection to the VM hub or a wireless connection? Wireless is easily disrupted by a number of external factors, so a wired test is the best way to get a true picture of what speed your line is able to achieve. It also helps to pinpoint if the issue is with the wireless or your line.

Are you seeing slow speeds all day or only at peak times (typically 4pm-11pm weekdays and weekends)? Some areas are suffering with over utilisation, which results in very slow speeds at peak times but full speed at off peak times.

If you go to http://192.168.100.1/ to get the VM hub GUI. Don't login but instead click on Router Status which is either a button in the top right of the screen or a text link at the bottom of the screen depending on which hub you have. Click on the Downstream, Upstream and Network Log sections and copy & paste the figures from those screens and post them here, don't worry about the formatting or you can post screen shots if that is easier.

The community can have a look for you and see if anything in the figures looks wrong and advise accordingly. Or you can wait for the VM staff to pick up this thread (can take up to 2 weeks) and run checks on your line.

______________________
Scott

Disclaimer - I don't work for Virgin Media. I'm just another VM user trying to help out so my answers may be wrong Smiley Happy If my answer solves your problem please mark it as helpful as it may help others
My setup: Vivid 200 Optical fibre with Superhub 2 in modem mode connected to a Netgear R7000 router. Telewest/VM user since 2001.  

  • 10
  • 0
  • 1
Ealingresident
Tuning in
419 Views
Message 3 of 24
Flag for a moderator

Re: Slow, slow, slow

Thanks for your help.
0 Kudos
Reply
  • 10
  • 0
  • 1
Ealingresident
Tuning in
415 Views
Message 4 of 24
Flag for a moderator

Re: Slow, slow, slow

We have a Hub 3.0. We have tv and xbox connected with Ethernet and the devices are wireless. Seems particularly slow in the evenings. Download speed is 2.1Mbps now (22.45) but is often below 1. Very grateful indeed for your help. Andrew

Cable Modem Status
Item Status Comments
Acquired Downstream Channel(Hz)
298750000
Locked
Ranged Upstream Channel(Hz)
53700000
Locked
Provisioning State
Online

Downstream bonded channels
Channel Frequency(Hz) Power
(dBmV) SNR
(dB) Modulation Channel ID
1 298750000 7 40.9 256 qam 41
2 322750000 7.3 40.3 256 qam 44
3 314750000 7.4 40.9 256 qam 43
4 306750000 6.9 40.3 256 qam 42
5 290750000 6.5 40.3 256 qam 40
6 282750000 6.5 40.9 256 qam 39
7 274750000 6.6 40.9 256 qam 38
8 266750000 7 40.9 256 qam 37

Upstream bonded channels
Channel ID Frequency(Hz) Modulation Power
(dBmV) Mode Channel Bandwidth(Hz) Symbol Rate (ksps)
5 53700000 ATDMA 45.3 64 qam 6400000 5120
4 25800000 ATDMA 42.3 32 qam 6400000 5120

Operational Configuration
General Configuration Value
Network Access
Disabled
Max number of CPEs
1
Baseline Privacy
Enabled
Docsis mode
Docsis30
Configuration file
wrkldJKDHSUBsgvca698
Primary Downstream Service Flow
SFID 26439
Max Traffic Rate 57600000
Primary Upstream Service Flow
SFID 26438
Max Traffic Rate 3250000



Date And Time Error Number Event Description
2016-10-09 03:24:05.00 82000200 No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
1970-01-01 00:01:42.00 82000700 Unicast Ranging Received Abort Response - initializing MAC;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
1970-01-01 00:02:41.00 84020200 Lost MDD Timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
1970-01-01 00:02:41.00 84020300 MDD message timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
2016-10-11 23:04:34.00 82000200 No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
1970-01-01 00:01:38.00 82000700 Unicast Ranging Received Abort Response - initializing MAC;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
2016-10-12 22:12:43.00 84010500 Receive channel center frequency not within allowed range of center frequencies for Receive Module;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
2016-10-12 22:12:43.00 73025103 Registration RSP rejected unspecified reason;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
2016-10-12 22:12:43.00 73027100 T6 Timeout and retries exceeded;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
2016-10-12 22:12:43.00 73000200 REG RSP not received;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
2016-10-12 22:13:13.00 82000700 Unicast Ranging Received Abort Response - initializing MAC;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
2016-10-12 22:13:54.00 84010500 Receive channel center frequency not within allowed range of center frequencies for Receive Module;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
2016-10-12 22:13:54.00 73025103 Registration RSP rejected unspecified reason;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
2016-10-12 22:13:54.00 73027100 T6 Timeout and retries exceeded;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
2016-10-12 22:13:54.00 73000200 REG RSP not received;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
2016-10-12 22:14:26.00 82000700 Unicast Ranging Received Abort Response - initializing MAC;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
1970-01-01 00:01:33.00 84020200 Lost MDD Timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
1970-01-01 00:01:33.00 84020300 MDD message timeout;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
1970-01-01 00:01:47.00 82000200 No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
2016-10-17 17:46:46.00 68010100 DHCP RENEW sent - No response for IPv4;CM-MAC=**:**:**:**:**:**;CMTS-MAC=**:**:**:**:**:**;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;


