Menu
Reply
  • 8
  • 0
  • 0
DuncanGa
Joining in
183 Views
Message 1 of 15
Flag for a moderator

Terrible Wifi Speed with both SH3 and ATC 200Mbps Connection on LAN Cable

Good evening experts...

This afternoon I had both my v6 Box and SH3 installed and my speed upgraded to 200Mbps

Before the new SH3 went in (this morning) I was getting 100Mbps or thereabouts over Wifi (using my ATC with SH2 in Modem mode)

Since then I now get over 200Mbps on LAN cable but less than 50Mbps (usually 20-35) over wifi with either iMac, iPhone 7, iPad Pro, Windows 7 laptop.

Earlier I tried putting my SH3 in to Modem mode however I then lost any connection to the internet via the ATC.  I was told by the engineer that only the 1 LAN port will work when in Modem mode and the new v6 Box needs that connection (may have issues running through the ATC)

I believe I may have some issues with the ATC Set up (I've currently gone back to bridge mode and router mode or I have no connection!)

My ATC is on v7.7.8 firmware and SH3 is; 

Standard specification compliant : DOCSIS 3.0
Hardware version : 10
Software version : 9.1.116V

Can anyone help me please?  Oh the wifi speed is the same if I'm next to the router or in the next room so can't see it as interference.   

0 Kudos
Reply
  • 10.04K
  • 294
  • 626
Forum Team
Forum Team
154 Views
Message 2 of 15
Flag for a moderator

Re: Terrible Wifi Speed with both SH3 and ATC 200Mbps Connection on LAN Cable

Hey there DuncanGa,

 

Thanks for joining the community, welcome!

 

Sorry to hear about the problems you're getting since installing your new kit, it sounds frustrating.

 

I've taken a look and everything looks good in terms of power levels etc. Have you tried changing the wireless channel in attempt to improve the wireless performance and speed? You can find the instructions on how to do this on our help article here.

 

I will find out about the V6 connection and see if it's possible to connect it via a 3rd party router.

 

Hope to hear back from you soon,

Take care.

Heather_J

Tech fan? Have you read our Digital life blog yet? Check it out


0 Kudos
Reply
  • 8
  • 0
  • 0
DuncanGa
Joining in
151 Views
Message 3 of 15
Flag for a moderator

Re: Terrible Wifi Speed with both SH3 and ATC 200Mbps Connection on LAN Cable

Thanks for the response Heather_J

I've had support on the phone for an hour and we tried many different settings and a few different channels. Currently I get full 216Mbps via wifi on my iMac but any iOS device is below 35Mbps.

It's bizarre - I've also been on with Apple and they can't see any problems.

I'll take a more detailed look at the link you sent later today.

Kindest regards
Duncan
0 Kudos
Reply
  • 10.04K
  • 294
  • 626
Forum Team
Forum Team
147 Views
Message 4 of 15
Flag for a moderator

Re: Terrible Wifi Speed with both SH3 and ATC 200Mbps Connection on LAN Cable

Hey Duncan,

 

Thanks for a quick reply Smiley Happy

 

It's good to hear that you've had some improvements by changing the wireless channel, it is odd about the IOS devices! Are these new iPhones /  iPads?

 

Thanks again for the additional info,

Take care.

Heather_J

Tech fan? Have you read our Digital life blog yet? Check it out


0 Kudos
Reply
  • 8
  • 0
  • 0
DuncanGa
Joining in
145 Views
Message 5 of 15
Flag for a moderator

Re: Terrible Wifi Speed with both SH3 and ATC 200Mbps Connection on LAN Cable

Various iOS devices, iPhone 7 & 6s, iPad Air and iPad Pro. All on latest software etc. I wonder if there is an issue with iOS specifically but no one seems to know.
0 Kudos
Reply
  • 8
  • 0
  • 0
DuncanGa
Joining in
123 Views
Message 6 of 15
Flag for a moderator

Re: Terrible Wifi Speed with both SH3 and ATC 200Mbps Connection on LAN Cable

I've still never managed to love this problem.  I now have a new iPhone 7 as the old one got damaged and have exactly the same problem.  Can't get much more than 25-28Mbps on wifi to iOS devices but over 150Mbps on iMac OS Sierra 10.12.4.

I have just set up a guest network and on my first speed test from iPhone i got 48 Mbps but now it's dropped to 30 Mbps.  This wasn't an issue with my old Airport Extreme or my Superb 2.  Please can someone help - I'm completely at a loss.

