Menu
Reply
  • 4
  • 0
  • 0
devrandom
Joining in
158 Views
Message 1 of 4
Flag for a moderator

Constant 50-60ms Latency Towards Valve Servers

Hello,

Before I start, I need to mention that I'm a system engineer working for a big tech company and I have fair bit of networking knowledge so you can go technical with me.

I saw that people from Virgin media actually responds to those questions, I wanted to give it a try.

I live in Dublin/Ireland (D2) and I constantly see 50-60ms latency towards Valve server(s) in Luxembourg. To my knowledge, EU-West region is hosted in Luxembourg. This situation affects my gameplay for both DotA2 and Counter Strike so the issue is not game related. I don't know when the issue first started but it's been like this for 4 months now.

I have 3ms latency on avarage to router (192.168.0.1) which is OK.

Here is the mtr output towards "lux.valve.net". If it doesn't show correctly because of the rich text editor, here is the link to the output: https://paste.debian.net/plain/902384

It looks like the host just after the router is problematic.

I've checked with other friends who use Virgin Media Ireland and they report 15-20ms of latency to lux.valve.net. This affects my gameplay a lot and 50ms is not really acceptable. Can you please help?

-This output obviously shows the traffic path originating from me. For the best output, we need the return path as well but I don't have access to valve servers Smiley Happy-

-> % sudo mtr -4 -c 60 -w lux.valve.net
Start: Thu Dec 15 19:22:40 2016
HOST: zion.local                          Loss%   Snt   Last   Avg  Best  Wrst StDev
  1.|-- 192.168.0.1                          0.0%    60    1.5   2.4   1.4  21.4   3.0
  2.|-- ie-dub01a-rt1.aorta.net             85.0%    60  29384 30052 29166 30852 561.9
  3.|-- ie-dub01a-ra3-ae13-0.aorta.net       0.0%    60   45.5  42.3  37.0  61.1   4.6
  4.|-- 84.116.134.205                       0.0%    60   36.9  45.8  33.5  76.6  11.6
  5.|-- uk-lon01b-rd1-xe-7-2-2.aorta.net     0.0%    60   47.5  46.3  37.1  81.7  10.1
  6.|-- nl-ams05a-rc1-et-2-0-11-0.aorta.net  0.0%    60   39.1  41.7  36.9  57.1   3.5
  7.|-- ???                                 100.0    60    0.0   0.0   0.0   0.0   0.0
  8.|-- de-fra04a-rc1-ae26-0.aorta.net      23.3%    60   48.6  43.2  36.5  64.4   5.9
  9.|-- 84.116.140.190                       0.0%    60   44.9  42.5  37.0  61.3   4.2
 10.|-- 213.46.171.142                       0.0%    60   40.3  45.6  37.6 183.5  18.8
 11.|-- ???                                 100.0    60    0.0   0.0   0.0   0.0   0.0
 12.|-- ???                                 100.0    60    0.0   0.0   0.0   0.0   0.0
 13.|-- fw0.lux.valve.net                    0.0%    60   48.7  49.9  44.1 125.3  10.6

 

0 Kudos
Reply
  • 4
  • 0
  • 0
devrandom
Joining in
136 Views
Message 2 of 4
Flag for a moderator

Re: Constant 50-60ms Latency Towards Valve Servers

I should also add that I have constant 16% packet loss during the game. This is really getting frustrating for me.

0 Kudos
Reply
  • 2.96K
  • 378
  • 941
Superuser
Superuser
120 Views
Message 3 of 4
Flag for a moderator

Re: Constant 50-60ms Latency Towards Valve Servers

FYI the VM UK staff that frequent this forum will not be able to assist with any VM Ireland issues.  You might be better here:

http://www.boards.ie/ttforum/1546

______________________
Scott

Disclaimer - I don't work for Virgin Media. I'm just another VM user trying to help out so my answers may be wrong Smiley Happy If my answer solves your problem please mark it as helpful as it may help others
My setup: Vivid 200 Optical fibre with Superhub 2 in modem mode connected to a Netgear R7000 router. Telewest/VM user since 2001.  

0 Kudos
Reply
  • 4
  • 0
  • 0
devrandom
Joining in
98 Views
Message 4 of 4
Flag for a moderator

Re: Constant 50-60ms Latency Towards Valve Servers

Oh thank you for heads up. I will try boards.ie then Smiley Sad
0 Kudos
Reply