Menu
Reply
  • 2
  • 0
  • 1
Jacmac
Joining in
93 Views
Message 1 of 5
Flag for a moderator

iMac will receive emails but won't send them

Hello,

I'm a naive iMac user with limited grasp of the OS system. I have set up Virgin  Media as my email server. Incoming emails are fine. An attempt to send an email results in the following message:-

"The sender address ****** @virginmedia.com was rejected by the server smtp.virginmedia.com.

The server response was: Authentication Required (VM401)"

I'd be very grateful for any help if anyone has had experience of this kind of problem.

John

 

 

[MOD EDIT: Personal and private information has been removed from this post. Please do not post personal or private information in your public posts. Please review the Forum Guidelines]

0 Kudos
Reply
  • 16.15K
  • 1.34K
  • 3.28K
Superuser
Superuser
85 Views
Message 2 of 5
Flag for a moderator

Re: iMac will receive emails but won't send them

hiya @Jacmac need to make sure SSL is enabled all sever settings can be view via -> https://help.virginmedia.com/system/templates/selfservice/vm/help/customer/locale/en-GB/portal/20030...

what program are you using for email? if its mac mail
Select Mail | Preferences… from the menu in Mac OS X Mail.
Go to the Accounts category.
Highlight the desired email account.
Go to the Advanced tab.
Make sure the Use SSL checkbox is selected.
Clicking it will automatically change the port used to connect to the mail server. Unless your ISP gave you specific instructions concerning the port you should use, this is fine.
Close the Accounts window.
Click Save.
----------------------------------------------------------
If someone's helped you out say thanks by clicking on the thumbs up. If someone's solved your problem, why not mark their message as an Accepted Solution
  • 2
  • 0
  • 1
Jacmac
Joining in
75 Views
Message 3 of 5
Flag for a moderator

Re: iMac will receive emails but won't send them

Thanks paultechy,

That was a great start to using the Community! A very helpful response immediately.

Regards

John

 

 

  • 13.66K
  • 720
  • 4.73K
Superuser
Superuser
68 Views
Message 4 of 5
Flag for a moderator

Re: iMac will receive emails but won't send them

@Jacmac

Besides the advice on setting up SSL - The VM401 error suggests that you are not using authentication when sending, so you also need to make sure that you do the following on the same screen.

Set the Authentication type to password.
Username and password are the same as for the incoming server.

Ravenstar68

 

________________________________________


Only use Helpful answer if your problems been solved.

0 Kudos
Reply
  • 16.15K
  • 1.34K
  • 3.28K
Superuser
Superuser
50 Views
Message 5 of 5
Flag for a moderator

Re: iMac will receive emails but won't send them

we try Smiley Happy
----------------------------------------------------------
If someone's helped you out say thanks by clicking on the thumbs up. If someone's solved your problem, why not mark their message as an Accepted Solution
0 Kudos
Reply