0 Kudos
Reply
  • 2.96K
  • 378
  • 939
Superuser
Superuser
404 Views
Message 5 of 24
Flag for a moderator

Re: Slow, slow, slow

Hi Andrew

Power levels look OK.  Some unusual errors in the log but most seem to be from last Wednesday, so don't seem to be happening every day.

A speed test at 22:45 is peak time so it could be a peak time utilisation issue, a slow speed test in the morning would rule out a peak time only issue.

Probably best to wait for the forum staff to get to this thread and see if they can spot anything with their checks or confirm if your segment of the network is suffering with high utilisation.

______________________
Scott

Disclaimer - I don't work for Virgin Media. I'm just another VM user trying to help out so my answers may be wrong Smiley Happy If my answer solves your problem please mark it as helpful as it may help others
My setup: Vivid 200 Optical fibre with Superhub 2 in modem mode connected to a Netgear R7000 router. Telewest/VM user since 2001.  

0 Kudos
Reply
  • 10K
  • 294
  • 625
Forum Team
Forum Team
364 Views
Message 6 of 24
Flag for a moderator

Re: Slow, slow, slow

Hey there Ealingresident,

 

Thanks for posting and a big welcome to the community Smiley Very Happy

 

Really sorry to hear that you're getting slow speeds at the moment.

 

Scott is correct in his suggestion of an area fault. We're currently in the process of resolving fault: F003928591 which is due for review on the 9/11. While this is on-going your peak time speeds maybe reduced.

 

If you post back to us on or after the 9/11, we will be able to provide an update.

 

Thanks for your patience,

Take care.

Heather_J

Tech fan? Have you read our Digital life blog yet? Check it out


0 Kudos
Reply
  • 10
  • 0
  • 1
Ealingresident
Tuning in
358 Views
Message 7 of 24
Flag for a moderator

Re: Slow, slow, slow

Thanks for the update. Didn't know this was an ongoing issue. Where should I have looked to find out about it? Thanks
0 Kudos
Reply
  • 2.96K
  • 378
  • 939
Superuser
Superuser
349 Views
Message 8 of 24
Flag for a moderator

Re: Slow, slow, slow


Ealingresident wrote:
Thanks for the update. Didn't know this was an ongoing issue. Where should I have looked to find out about it? Thanks

VM don't list peak time utilisation issues on a publicly available site. The only way to find out about them is to post on here (as you have done) and staff can look up your area on their system.

Note that the date given is just a review date and based on other utilisation faults it is very likely that the fault will continue beyond that date and a new review date will be given out. If you search for the fault ref on the forum you will see that this "fault" has been ongoing since at least January. You are entitled to compensation for the lack of service, I'm a bit surprised Heather didn't mention that.

______________________
Scott

Disclaimer - I don't work for Virgin Media. I'm just another VM user trying to help out so my answers may be wrong Smiley Happy If my answer solves your problem please mark it as helpful as it may help others
My setup: Vivid 200 Optical fibre with Superhub 2 in modem mode connected to a Netgear R7000 router. Telewest/VM user since 2001.  

0 Kudos
Reply
  • 10
  • 0
  • 1
Ealingresident
Tuning in
341 Views
Message 9 of 24
Flag for a moderator

Re: Slow, slow, slow

Thank you
0 Kudos
Reply
  • 9
  • 1
  • 2
arns44
Tuning in
624 Views
Message 10 of 24
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: Slow, slow, slow

I've had the same problem in Northfields (Area 21) since the summer.

Broadband works fine in the mornings, but once it gets to "peak" time at night - especially Sunday nights - speed drops to 1-2MBs.

I've been having my bill discounted for the past few months and have been told a fix was occurring at the start of November, but no sign of any improvement so far.

I'm now actively comparing fibre deals from other providers to try and get a working solution into the house.