Menu
Reply
Highlighted
  • 9
  • 1
  • 0
jsproule899
Tuning in
216 Views
Message 1 of 14
Flag for a moderator

200 mbps over wifi only 100mbps on gigabit ethernet

hello, 

has anyone found the cause of this issue as I am currently experiencing it? on my desktop i have gigabit LAN port, cat 6 cable only getting max 110 Mbps, on the laptop with 866mpbs ac adapter getting 220 Mbps?

I was getting 160 Mbps previously through the same LAN port and same cables.

I have tried adding a dedicated PCIe Gigabit LAN port and 3 different cat 6 cables to no avail.

virgin media engineer called out and had no solution other than replacing router which did not fix the problem... the reason I pay for the 200mbps connection is for my computer not for any other device.

0 Kudos
Reply

Helpful Answers
  • 9
  • 1
  • 0
jsproule899
Tuning in
177 Views
Message 13 of 14
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: 200 mbps over wifi only 100mbps on gigabit ethernet

..in hub3 connected devices it is showing a 1000Mbps connection

the network adapter is set to auto-negotiate

CPU usage is around 12% and nothing else is taking up bandwidth

I just ordered a USB 3.0-gigabit ethernet adapter for the laptop on amazon prime to test whether or not it is the computer limiting the connection

EDIT: Problem Solved, looks like it was 'System Mechanic' its auto-optimization of network settings must have been limiting it as you said... I would have thought of this soon but since it's been installed on my computer( as well as the laptop) for over a year now without affecting the speed ( was getting 160Mbps on 150Mbps package) I didn't suspect it.

hope this helps anyone else having this issue... thanks again for all the sugestions

0 Kudos
Reply

All Replies
  • 10.02K
  • 332
  • 877
legacy1
Hero
210 Views
Message 2 of 14
Flag for a moderator

Re: 200 mbps over wifi only 100mbps on gigabit ethernet

Well its just odd you get max by wireless and not by wire and tried different cat 6 cables and added a dedicated PCIe Gigabit NIC.

So you have a PC and a laptop? Does your laptop have a 1Gb NIC to test.

maybe try a driver update

 

 

0 Kudos
Reply
  • 9
  • 1
  • 0
jsproule899
Tuning in
205 Views
Message 3 of 14
Flag for a moderator

Re: 200 mbps over wifi only 100mbps on gigabit ethernet

no, unfortunately, the laptop doesn't have a LAN port... might have to borrow a pc if I don't get a resolution

0 Kudos
Reply
  • 10.02K
  • 332
  • 877
legacy1
Hero
185 Views
Message 4 of 14
Flag for a moderator

Re: 200 mbps over wifi only 100mbps on gigabit ethernet

are you trying your speed with this app?
http://www.speedtest.net/apps/desktop

 

 

0 Kudos
Reply
  • 9
  • 1
  • 0
jsproule899
Tuning in
170 Views
Message 5 of 14
Flag for a moderator

Re: 200 mbps over wifi only 100mbps on gigabit ethernet

yes I've been using speedtest.net

0 Kudos
Reply
  • 57
  • 3
  • 16
ToffeeSurprise
Dialled in
164 Views
Message 6 of 14
Flag for a moderator

Re: 200 mbps over wifi only 100mbps on gigabit ethernet

Can you confirm the speed your network adapter is set / negotiating to?

In Windows this is found under Control Panel --> Network and Internet --> Network Connections. Alternatively search for network connections in the start menu.

Once you've found your adapter, double click on it. Speed should be 1.0Gbps.
  • 9
  • 1
  • 0
jsproule899
Tuning in
156 Views
Message 7 of 14
Flag for a moderator

Re: 200 mbps over wifi only 100mbps on gigabit ethernet

Capture.PNG

0 Kudos
Reply
  • 57
  • 3
  • 16
ToffeeSurprise
Dialled in
147 Views
Message 8 of 14
Flag for a moderator

Re: 200 mbps over wifi only 100mbps on gigabit ethernet

Not seeing an image of anything other than a triangle, if that's supposed to be a screenshot.

0 Kudos
Reply
  • 9
  • 1
  • 0
jsproule899
Tuning in
143 Views
Message 9 of 14
Flag for a moderator

Re: 200 mbps over wifi only 100mbps on gigabit ethernet

sorry yeah, it definitely is working at 1gbps

0 Kudos
Reply
  • 3.02K
  • 91
  • 321
VMCopperUser
Problem sorter
130 Views
Message 10 of 14
Flag for a moderator

Re: 200 mbps over wifi only 100mbps on gigabit ethernet

What Router are you using?  On the wired (Gigabit) device what OS are you using?

Is the device that connects at gigabit the ONLY device connected via wired ports?

Can you also confirm the device is connected directly (No Switches!).

If any other devices are connected then disconnect them, restart the router, test again.  

Did you try one of the other ports on the router?

Some AV/Firewall Software can also cause issues such as slower than normal throughput.

----
I do not work for VM, but I would. It is just a Job.

I would also make websites for them, because the job never seems to require the website to work.

Read or Not ....
0 Kudos
Reply