 

Many thanks in advance 

Duncan

0 Kudos
Reply
  • 10.82K
  • 308
  • 631
Forum Team
Forum Team
102 Views
Message 7 of 15
Flag for a moderator

Re: Terrible Wifi Speed with both SH3 and ATC 200Mbps Connection on LAN Cable

Hiya Duncan,

 

Thanks for getting back to us and apologies you are still having an issue with the wireless speeds.

 

On the Hub 3 as it broadcasts both the 2.4 GHz and 5 GHz network, can you separate these with different names and passwords please to see if that will help? To do this type in 192.168.0.1 in the address bar > sign in with the details underneath the router > on the right click into Advanced Settings > Wireless then Security. This will allow you to change the name and passwords of the networks.

 

Once this has been completed try both the 2.4 GHz and 5 GHz network on the iPhone 7 and see if there is a difference with the speeds.

 

Let us know how you get on

Sam


New around here? To find out more about the Community check out our Getting Started guide


0 Kudos
Reply
  • 8
  • 0
  • 0
DuncanGa
Joining in
86 Views
Message 8 of 15
Flag for a moderator

Re: Terrible Wifi Speed with both SH3 and ATC 200Mbps Connection on LAN Cable

Hi Sam - Many thanks for your reply, it's taken me a while to implement but have tried everything you suggested now.

Unfortunately that didn't go very well at all.  I have summarised the results below but I am at a total loss at what to do next.  Is it possible the router is faulty?  As you can see the best I am now getting - even on my iMac is 21.32 Mbps on 5 Ghz.  I've also just tried a direct ethernet connection on my Windows 7 Laptop and the best I can now get on that is 35 Mbps so maybe I now have a problem with the overall service too - Previously my best was 216 Mbps Wireless to my iMac.Screen Shot 2017-05-30 at 22.46.23.pngScreen Shot 2017-05-30 at 22.46.45.png 

Device

Frequency Ghz

Wireless Mode

Channel

Channel Width Mhz

Ping ms

Download Mbps

Upload Mbps

iPhone 5c

2.4

802.11b/n/g mixed

1

20

33

8.29

11

iPhone 7 Plus

2.4

802.11b/n/g mixed

1

20

76

11.05

11.61

iMac

2.4

802.11b/n/g mixed

1

20

31

12.59

12.18

iPhone 5c

2.4

802.11b/n/g mixed

1

20/40

15

11.8

12.17

iPhone 7 Plus

2.4

802.11b/n/g mixed

1

20/40

21

5.19

9.12

iMac

2.4

802.11b/n/g mixed

1

20/40

31

19.83

10.67

iPhone 5c

2.4

802.11b/n/g mixed

6

20

20

13.31

12.41

iPhone 7 Plus

2.4

802.11b/n/g mixed

6

20

39

9.9

6.93

iMac

2.4

802.11b/n/g mixed

6

20

34

13.43

12.19

iPhone 5c

2.4

802.11b/n/g mixed

6

20/40

32

7.64

9.64

iPhone 7 Plus

2.4

802.11b/n/g mixed

6

20/40

31

11.06

5.75

iMac

2.4

802.11b/n/g mixed

6

20/40

52

13.64

11.73

iPhone 5c

2.4

802.11b/n/g mixed

Auto

20/40

81

12.14

12.05

iPhone 7 Plus

2.4

802.11b/n/g mixed

Auto

20/40

19

11.96

12.10

iMac

2.4

802.11b/n/g mixed

Auto

20/40

31

16.47

11.92

iPhone 5c

5

802.11a/c/n/ac

Auto

20/40/80

20

17.71

11.96

iPhone 7 Plus

5

802.11a/c/n/ac

Auto

20/40/80

19

16.24

12.68

iMac

5

802.11a/c/n/ac

Auto

20/40/80

28

21.32

12.24

0 Kudos
Reply
  • 10.04K
  • 294
  • 626
Forum Team
Forum Team
80 Views
Message 9 of 15
Flag for a moderator

Re: Terrible Wifi Speed with both SH3 and ATC 200Mbps Connection on LAN Cable

Hello DuncanGa,

Thanks for the additional info Smiley Happy

Are you able to use speedtest.net to test your speeds? We usually rely on this site above others.

Really sorry about this,

Catch you again soon.

Heather_J

Tech fan? Have you read our Digital life blog yet? Check it out


0 Kudos
Reply
  • 8
  • 0
  • 0
DuncanGa
Joining in
77 Views
Message 10 of 15
Flag for a moderator

Re: Terrible Wifi Speed with both SH3 and ATC 200Mbps Connection on LAN Cable

Hi Heather

That's what I used. The app on the iOS devices and website on iMac.

Many thanks
0 Kudos
Reply