Menu
Reply
  • 56
  • 0
  • 1
Tizzmanizz
On our wavelength
165 Views
Message 1 of 3
Flag for a moderator

Very low connection!

I've had the vivid 100 for 3 weeks as all has been fine up until now. I'm getting about 2mb download and less than 1mb upload which is way below the average even at peak times. Who do I talk to for assistance?
0 Kudos
Reply

Helpful Answers
  • 2.96K
  • 378
  • 939
Superuser
Superuser
310 Views
Message 2 of 3
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: Very low connection!

Are you using a wired Ethernet connection to the VM hub or a wireless connection? Wireless is easily disrupted by a number of external factors, so a wired test is the best way to get a true picture of what speed your line is able to achieve. It also helps to pinpoint if the issue is with the wireless or your line.

Are you seeing these slow speeds only at peak times (typically 4pm-11pm weekdays and weekends)? Some areas are suffering with over utilisation, which results in very slow speeds at peak times but full speed at off peak times.

If wired off peak speeds are slow then some hub stats might help.  Go to http://192.168.0.1/ (or http://192.168.100.1/ if you are in modem mode) to get the VM hub GUI. Don't login but instead click on Router Status which is either a button in the top right of the screen or a text link at the bottom of the screen depending on which hub you have. Click on the Downstream, Upstream and Network Log sections and copy & paste the figures from those screens and post them here, don't worry about the formatting or you can post screenshots if that is easier. Be careful to edit out or obscure any reference to your WAN IP or MAC address in the log to protect your privacy.

The community can have a look for you and see if anything in the figures looks wrong and advise accordingly. Or you can wait for the VM staff to pick up this thread (can take up to a week) and run checks on your line.

______________________
Scott

Disclaimer - I don't work for Virgin Media. I'm just another VM user trying to help out so my answers may be wrong Smiley Happy If my answer solves your problem please mark it as helpful as it may help others
My setup: Vivid 200 Optical fibre with Superhub 2 in modem mode connected to a Netgear R7000 router. Telewest/VM user since 2001.

0 Kudos
Reply

All Replies
  • 2.96K
  • 378
  • 939
Superuser
Superuser
311 Views
Message 2 of 3
Flag for a moderator
Helpful Answer

Re: Very low connection!

Are you using a wired Ethernet connection to the VM hub or a wireless connection? Wireless is easily disrupted by a number of external factors, so a wired test is the best way to get a true picture of what speed your line is able to achieve. It also helps to pinpoint if the issue is with the wireless or your line.

Are you seeing these slow speeds only at peak times (typically 4pm-11pm weekdays and weekends)? Some areas are suffering with over utilisation, which results in very slow speeds at peak times but full speed at off peak times.

If wired off peak speeds are slow then some hub stats might help.  Go to http://192.168.0.1/ (or http://192.168.100.1/ if you are in modem mode) to get the VM hub GUI. Don't login but instead click on Router Status which is either a button in the top right of the screen or a text link at the bottom of the screen depending on which hub you have. Click on the Downstream, Upstream and Network Log sections and copy & paste the figures from those screens and post them here, don't worry about the formatting or you can post screenshots if that is easier. Be careful to edit out or obscure any reference to your WAN IP or MAC address in the log to protect your privacy.

The community can have a look for you and see if anything in the figures looks wrong and advise accordingly. Or you can wait for the VM staff to pick up this thread (can take up to a week) and run checks on your line.

______________________
Scott

Disclaimer - I don't work for Virgin Media. I'm just another VM user trying to help out so my answers may be wrong Smiley Happy If my answer solves your problem please mark it as helpful as it may help others
My setup: Vivid 200 Optical fibre with Superhub 2 in modem mode connected to a Netgear R7000 router. Telewest/VM user since 2001.

0 Kudos
Reply
  • 7.33K
  • 307
  • 520
Forum Team
Forum Team
37 Views
Message 3 of 3
Flag for a moderator

Re: Very low connection!

Hi Tizzmanizz,

 

Welcome to the Community!

 

Really sorry to hear you're experiencing issues with your connection.

 

I've run a diagnostic on your equipment and everything is looking great the moment. All of your levels are within spec and there are no network faults in your area.

 

Can you pop the Hub into Modem Mode and run a wired speed test? I'd like to see if there are any external factors affecting the connection.

 

Speak soon Smiley Very Happy

 

Josh


Tech fan? Have you read our Digital life blog yet? Check it out


0 Kudos
Reply